Sotalapsiromaani julki ★

Esikoiskirjailija Katri Lehtisen romaani saatiin julkkareihin uunituoreena, kun kustantaja Vesa Tompuri kiirehti paikalle puoli tuntia myöhässä painomusteelta tuoksuvien kirjalaatikoiden kera. Tilaisuudessa Lehtinen kertoi kirjaprojektistaan ja isänsä sotalapsiajasta.

Uutuusromaani kertoo kahdeksanvuotiaasta suomalaispojasta, joka lähetetään sotalapseksi Ruotsiin vastoin hänen omaa tahtoaan. Esittelytekstissä kerrotaan, että mukaan Olavin turvaksi lähtee uudesta kodista innoissaan oleva Hilma-sisko. Matkalla he kohtaavat vaaroja ja perillä sisarukset erotetaan toisistaan.

Lehtisen isän kokemuksiin perustuva tarina on saamassa jatko-osia.

Kirjan koskettavan kansikuvan teki Lehtisen tytär Venla ollessaan vaihdossa Keniassa. Hän opiskelee sekä valtiotieteitä että teologiaa.

Katrin veli Sauli Salmensuu lauloi yhdessä Paavo Rantasen kanssa Veteraanin iltahuudon.

Oman sotalapsitarinansa 80 vuoden takaa kertoi yleisölle Ritva Koskimaa. Hän lähti kaksi- ja puolivuotiaa­na Ruotsiin viiden sisaruksensa ja raskaana olevan äitinsä kanssa. Heidän matkaansa helpotti paljon se, että äiti ja isommat sisarukset puhuivat ruotsia. He pääsivät isoon maalaistaloon, josta muiden palatessa Suomeen Ritva haettiin lapsettoman sukulaispariskunnan luo. Neljän ja puolen vuoden kuluttua hänen piti palata kouluun kotimaahan, mutta joka kesä hän matkusti laivalla mamman ja papan luo Ruotsiin.

– Olen kuullut monia hirveitä tarinoita muilta sotalapsilta, mutta minun tarinani oli onnellinen.

Scroll to Top