Padasjokelaiset Nuorten parlamentissa ★

Eduskuntatalolla järjestettiin 12.4. Nuorten parlamentin istuntopäivä. Tapahtuma järjestettiin nyt 13. kerran. Päivä antaa yhdeksäsluokkalaisille mahdollisuuden kuulla ja oppia eduskunnan toiminnasta sekä vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Koulumme oli edustamassa taas Hämeen vaalipiiriä. Edustajaoppilaina toimivat Jenni Karlakari ja Ville Häme. Toimittajaoppilaana tapahtumassa oli mukana Saana Rantala.

Pappilanmäen koulun oppilaat Ville Häme, Saana Rantala ja Jenni Karlakari edustivat Nuorten parlamentissa Hämeen vaalipiiriä.

Nuorten parlamentti oli ikimuistoinen kokemus, jota me emme tule koskaan unohtamaan. Me saimme kokea paljon sellaista, johon kaikilla ei ole mahdollisuutta.

Matkasimme jo varhain istuntopäivän aamuna Helsinkiin. Kun saavuimme eduskuntatalolle, saimme aamupalan yhteydessä mahdollisuuden keskustella kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) kanssa eduskuntatalon Keltaisessa huoneessa. Hän vastaili kysymyksiimme ja kertoi tarinaansa, miten hänestä tuli kansanedustaja.

Timo Heinonen antoi meille mahtavan keskustelukokemuksen hyvillä vastauksillaan ja persoonallaan.

Aamiaisen jälkeen siirryimme omille teillemme. Kaikki 199 edustajaoppilasta jakautuivat työskentelemään valiokuntiin. Jenni meni sivistysvaliokuntaan, jossa pohdittiin puheenjohtaja Tuula Haataisen (sd.) johdolla, millainen on maailman paras peruskoulu, jota Suomi tavoittelee.

Ville pääsi liikenne- ja viestintävaliokuntaan. Siellä aiheena oli liikenneturvallisuus ja sähköpotkulautojen ongelmallinen käyttö, ja puheenjohtajana toimi kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.). Sekä Jenni että Ville pitivät kokemusta valiokuntatyöskentelystä mahtavana ja olivat iloisia siitä, että pääsivät toivomaansa valiokuntaan. Opettajamme Marja-Riitta Tikkala meni opettajien seminaaritilaisuuteen.

Itse menin toimittajana Poliitikko Nonstopiin haastattelemaan kansanedustajia. Minäkin sain kysyä oman kysymykseni, joka liittyi huoleeni väkivaltaisuuden ja jengiytymisen lisääntymisestä Suomessa. Halusin kuulla kansanedustajilta, millaisia ajatuksia heillä tulee aiheeseen ja miten voitaisiin estää nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa ja jopa kuolemia. Sain laajoja ja kattavia vastauksia mukana olleilta kansanedustajilta eli Joakim Vigeliukselta (ps.), Atte Harjanteelta (vihr.), Minja Koskelalta (vas.) ja Mika Poutalalta (kd.). He toivovat löytävänsä vastauksen ja ratkaisun lähitulevaisuudessa tähänkin asiaan.

Kun Villellä ja Jennillä loppui valiokuntatyöskentelyt, he suuntasivat suoraan istuntosaliin täysistunnon harjoituksiin. Koska täysistunto ja ministerien kyselytunti tuli suorana lähetyksenä televisiosta, piti istuntokäyttäytymistä harjoitella. Täysistunto alkoi 12.00 kaikkien noustessa seisomaan, kun puhemies Jussi Halla-aho (ps.) tuli saliin. Täysistunnossa esitettiin yhteensä 27 kysymystä, joista ysit olivat aiemmin keväällä äänestäneet ja joihin ministerit nyt vastailivat. Kysymyksissä käsiteltiin mm. nuorten mielenterveyspalveluita, nuorison kunnon heikkenemistä, valtion velkaantumista, SOTE-uudistusta, koulutuksen tasa-arvoa ja itärajan turvallisuustilannetta. Joistakin asioista äänestettiin. Esimerkiksi sähkötupakoinnin nuorten enemmistö halusi kieltää lailla. Myös pikamuoti koettiin ongelmaksi ja siihen haluttiin lisää sääntelyä.

Täysistunto loppui klo 13, jonka jälkeen siirryimme Valtiosaliin puhemiehen vastaanotolle ja ruokailemaan. Buffetruokailu toimi seisaaltaan. Lautasessa oli mukipidike, että pystyi ruokailun yhteydessä kävelemään ympäriinsä ja puhumaan muille nuorille, kansanedustajille ja ministereille. Siellä otimme myös kuvia ja keräsimme nimikirjoituksia kansanedustajilta.

Iltapäivällä suuntasimme vielä Pikkuparlamentin puolelle tapaamaan kansanedustaja Mira Niemistä (ps.) ja ministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.). Tapaamiseen osallistui myös Kärkölän yhtenäiskoulun ja Lahden kristillisen koulun oppilaita. Saimme kysyä kansanedustajalta ja ministeriltä erilaisia kysymyksiä ja kuulla heidän tarinansa, miten he ovat päätyneet yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi ja eduskuntaan.

Päivä oli ikimuistoinen ja mahtava kokemus. Kiitos Nuorten parlamentille ja eduskunnalle!

Padasjoen yhtenäiskoulun toimittajaoppilas Saana Rantala

Scroll to Top