Kuntavaalien ehdokashaku käynnissä –listalla väki vaihtuu ★

Enää puoli vuotta, niin pääsemme valitsemaan Padasjoelle uuden kunnanvaltuuston. Huhtikuun alussa äänestetään samalla myös aluevaalin ehdokkaita. Ehdokashakemusten jättöpäivä on 4.3.2025, mutta jo nyt on ensimmäiset ehdokaspaperit allekirjoitettu.

Paikallislehti kyseli kaikilta viime vaaleissa ehdokkaita asettaneilta ryhmiltä tämänhetkistä tilannetta vaaleja ajatellen.


Kuntavaaleissa vuonna 2021 ehdokkaita oli yhteensä 56 seitsemällä eri listalla. Nyt näyttää siltä, että ainakin yksi, jollei kaksikin ryhmää, on jäämässä pois pelistä. Vasemmiston ainoa ehdokas on nimittäin vaihtanut puoluetta ja sitoutumattoman Kuntalaisten Padasjoki -yhteislistan kohtalo on toistaiseksi täysin auki, kun sen johtohahmo vetäytyy kuntapolitiikasta. Viime vaaleissa juuri KP oli suurin voittaja saatuaan neljä valtuustopaikkaa. Perussuomalaiset kasvatti paikkamääränsä kahdella ja Keskusta yhdellä, Kokoomus säilytti asemansa suurimpana valtuustoryhmänä. Suurin häviäjä oli Vihreät, joka putosi kokonaan pois valtuustosta.

Kokoomuksella ehdokkaita oli viime kuntavaaleissa 18, Kuntalaisten Padasjoella 10, Keskustalla 9, SDP:llä ja Perussuomalaisilla 7, Vihreillä 4 sekä Vasemmistoliitolla 1.


Kokoomuksella on hallussaan kolmasosa valtuustopaikoista. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja paikallisyhdistyksen vaalipäällikkö Rauno Hännikäinen kertoo, että ehdokashaun tiimoilta ”ilmaa on jo haisteltu”, mutta varmoja jatkajia tai luottamustoimen jättäjiä ei ole tässä vaiheessa vielä tiedossa.

– Yhtään ehdokkuuspaperia ei ole allekirjoitettu.

Hännikäisen mukaan vähintään nykyinen taso eli seitsemän valtuustopaikkaa on vaalitavoitteena. Täyttä ehdokaslistaa ei enää viime kuntavaaleissakaan edes tavoiteltu. Uusia ehdokkaita toivotaan ilmoittautuvan mukaan:

– Nyt olisi hyvä mahdollisuus lähteä itse vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Sosiaalisessa mediassa huutelu ei johda mihinkään.

Tilanne kunnassa on rauhoittunut ja asioita on saatu eteenpäin.

– Nyt on tehty töitä hyvässä yhteishengessä kunnan eteen, eikä politiikkaa repivästi eri suuntiin.

Aluevaltuusto kiinnostaa

Antti Räsänen kertoo Kokoomuksen kiikarissa olevan pari uutta nimeä, jotka ovat maakunnallisestikin tunnettuja. Myös nuoria ehdokkaita pitäisi pystyä listalle saamaan.

– Nostan opettaja-Marjuskalle hattua, että hän on pitänyt yllä yhteiskuntavalveutuneisuutta koulussamme, toteaa maakeskeläinen.

Kuntapolitiikassa tyrskyt ovat laantuneet ja tunnelmaa päätöksentekoelimissä Räsänen kuvaa nyt äärettömän mukavaksi.

– Kunnanjohtajan tyyli johtaa on hitsannut joukkoja yhteen. Ehdokkaita voi nykytilanne houkutella.

Toista oli vielä puolitoista vuotta sitten. Poliisitutkinta on yhä kesken Räsäsen ja kahden muun luottamushenkilön osalta. Kolmea päättäjää syytetään kunnianloukkauksesta, mutta asia on tiettävästi tutkimatta, eikä edelleenkään tiedetä, tuleeko syytteitä vai ei. Tilanne saattaa jatkua vastapuolen vastavedolla perättömistä ilmiannoista.

Räsäsen oma ehdolle lähtö kuntavaaleissa ei ole mikään selviö.

– Voin ehkä rivivaltuutetuksi lähteä. Ei ole omia pyrkyjä Padasjoella.

Maakunnallisista tehtävistä merkittävin lienee aluevaltuustopaikka. Lopullista ratkaisua sen suhteen, lähteekö Räsänen uudelleen ehdolle, ei ole vielä tehty.

– Olen kokenut maakunnalliset tehtävät aina mielekkäiksi ja uudet tuttavuudet jaksavat yhä kiehtoa.

Turvallisuuden ja varautumisen lautakunnassa padasjokelainen on päässyt hyödyntämään taustaansa. Pitkän poliittisen uransa hän aloitti Padasjoen palolautakunnassa.

Hyvinvointialueen säästöpaineet ovat näkyneet Padasjoella lähinnä ter­veys­aseman kiinniolona kesällä, jolloin henkilökunta pääsi pitämään kesälomansa heinäkuussa. Suomen mittapuussa yksi lääkäri tuhatta asukasta kohden on aika paljon, mutta väes­tömme on kovin ikääntynyttä.

