Sydänystävällinen ruoka oli aiheena Padasjoen seudun Maanpuolustusnaisten jäsenillassa 22.10. Kotiseututalolla.

Keskustelua alusti Lahden Sydänyhdistyksen ja Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Maija-Liisa Lindqvist, joka kertoi itsekin kuuluvansa maanpuolustusnaisiin.
– Sydänterveys on meille kaikille äärettömän tärkeää, totesi Lindqvist, joka kiertää paljon luennoimassa.
– Kokonaisuus edellyttää oikean ravitsemuksen lisäksi liikuntaa ja yhteisöllisyyttä.
Sydänyhdistys järjestää liikuntaa, mutta kannustaa myös omatoimisuuteen. Lindqvist suositteli erityisesti kävelyä, joka parantaa monipuolisesti terveyttä.
Lisää palkokasveja
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset tulivat julki vuodenvaihteessa. Lautasmalli sisältää puolet kasviksia, neljännes viljatuotteita ja neljännes kalaa, lihaa tai vegetuotteita.
– Palkokasveja kehotettiin nyt erityisesti lisäämään. Nykyään on paljon erilaisia valmisteita, joissa palkokasveja on hyödynnetty.

Lindqvist nosti esiin kotimaiset juurekset, joista saa mahtavia ruokia aikaiseksi. Itse hän höyryttää monipuolisesti juureksia lisukkeeksi ja heittää palasen pippurijuustoa kasviskeiton mausteeksi.
– Ei ole mikään mahdottomuus syödä se suositellut 800 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä. Kaupoissa on vaikka minkälaisia valmiita pakkauksia, joita on helppo kiireessä napata.
Kuitua, pehmeitä rasvoja
Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää myös runsaasti täysjyväviljavalmisteita ja kohtuullisesti rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita. Lisäksi ruokavaliossa suositaan pehmeän rasvan lähteitä kuten kasviöljyjä, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä, ja rajoitetaan suolan käyttöä.
Sydänliiton suositusten mukaan viisi palaa täysjyväleipää päivittäin tuo riittävästi kuitua. Leivän päällys on syytä miettiä tarkkaan, sillä kovat rasvat nostavat pahaa kolesterolia ja tukkivat suonia. Leikkeleiden käyttöä on kehotettu välttämään, juustoista on suositeltavaa valita enintään 17 % rasvaa sisältäviä tuotteita.
– Suomessa kuolee ihmisiä eniten sydän- ja verisuonisairauksiin.
Lindqvist ei itsekään ole 100-prosenttisen tiukka ruokavaliossaan, vaan herkuttelee välillä voilla ja kermalla, mutta palaa sitten ruotuun.
– Joka päivä ei ole juhlapäivä: makeisten ja leivonnaisten ei pitäisi kuulua jokapäiväiseen ruokavalioon. Banaani ja pähkinät ovat hyviä välipaloja.
Lopuksi keskusteltiin mm. lisäravinteista ja ruokajuomasta, joka ravitsemussuosituksen mukaan on ensisijaisesti hanavesi. Kahvia pitäisi nauttia kohtuullisesti. Lindqvist muistutti, että alkoholi on merkittävä sydänpysähdyksen aiheuttaja.
Kananlihan käyttö on lisääntynyt ja kananmunia voi nykyisin syödä yhden päivässä.
– Siitä olen todella huolissani, säilyykö meillä omavaraisuus. Maatilat vähenee sellaista tahtia, että ihan pelottaa. Mehän kuollaan nälkään, jos rajat menee kiinni.
