Kunnanvaltuuston kauden viimeisessä kokouksessa vilkasta keskustelua ★

Kuntalassa oli maanantai-iltana 20 varsinaista valtuutettua ja yksi varavaltuutettu hyväksymässä kunnan ensi vuoden talousarvion. Investoinneista heräsi keskustelua ja valtuusto hyväksyikin pari lisäystä tuleville vuosille.

Kunnanvaltuuston kokouksen aluksi puheenjohtaja Rauno Hännikäinen toivotti tervetulleiksi lehteriyleisön, jota oli kerrankin kokoontunut runsaasti lukioluokan osallistumisen ansiosta.

Antti Räsänen kyseenalaisti Kuntalan remonttiin varatun 150 000 euroa ja toivoi ennemmin kohennusta Pappilanmäen­ koululle.

– Onko Kuntalalla niin kiire? Olisiko kuitenkin syytä panostaa ennemmin oppimisympäristöön? Koulun ilme ei ole houkutteleva ja toisaalta pitää miettiä, mitkä ovat tulevat tilatarpeet kunnanvirastossa, sanoi Räsänen.

– Koulut vaatisi joka tapauksessa kokonaissuunnitelmaa, kun joka vuosi on varattu korjauksiin jonkinlainen summa. Koululiikuntapaikat pitäisi olla parempia että saadaan nuoret liikkumaan enemmän, muuttaisin Pappilanmäen kentän hiekkatekonurmeksi. Esitän siihen 200 000 euroa vuodelle 2026.

Silja Savola kannatti Räsäsen esitystä. Hän oli Nuokulla käydessään saanut terveisiä, että yläkoulu pitäisi saada viihtyisämmäksi. Myös Mira Vilkman kannatti ja Janne Rajalakin oli samaa mieltä:

– Satsataan kouluihin, ihan oikeasti.

Kunnanvaltuusto oli koolla koolla viimeistä kertaa tänä vuonna. Seuraava kokous on määrä pitää helmikuussa, ellei sitten kaukolämpöasia tule aiemmin päätöksentekoon.

Sähkötaloa ei haluta lahjoittaa tontin takia

Ari Rantanen avasi keskustelun Sähkötalosta, jonka purkuun on varattu 60 000 euroa. Hän esitti, että ensi vuonna tehdään asbestikartoitus 10 000 eurolla ja vasta sitä seuraavana vuonna toteutuisi purku. Rajala ja Suvi Korelin kannattivat, myös Perussuomalaisten Ilpo Siljander piti kannatuspuheenvuoron. Sauli Kivinen huomautti, että ainahan kartoitukset tehdään ennen purkamista.

Räsänen puolestaan esitti Sähkötalon lahjoittamista kolmelle vuokralaiselle, jolloin kunta välttyisi purkukustannuksilta.

– En ymmärrä, miksi meidän se pitäisi purkaa. Kun kerran asukkaat haluaa siinä olla, kiinteistö voidaan siirtää purkukuntoisena heidän omistukseensa.

Räsäsen tivattua, miksi talo halutaan purkaa, tuli keskustelussa esille että talosta on haluttu eroon jo ainakin 10 vuotta. Lahjoitusaikeiden torjumiseen löytyi syy sijainnista:

– Eihän me voida koko Laivarannan alueen parasta tonttia antaa pois, perusteli Jarmo Lahtinen.

Eeva-Riitta Kusmin otti esille, että vaikka talossa on havaittu hometta, ei asukkailla ole oireita.

– Asukkaat on nyt todella huolissaan kotinsa puolesta.

Pekka Salonen totesi, että jollei kunnalla ole muuta tarvetta ko. tontille, Räsäsen ehdotus on hyvä.

Asiaa päätettiin lopulta jättää kunnanhallituksen valmisteluun.

Myös Kullasvuoren koulun liikuntamahdollisuuksia haluttiin parantaa. Kovassa käytössä ollut salin parkettilattia on alkaa olla vaarallisen kulunut: Rantanen esitti 50 000 euron määrärahaa urheilulattialle vuodelle -25. Siljander ja Vilkman kannattivat. Kivinen muistutti, että salin välinevarastoa on pitänyt pitkään myös korjata ja toivoi sen ymppäämistä lattiaremonttiin.