– Olemme onnellisessa asemassa, että meillä on Padasjoella lääkäripariskunta. Muualla lääkärit vaihtuu jatkuvasti. Selkeää etua on siitä, että lääkärit tuntevat asiakkaansa.

Viime kuntavaalien tulos oli Räsäselle pettymys. Toiveissa on paluu maan kokoomuslaisimmaksi kunnaksi. Ratkaisevassa asemassa on se, millaisia ihmisiä puolueet saavat listoilleen ehdokkaiksi. Ryhmien välillä käydäänkin nyt ankaraa kilpajuoksua, kuka ehtii kysyä ensin:

– Useampikin ehdokkuutta miettivä saattaa arpoa, mihinkähän porukkaan lähtisi.

Ari Rantanen ei enää asetu ehdolle

Kuntalaisten Padasjoki –yhteislista sai neljä valtuustopaikkaa ensimmäisissä kuntavaaleissaan. Nyt sitoutumattoman ryhmittymän kohtalo on ainakin toistaiseksi vielä avoinna, sillä sen puheenjohtaja Ari Rantanen on jättämässä kuntapolitiikan:

– Itse en ole lähdössä enää ehdolle. Aion keskittyä yritystoimintaan, paljastaa kalusteovia ja – runkoja valmistavan Pamel Oy:n toimitusjohtajana toimiva Rantanen.

– Olen yrittänyt löytää jatkajaa vetovastuuseen, mutta ainakaan vielä ei ole tärpännyt. Valtuustoryhmän muutkin jäsenet ovat yrittäjiä ja aika on kaikilla kortilla.

Kuntalaisten Padasjoki on pitänyt muutamia kokouksia, mutta vaaleihin liittyen tilanne on auki.

– Olisihan se hyvä olla sitoutumatonkin vaihtoehto.

KP:ssäkin henkilövaihdoksia on tapahtunut, kun ryhmän perustaja ja johtohahmo Kati Liikonen muutti pois paikkakunnalta ja Jarmo Lahtinen nousi varasijalta tilalle. Valtuustossa istuvat lisäksi Suvi Korelin ja Janne Rajala.
KP sai 292 ääntä, mikä on 20 % padasjokelaisäänistä.

Eeva-Riitta Kusmin ei myöskään jatka

Keskustassa vaali-intoa on kartoitettu WhatsApp-kyselyllä ja suullisesti. Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Eeva-Riitta Kusmin ei itse aio enää asettua ehdolle.

Kaksi kautta valtuutettuna ja kuusi vuotta hallituksessa on ollut mielenkiintoista aikaa. Kusmin on aktiivinen myös Kellosalmen kyläyhdistyksessä ja Eläkeliiton Padasjoen yhdistyksessä.

– Hitaasti tuntuvat ihmiset lämpiävän ajatukselle ehdokkuudesta. Moni haluaa harkita asiaa kunnolla.

Keskustavaltuutetusta kaksi on lupautunut asettua ehdolle ja pari on epävarmoja. Keskustan valtuustoryhmä on niitä harvoja, jossa ei tapahtunut henkilövaihdoksia kesken kauden.

– Uusia ehdokkaita ollaan jo vähän kyselty ja saatu lupaavia vastauksia. Kunhan saataisiin yhdeksän ehdokasta niin kuin viimeksikin, niin olisin tyytyväinen.

Aluevaltuustoehdokkaita keskustalla oli viimeksi kaksi, nyt ei tiedossa ole vielä yhtään.  

Ex-kunnanjohtaja sekoittaa pakkaa

Perussuomalaisilla ei myöskään ole vielä yhtään nimeä paperissa.

– Piiristä on jo kyselty, mutta hirveästi ei vielä ole tehty ehdokkaiden löytämiseksi, myöntää paikallispuolueen puheenjohtaja Ilpo Siljander.

– Jonkun verran on tiedossa kyllä nimiä. Viime vaalien ehdokkaista muutama jää pois ja uusia tulee tilalle. Mieluusti otetaan listalle etenkin naisia ja nuoria lisää, mutta voi olla aika tiukassa uudet ehdokkaat kaikilla ryhmillä.

Siljander aikoo itse hakea jatkopaikkaa. Perussuomalaisvaltuutetuista vanhin on julkisesti sanonut luovuttavansa paikkansa nuoremmille.

Oman mielenkiintonsa vaaleihin tuo se, että edellinen kunnanjohtaja on huhujen mukaan lähdössä kuntavaaleihin mukaan.

Viime vaaleissa Perussuomalaiset nosti kannatustaan eniten Padasjoella ja samalla paikkamäärän yhdestä kolmeen. Neljäskin valtuustopaikka oli todella lähellä.

Siljanderin arvion mukaan tuulivoima ja kouluhanke puhuttavat vaalikeskusteluissa. Itse hän on avoimesti vastustanut tuulimyllyjen rakentamista:

– Päijänne ja kansallispuisto on sen verran uniikki alue, että en mitään propelleja pystyttäisi sen maisemaa pilaamaan. Varsinkaan noin pienessä yksikössä ei ole mitään järkeä.

