Susanna Palojoki aloitti apteekkarina ★

Apteekkarinvaihdos tehtiin marraskuun viimeisen päivän iltana apteekin suljettua ovensa. Susanna Palojoki aloitti 1.12. apteekkarinuransa juuri siinä apteekissa, jota oli itselleen toivonutkin. Avajaiskahvit uusi apteekkari tarjoaa apteekissa ensi viikon tiistaina 12.12.

– Padasjoki oli ykkösvaihtoehtoni. Etsiskelin apteekkia jo pidemmän aikaa hyvin valikoidusti ja tämä on juuri sentyyppinen apteekki, jota olin ajatellut, ja tutut työntekijätkin vielä, toteaa Palojoki.

– Äiti on kotoisin tuosta pohjoisrajalta Harmoisista ja lapsuudessa olen aika paljon pyörinyt Padasjoellakin. Myöhemmin olen ollut kolmena kesänä Padasjoen apteekissa töissä Tarja Haapasen aikana. Helpottaa myös kovasti aloituskiireitä, kun ei tarvitse tehdä samanaikaisesti muuttoa minnekään.

Palojoki on yhä kirjoilla Helsingissä, vaikka asuukin miehensä kanssa kesäpaikassaan Kuhmoisissa. Mies on teologi ja tekee parhaillaan tutkimustyötä väitöskirjaansa varten.

– Normaalisti lapset lentävät pesästä; meillä kävi niin päin, että vanhemmat lähtivät ja tytär jäi asumaan Helsinkiin.

Palojoen on ollut helppo aloittaa yrittäjänä tuttujen ihmisten parissa. Itse apteekki on nyt eri paikassa kuin kesäpestien aikaan: ruokakaupan yhteydessä, jossa ihmiset liikkuvat muutenkin:

– Tilaa on riittävästi ja se on ajanmukaista. Ainakaan heti ei tarvitse miettiä suurempia muutoksia.

Farmaseuttina alalla aloittanut Palojoki opiskeli proviisoriksi reilut 14 vuotta sitten. Viimeiset kaksi ja puoli vuotta hän on ollut Kuhmoisten apteekissa ja sitä ennen Kihniössä apteekinhoitajana. Kuhmoisissakin tulee apteekkarin paikka hakuun lähitulevaisuudessa.

Pisimpään hän on työskennellyt Helsingissä, mutta etenkin vuokratyöfirmassa ollessaan kiertänyt apteekeissa ympäri Suomen. Kokemusta on kertynyt yhteensä 36 apteekista. Apteekinhoitokeikkoja hän teki kerryttääkseen meriittejä omaa apteekkia varten, apteekkarin valitseva Fimea eli lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus poimii hakijajoukosta yleensä ansioituneimman.

Padasjoen apteekissa on töissä vakituisesti kolme farmaseuttia ja yksi tekninen apulainen.

Lapista kotoisin

Palojoki on kotoisin Kolarista, hänen isänsä toimi rajavartijana länsirajalla. Koulua kävi kolme luokkaa kyläkoulussa, kunnes perhe muutti Tornion kaupungin keskustaan. Tornionjokilaaksossa hän elikin elämänsä ensimmäiset 19 vuotta, kunnes lähti opiskelemaan Helsinkiin.

– Olen immuuni lapinkuumeelle. Nautin paljon enemmän etelän valosta ja pidemmistä kesistä.

Palojoki oli koulussa kiinnostunut biologiasta ja kemiasta, farmasia vei opintoalana lopulta voiton lääketieteestä. Apteekkityö on ollut yllättävänkin monipuolista ja Palojoki on saanut toimia myös farmasiaopiskeilijoiden opettajana. Sitä kautta saa työvoimaa kesäkaudelle, jolloin maalaisapteekeissa asiakaskunta moninkertaistuu samaan aikaan kun vakituiset työntekijät pitävät lomiaan.

Parhaillaan eletään aikaa, jolloin erilaiset hengitystieinfektiot jylläävät. Pandemian aikana flunssat ja myös vatsataudit vähentyivät, kun ihmiset käyttivät kuuliaisesti käsidesiä.

– Harmi, että monesta paikasta ovat käsidesiautomaatit hävinneet.