Lahtinen kyseli, miksi talousarviosta on poistettu Liikkuva Päijät-Hämeen hankkeeseen aiottu ohjaajan palkka. Kunnanjohtaja Juha Rehula kertoi joutuneensa poistamaan lautakuntien talousarvioesityksistä puoli miljoonaa euroa.

– Valmistelussa on yritetty säilyttää jonkinlainen logiikka, mikä tarkoittaa että yhdenkään uuden henkilön palkkaukseen ei määrärahaa varata. Talousarvio piti saada tasapainoon ja tämä oli yksi palapelinpala siinä savotassa.

Räsänen huomautti, ettei viemärilaitoksen kohdalla meno voi jatkua tällaisena.

– Tappiota tulee taaskin törkeän paljon. Tilintarkastajat ei tästä tykkää, eikä ole lainsäädännönkään mukaista.

Rehulan mukaan tasayksiköt siirtyvät ”laiskanläksynä” ensi vuodelle.

Purkamiseen lisämääräraha

Valtuutetuilla ei ollut huomautettavaa Padasjoen Asuntotalot Oy:n purkuaikeisiin. Valtuusto myönsi hankkeeseen 200 000 euron lisämäärärahan. Hyväksynnän sai myös hallinnon kehittämishankkeiden siirto ensi vuodelle.

Padasjoella ei oteta käyttöön kotihoidon kuntalisää. Kuntalaisaloitteessa oli esitetty lisän maksamista, mutta kunnan kannaksi tuli esityksen mukaisesti, että kotihoitoperheitä kannustetaan osallistumaan avoimeen varhaiskasvatukseen.

Kunnanjohtajan viran kelpoisuusvaatimuksia muutettiin ilman ainuttakaan puheenvuoroa.

Valtuusto merkitsi luottamushenkilöstön sidonnaisuusluettelon tiedokseen.

Tieto ei kulje

Vilkman halusi lopuksi muistuttaa, mikä rooli on kunnanhallituksen jäsenillä lautakunnissa.

– Hän on se, joka toimii niinsanotusti välikätenä, tiedonvälittäjänä hallituksen ja lautakuntien välillä. Nyt tämä ei valitettavasti ole toteutunut, tieto ei kulje. Lautakunnat, muistakaa että kunnanhallituksen jäsen on siellä teitä varten. Keskusteluissa voi olla tärkeitä evästeitä myöhempää päätöntekoa varten.

Rajalan mukaan tähän liittyen on jo pidemmän aikaa ollut polemiikkia kokousten jälkeen siitä, että pöytäkirja ei ole päätösten mukainen. Tähänhän voivat vaikuttaa pöytäkirjantarkastajat. Rajala esitti myös, että uinninvalvojan läsnäolo on tärkeää uimahalliasiakkaan turvallisuudentunteen kannalta.

Vilkman esitti vielä SDP:n jouluterveiset. Hän totesi myrskyisän vuoden opettaneen paljon luottamuksesta, kunnioituksesta ja toisen huomioon ottamisesta.

– Alkuvuosi oli kaaottinen. Kunnassa asiat seisoivat, henkilöstö oli loppuunpalanut ja se oli äärettömän raskasta myös meille päättäjille.

Kelkan kääntämiseen osallistuivat lähes kaikki yli puoluerajojen.

– Kesän jälkeen Kuntalan käytävillä kuului jälleen hilpeää naurua. Padasjoki on saanut uuden kunnanjohtajan, teknisen johtajan, hallintojohtajan, rehtorin ja uusimpana rakennustarkastajan sekä uudet yrittäjät rantaan.

Vilkman antoi kiitosta yhteisen kelkan vetäjille. Valtuuston puheenjohtaja pitikin sen jälkeen vain lyhyen jouluntoivotuspuheen paikaltaan.

Scroll to Top