Raittiustalon remontti alkaa ikkunoiden uusimisella ★

Arrakosken raittiusseuran talon remontti alkaa alkukesästä ikkunoiden uusimisella. Jo pitkään Raittiustalon salissa toiminut kirpputori muuttaa pois remontin alta ja avautuu uudessa paikassa kesän kynnyksellä. Ennen muuttoa kirpputori avautuu vielä muutamaksi lauantaiksi 11.5. alkaen.

Sunnuntaina 21.4. pidetyn kevätkokouksen aluksi Arrakosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Särkiö esitteli viime vuoden toimintakertomuksen.

– Ensimmäistä kertaa toimintakertomus on ilmestynyt lehden muodossa. Johtokunnassa syntyi idea kokeilla menneiden ja tulevien toimintojen kokoa­mista Arraskosken omaksi lehtiseksi ja käsissänne on nyt ensimmäinen Arrakoskelainen. Mukavaa olisi, jos voisimme toimittaa tämän lehden kerran vuodessa ja koota kansiin kappaleen Arrakosken tarinaa.

Nuorisojäsen Leo Mäkinen, sihteeri Henni Koskimäki, puheenjohtaja Hanna Särkiö, Olli Jaakkola, Miestämän Metsästäjistä Timo Suntela ja varanuorisojäsen Kasperi Suntela.

Raittiustalon kunnostaminen kylätaloksi ja toimintojen keskukseksi aloitettiin viime vuonna tekemällä lainhuuto. Anssi Malinen museovirastosta vieraili talolla ja teki sille kunnostussuunnitelman. Kiireellisinä kunnostuskohteina kirjattiin tulisijojen ja piipun korjaukset sekä ikkunaremontti. Tontti lohkottiin elokuussa ja se sai nimekseen Raittiustalon mäki. Piiput nuohottiin ja keittiön uuni on jo lämmityskuntoinen. Viime kesänä kirpputori oli auki touko-syyskuussa lauantaisin ja ehtipä huutokauppakeisarikin vierailla Arrakoskella, jolloin kylä sai TV-näkyvyyttä ja huomiota kunnan ulkopuolellakin.

Myös myllymuseo oli auki kesän ajan, kyläraitilla järjestettiin perinteiset Elomarkkinat ja seurakunta järjesti ensimmäistä kertaa kyläkirkon Raittiustalolla. Arrakoskelaiset tekivät myös visiitin Kuhmoisiin Päijälän kylään. Puurojuhla vietettiin ja kauneimmat joululaulut laulettiin Koskimäessä ja uutta vuotta otettiin vastaan Raittiustalon mäellä. Syksyllä yhdistykseen valittiin ensimmäistä kertaa nuorisojäsen varajäsenineen.

Piha siistiksi, liiteri ja huussit pihanperälle

Tämän kevään Raittiustalon talkoot alkavat mäen siistintä- ja raivaustalkoilla 4.5. Nuorisolla on oma Erasmus+ nuorisohankkeensa ja kyläyhdistys on saanut noin 5000 euroa lasten ja nuorten toiminnan kehittämiseen. Nuorison kesätoiminnan suunnittelupäivä pidetään 5.5.

Päiväjoutilaat aloittavat toimintaansa 23.5., jolloin lähdetään Henni Koski­mäen suunnittelemalle kävelylenkille Arrakosken luonnon kauniiseen ympäristöön. Koskimäen keksimä termi ei tarkoita pelkästään eläkeläisiä, vaan kaikkia, joilla jostain syystä sattuu olemaan päiväsaikaan luppoaikaa, kuten vaikka kesälomalaisilla.

Raittiustalon ikkunaremonttiin kyläyhdistys sai Kotiseutuliitolta 10 000 euron avustuksen. Leaderista on anottu lisärahaa, sillä pihamaalle olisi tarkoitus rakentaa puuliiteri ja huussit sekä laittaa salin puoleinen uuni piippuineen kuntoon. Suunnitteilla asentaa myös ilmalämpöpumppuja saliin. Kun salin puoli keittiön lisäksi saadaan lämpimäksi, niin talon käyttö on mahdollista myös talviaikaan.

Kyläyhdistyksen ja Miestämän Metsästäjien välinen yhteistyö on aktivoitunut ja metsästysseuralaiset osallistuvat pihan raivaustalkoisiin sekä järjestävät hirvipeijaiset syksyllä Raittiustalolla. Kyläkokouksessa mukana ollut metsästysseuran edustaja Timo Suntela kertoi, että he voisivat ottaa halukkaita kylän nuoria mukaan kesäaikana seuraamaan savikiekkoammuntaa.

Nuorisojäsen Leo Mäkinen kertoi, että nuoret haluaisivat uimahyppytornin. Viimekesäiset lasten ja nuorten peli-illat jatkuvat torstaisin urheilukentällä ja muitakin nuorten ideoita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Scroll to Top