Joulukuussa apteekissa asioivat myös ns. kattokiintiöasiakkaat, jotka hakevat vielä ennen vuodenvaihdetta halpoja lääkkeitä. Reseptien voimassaoloaikaa kannattaisi myös seurata, sillä jos tulee täydentämään varastojaan lääkkeen jo loputtua, menee uusimiseen tovi. Ja aika monesta lääkkeestä on edelleen pulaa:

– Eturauhaslääkkeet ovat nyt loppu, samoin laihdutuslääkkeissä on saatavuusongelmia. Reseptien uusiminen tapahtuu niin Padasjoella kuin Kuhmoisissakin todella nopeasti toisin kuin kaupungeissa, mikä johtuu pitkälti siitä, että lääkäri tuntee potilaansa eikä joudu käyttämään aikaa kahlatakseen henkilön potilasasiakirjat läpi.

Lääkepula ei useinkaan ole ongelma, jos rinnakkaisvalmistetta on saatavilla. Monissa lääkkeissä kuten kolesterolin alentajissa on myös erilaisia vaikutustapoja, jolloin jokaiselle pitäisi löytyä sopiva lääkitysmuoto. Eniten lääkkeitä menee verenpaineen ja diabeteksen hoitoon. Lääkkeiden lisäksi apteekista löytyy monenlaisia itsehoitotarvikkeita ja arjen apuvälineitä. Ihmiset voisivat kysellä apteekissa paljon enemmänkin. Moniin vaivoihin voisi löytää sieltä apua.

Palojoki on opiskellut itselleen kesken apteekkiuran toisenkin ammatin: hän on askarruttaja. Askartelua hän ei ole edelleenkään tehnyt työkseen, mutta vapaa-ajallaan hän tykkää näpertää monenlaista. Viime aikoina hän on useimmiten tarttunut kutimiin tai virkkuukoukkuun. Luovuus purkautuu myös kynän kautta: Palojoki alkoi korona-aikana kirjoitella tarinoita pöytälaatikkoon.

– Päässä ollut ajatus vaati tulla puretuksi ulos. Kirjoittaminen on hyvin terapeuttista ja olen kertonut itselleni, ettei tarinan tarvitse olla hyvä, tärkeintä on tekeminen.

Lisäksi Palojoki lenkkeilee ja kuuntelee musiikkia laidasta laitaan. Se on hyvää vastapainoa apteekkityölle, joka on ihmisten neuvontaa ja auttamista, mutta myös varasto- ja paperitöitä.


Pertti Hietasella kaksi apteekkia pääkaupunkiseudulla

Palojoen edeltäjä Pertti Hietanen ehti olla kolme vuotta ja kahdeksan kuukautta apteekkarina Padasjoella. 

– Padasjoki on sopivan pieni paikkakunta, jossa asiakkaat oppii tuntemaan aika nopeasti. Vuosina 2020 ja 2021 koronarajoitukset vaikuttivat kaikkeen toimintaan ja esimerkiksi paljon käyttämäni uimahalli oli poissa käytöstä osan aikaa. Vasta 2022 normaaliolosuhteet palasivat ja maskien käytöstä päästiin luopumaan, jolloin myös ihmisten kasvot tulivat tutuiksi.

Alunperin Hietanen katsoi, että Padasjoen apteekki on hyvä paikka aloittaa apteekkarin ura, koska paikkakunta on sopivan kokoinen ja apteekki sijaitsee keskeisellä paikalla, apteekissa on henkilökuntaa riittävästi ja toimitila on hyvin toimiva. Vuonna 2021 tarjoutui kuitenkin tilaisuus muuttaa S-marketin yhteyteen, jossa kiinteistö oli uudempi ja toimitila paremman mallinen apteekin toimintaa ajatellen.

– Uusi toimitila kalustettiin osin uusilla ja osin vanhoilla kalusteilla, mutta kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä.

Uudessa paikassa asiakkaat saattoivat yhdistää ruokaostoksensa ja apteekkikäynnin ja apteekissa käytiin myös pikaisilla ja pienemmilläkin ostoksilla, kun ei tarvinnut tehdä erillistä matkaa apteekkiin.

– Padasjoella on erittäin mukavia ihmisiä, joihin oli helppo tutustua. Oli haikeaa jättää Padasjoki, mutta ainakin Sahtimarkkinoilla on tarkoitus tulla käymään; myös Kelventeen reissu on edelleen tekemättä, joten varmaan koko viikonloppu tulee vietettyä siellä.

Tällä hetkellä Hietanen on apteekkarina Pähkinärinteen apteekissa Länsi-Vantaalla, jolle kuuluu myös Espoossa sijaitseva Kalajärven sivuapteekki. Pääapteekki on liikevaihdoltaan hiukan isompi kuin Padasjoen apteekki ja sivuapteekki taas hiukan pienempi. Henkilökuntaa on yhteensä 11 henkeä. Tiloiltaan molemmat apteekit ovat Padasjoen apteekkia pienempiä.

Scroll to Top