Jätettä 27 000 tonnia ★

Salpakierto Oy:n järjestämissä jätteenkuljetuksissa tapahtui suuria muutoksia vuonna 2023, kun elokuussa yhtiö aloitti muovipakkausten keräyksen ja lokakuussa kartonkipakkausten keräyksen koko toimialueella. Vuoden 2024 aikana yhtiön järjestämä jätteenkeräys laajenee koskemaan myös lasi- ja metallipakkauksia sekä biojätettä.

Kiinteistökohtaisia kotinoutoasiakkaita oli 9500 ja jäteastioiden tyhjennyksiä 226 000, mikä oli lähes tuplasti enemmän kuin edellisenä vuotena.

Yhtiöllä oli kuusi palvelevaa lajitteluasemaa Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Lahdessa, Orimattilassa ja Padasjoella. Lajitteluasemilla otetaan vastaan mm. kotitalouksissa syntyvät rakennus- ja remonttijätteet, muuttojätteet, huonekalut, vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja puutarhajätteet.

Maksutta vastaanotettavia jätteitä olivat risut ja haravointijätteet, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset, paperi, metalli, puu, kestopuu, renkaat, kaikenkokoiset sähkölaitteet, vaaralliset jätteet, poistotekstiilit ja käyttökelpoiset vaatteet ja kodin tekstiilit. Maksullisia jätteitä olivat mm. energia- ja sekajäte, betoni- ja tiilijäte, asbesti, huonekalujäte ja tietosuojapaperi.

Jätteistä lähes kaikki ohjattiin materiaalikierrätykseen. Lisäksi kierrätykseen ohjattiin rakennus- ja remonttijätteistä mm. saniteettiposliinit, kipsilevyt, kattohuopa, ikkunalasi, asfaltti sekä betoni- ja tiilijäte.

Risut, puut ja kestopuu ohjattiin energiahyötykäyttöön. Vastaan otettu seka- ja energiajäte lajiteltiin laitosmaisesti lajittelulaitoksessa erotellen kierrätyskelpoiset ja energiahyödynnettävät ainekset toisistaan. Verhoilluista huonekaluista eroteltiin metallia materiaalikierrätykseen ja loppuosa hyödynnettiin energiana. Vaaralliset jätteet ohjattiin vaarallisten jätteiden käsittelyyn.

Lajitteluasemilla kävi vuonna 2023 noin 172 000 asiakasta, mikä on hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Asiakkaat olivat hyvin tyytyväisiä lajitteluasemien palveluihin.

Lajitteluasemilla otettiin vuonna 2023 jätteitä vastaan kaikkiaan noin 26 595 tonnia.

Scroll to Top