Hartmanista uusi satamamestari ★

Satamanpito on paljon muutakin kuin ravintolatoimintaa. Uusi satamamestari Hannu Hartman tuntee sataman ja veneilijöiden tarpeet: hänellä itsellään on ollut venepaikka Padasjoella vuodesta 1970.

– Hankin sen heti silloin, kun muutettiin tänne Lahdesta. Moottorivene vaihtui purjeveneeseen 25 vuotta myöhemmin, kun sain veljeni tekemän purjeveneen, muistelee Hartman.

Sittemmin Hartman on purjehtinut seitsemän kertaa Atlantin yli ja kerran maailman ympäri, yhteensä yli 100 000 mailia. Veneen käsittelyä hän opetti toistakymmentä vuotta merellä ja vesipelastusta sekä yrittäjyyttä Padasjoen lukiossa. Vesipelastuslukio toi aikanaan Padasjoelle useita ulkopaikkakuntalaisiakin opiskelemaan.

Venetaksia ajaessaan Hartman järjesti monet muonitukset Päijänteen kansallispuiston saariin. Arvovaltaisillekin vieraille maistuivat muurikkapannulla käristetyt muikut ja Padasjoen ruisleipä luonnon helmassa.

Palas-ravintolassa tarjotaan uutuutena aamiaista veneilijöille ja kaikille muillekin. Aamiaisajatus syntyi siitä, että moni veneilijä asuu veneellään etätöitä tehden.

Satama on jo kehittynyt paljon siitä, mitä se oli alkuvaiheessa. Hartman lähti yrittäjäksi kunnan pyynnöstä:

– Jaakkolan Heikki soitti, että satamayrittäjä on tuonut konkurssi-ilmoituksen, alatko pitää satamaa? Se oli kevättä ja veneilykausi pian alkamassa.

Alun perin Hartman tuli Padasjoelle metallitöiden opettajaksi kansalaiskouluun. Koulu-uudistus kannusti kouluttautumaan lisää ja vuonna 1976 Hartman valmistui peruskoulun opettajaksi.

Kesäkuun alusta satamamestari muuttaa Tampereelle, mutta oleilee edelleen paljon Padasjoella. Kun Tuija-vaimo aikanaan muutti miehensä vuoksi Padasjoelle, lupasi tämä myöhemmin muuttaa vaimon kotipaikkakunnalle.

– Jos en ole laitureilla kiertelemässä tai muual­la satamassa, niin ainakin olen puhelimen päässä. Tarvittaessa olen tunnin varoitusajalla paikan päällä.

Satamamestarilla on vahva luotto siihen, että nyt on sellainen yrittäjäpari, joka saa paikan lentoon.

– Tuolla innolla ja osaamisella, mitä Poololla ja Millalla on, lähtee kyllä Padasjoen satama nousuun.

Scroll to Top