SDP hakee lisäpaikkoja

SDP:n konkaripoliitikko Mira Vilkman uskoo puolueen valtakunnallisen kannatuksennousun heijastuvan myös Padasjoelle.

– Ei voi olla vaikuttamatta, kun kaikkein vähäosaisimmilta leikataan. Kapinahenkeä on ilmassa.

Viime kuntavaalien ääniharavalla on kunnianhimoinen tavoite, tehdä kokoomusvoittoisesta Padasjoesta demokraattinen kunta. SDP haluaa tehdä rakentavaa ja avointa kuntapolitiikkaa niin vakituisten kuin vapaa-ajan asukkaidenkin hyväksi. Yksi kesäasukastilaisuus ei riitä, mökkiläisiä pitää osallistaa enemmmän.

Padasjoen Työväenyhdistyksellä on ollut jo useita vaaleihin liittyviä kokouksia, joissa on käyty hyviä keskusteluja. Vilkman kannustaa kaikkia ehdokkuudesta kiinnostuneita ottamaan rohkeasti yhteyttä:

– Ja vaikka ei lähtisi ehdollekaan, niin asioita voi saada eteenpäin keskustelemalla. Esiin on noussut ennen kaikkea Padasjoen markkinointi, miten saisimme tänne ihmisiä käymään ja asumaan. Meillähän on upea luonto ja tapahtumia, mutta asumiseen ja elinvoimaan pitäisi panostaa. Perikuntien tyhjiin mummonmökkeihin voisi olla tulijoita, kun vain saisimme tiedon kulkemaan. Kokouskeskusteluissa on puhuttu monitoimisesta kulttuurihallista, johon vielä saisi hyvin valtion avustusta.

Vilkman toivoo kuntavaaleihin mahdollisimman täyttä listaa. Lisäpaikkoja valtuustoon lähdetään ehdottomasti hakemaan.

Viidennen kauden kunnanvaltuutettu on edustanut kotikuntaa myös alueen päätöksentekoelimissä. Vilkman on ollut monissa ylikunnallisissa tehtävissä kuten joukkoliikennelautakunnassa ja ensimmäisenä varavaltuutettuna osallistunut yhtä vaille jokaiseen hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Tarkastuslautakunnan jäsenenä hän on saanut kattavan kuvan hyvinvointialueesta sisältäpäin.

– Tarkastuslautakunta on kyllä antanut niin hyvän opin alueesta, siellä olla ollaan asian ytimessä.

Vilkman on ehdottomasti lähdössä myös toiselle kierrokselle aluevaaleihin pitämään Padasjoen puolia.

Ensimmäinen kuntavaaleihin liittyvä ilmoitus on julkaistu paikallislehdessä ja ensimmäinen vaalitilaisuuskin jo sovittu, toista suunnitellaan.

– Politiikassa on kyse arvoista ja kyvystä hoitaa yhteisiä asioita. Saan suuni auki paikassa kuin paikassa.

Vihreät epävarma

Vihreiden tavoitteena on saada ehdokaslista näihinkin vaaleihin. Ehdokkaiden määrä saattaa jäädä huomattavasti viimekertaista pienemmäksi, mutta uusiakin ehdokkaita paikallispuolue ottaa mielihyvin vastaan.

Viime vaaleissa rökäletappion kärsinyt Vihreät ei saanut yhtään ehdokasta valtuustoon. Ääniä kertyi yhteensä 47.

Vasemmistoehdokas demarileiriin

Vasemmisto tuskin asettaa ehdokkaita näihin kuntavaaleihin, sillä viime vaalien ainoa vasemmistoehdokas Esa Kärhä on siirtynyt SDP:n leiriin. Ehdokasilmoituskin on jo allekirjoitettu.

– Olin viime vaaleissa pettynyt Vasemmistoon, mikään ei toiminut. Sielultani en ole muuttunut miksikään, mutta demareiden joukossa on mahdollisuus päästä vaikuttamaan asioihin, uskoo nyystöläläinen.

– Ajattelin jo viime vaalien jälkeen, että minulle riitti, mutta veri vetää politiikkaan edelleen.

Bussinkuljettajan työnsä Kärhä aloitti jo vuonna 1980 ja jatkaa edelleen ajoa pääkaupunkiseudulla. Vapaahetkinään hän rustailee runoja.

– Syntymäpaikkakunta Punkaharju kun liitettiin Savonlinnaan, näin miten porukka hävisi eikä aluetta enää edes haluttu kehittää. Väkiluku olisi saatava nousuun Padasjoellakin.

Tuulivoimahanke on varmasti yksi vaalipuheiden suosikkiaihe. Kärhä on jo aiemmin tunnustautunut julkisesti hankkeen kannattajaksi: sen hyödyt kun ovat hänen mukaansa suuremmat kuin haitat.

– Olen suorapuheinen, enkä pelkää sanoa mitä ajattelen.

Vasemmistolle annettiin viime kuntavaaleissa 31 ääntä.

Scroll to Top