Graafikot Holm ja Muukka jälleen Pikantissa ★

Pikantissa avattiin tiistaina 2.7. kahden espoolaisen graafikon taidenäyttely nimeltä Luonnosta 2. Kaksikko Liisa Holm ja Marja-Leena Muukka ovat jo toiseen kertaan tuoneet taidettaan Padasjoelle, kun toukokuussa 2023 heillä oli Pikantissa Luonnosta –taidenäyttely. Näyttely on esillä 2.8. asti.

Holm ja Muukka ovat entisiä kollegoita ja heitä yhdistää kirjagraafikon työn lisäksi kiinnostus kasveja ja muuta luontoa kohtaan. Kumpikin on työskennellyt kirjagrafiikan saralla ja Muukka on mm. suunnitellut monelle tutun Suomen lippu -postimerkin vuonna 2006.
Vuoden 2004 graafikoksi tituleerattu Muukka kertoi näyttelyssä olevan monella eri tekniikalla tehtyjä teoksia.

Seinältä löytyy akryyli- akvarelli- hiili- ja grafiittimaalauksia.

Teoksiaan Marja-Leena Muukka luonnehtii minimalistisiksi.

Muukka kertoo luovan prosessinsa lähtevän pakonomaisesta tarpeesta piirtää.

Kun kävelen luonnossa, niin minun ei tarvitse etsimällä etsiä inspiraatiota, kun käsi haluaisi piirtää kaiken mitä ympärillä näkyy. Taiteen tekeminen on kovin tunnepohjaista minulle ja saatan kokea hyvinkin voimakkaita tunteita maalatessa ja piirtäessä. Yleensä kuuntelen musiikkia, kun teen taidetta ja se vaikuttaa myös omalla tavallaan lopputulokseen. Kun lähden tekemään teosta, niin aina ei tiedä mihin lopulta päätyy.

Teoksiaan Muukka luonnehtii karuiksi ja minimalistisiksi.

Osassa teoksia on nähtävillä kasvin anatomian tutkiminen. Kuitenkin tämä vapaa-ajallani tekemä taide on pitkälti töistä irtaantumista ja sellaista mielentilataidetta joka kumpuaa­ sisältä.

Erilaiset pinnat kiehtovat Holmia

Liisa Holm kertoo hakevansa teoksillaan luonnonläheisyyttä ja rouheutta.

Olen kovasti tarkastellut kasveja ja ruohoja, joita kuvaankin paljon kännykällä. Seinällä on abstrahoituja kasveja kuvattuna läheltä ja yksityiskohtia korostaen. Viime vuonna käytin töissäni kirkkaita värejä, mutta tänä vuonna värimaailma on paljon tummempaa, eikä ole yhtään kirkkaita värejä.

Erilaiset seinät ja pinnat ovat myös Holmin mielestä kovin kiehtovia.

Välillä saatan uppoutua tarkastelemaan jonkun rakennuksen seinää ja sen yksityiskohtia. Erityisesti vanhat rappaukset, joita saattaa näkyä vanhoissa kirkoissa viehättävät minua.

Tekniikoinaan Holm sanoo käyttäneensä akryyliä, hiiltä, öljypastellia ja yhtä taiteilijan salaista ainesosaa.

Teokset valmistuvat yleensä tekemällä ensin tausta, jonka jälkeen hiilellä aletaan muotoilemaan itse aihetta.

Värien valitseminen on Holmin mukaan helppoa, kun työura on ollut pitkälti värien­ kanssa toimimista erilaisissa tehtävissä.

Holmin mukaan itse tehdyistä töistä luopuminen tuntuu raskaalta, sillä teokset tuntuvat omilta ja jokaista teosta katsellessa muistaa kaikki tunnetilat, joita on tekohetkellä kokenut.

Scroll to Top