Vastine kirkon muutostyöjuttuun ★

Yleensä en kommentoi lehtien palstoilla tällaisia asioita, mutta kun yleisönosastokirjoitus viittasi vahvasti kappelineuvostolle tekemääni muutosesitykseen, teen tällä kertaa poikkeuksen. Enkä voi olla mainitsematta asiaa, joka suorastaan pomppasi silmilleni.

Kokouksessa äänestettiin, ja tulos kirjattiin pöytäkirjaan numeroin. Pöytäkirjassa ei mainita sitä, mitä esitystä kukakin äänesti. Se ei ole hyvän kokouskäytöksen, kuten ei muutenkaan hyvän käytöksen mukaista. Aiemmin lehdessä jo mainittiinkin muutosesityksestäni ja olen edelleen sen takana.

Kertauksen vuoksi suora lainaus muutosesityksestäni:

”§71 Muutosesitys Padasjoen kirkkoon on suunniteltu kahvipistettä ja lasten tilaa. Esitys on, että näitä ei rakenneta.

Perustelut; Nykyisessä taloustilanteessa pitää miettiä jokaista hanketta tarkkaan. Kirkkoon suunniteltujen muutosten hinta kannattaisi säästää seurakuntakuntakodin kustannuksiin. Lähes sadan kirkon sisätilojen vertailun perusteella huomio on seuraava, että niissä kirkoissa, joihin tällaisia muutoksia on tehty, on urkuparven alapuolinen tila suurempi kuin Padasjoen kirkossa. Tällöin muutokset on saatu rakennettua huomaamattomammiksi.

On myös huomioitava se, että yleisesti kirkoissa pääovelta katsottuna näkymä on juuri se, miltä kirkon piirtänyt arkkitehti on sen halunnut näyttävän. Näillä muutostöillä tuskin saisi lisää lapsia tai muita kirkossakävijöitä lisää.”

Muutosesityksessäni ei mainittu lainkaan penkkejä, puhumattakaan pyhistä penkeistä. En voinut hyväksyä pohjaesitystä sellaisenaan, siksi tein vastaesityksen.

Täsmennän hiukan tätä. Suunnitelmassa oli kahvinkeittoon sopiva tila, oma pieni ”koppero”, vieressä pari pientä pöytäryhmää. Pöydän ääressä olisi ollut tilaa vain n. 10 henkilölle. Jos ajatellaan että normaalina sunnuntaina kirkossa on ihmisiä kolmenkymmenen kahta puolen, ei nuo paikat riitä mitenkään.

Kokouksessa toin esiin huoleni siitä, että tämä kahvitustila olisi liian pieni. Jos lastentilaksi suunniteltu puoli otettaisiin kahvinjuojien käyttöön, saisi yli kaksinkertaisen määrän pöytäpaikkoja, joka olisi järkevämpää.

Mielestäni olisi nyt ensiarvoisen tärkeää miettiä kirkon sisätiloja ja niiden toimintoja kokonaisuutena. Päällimmäisenä mieleeni tulee kirkon wc-tilat. Laki velvoittaa esteettömyyteen julkisissa tiloissa. Kirkon wc-tilat eivät todellakaan täytä esteettömyysvaatimuksia. Kumpaankaan vessaan ei mahdu pyörätuolilla edes sisälle, saatikka siellä asioi­ta hoitamaan.

Myöskään kulku alttarille ei ole esteetön. Kyllä esteettömyysasiat on saatava kirkossa ensin kuntoon, ennen kuin lievennetään kahvihampaiden kolotusta. Pystyn juttelemaan messun jälkeen ihmisten kanssa ilman kahvia ja pullapalaakin.

Mihin lapset sitten? Lasten saaminen kirkkoon ei ole välttämättä siitä kiinni, millainen paikka heille siellä on varattu. Kyllä se lähtee jo kotoa, onko lapset opetettu käymään kirkossa ja onko seurakunnasta puhuttu millaiseen sävyyn.

Ihastuin ajatukseen, jonka kuulin kasvatusalan asiantuntijan suusta, että kirkossa lasten paikka olisi etuosassa.

Olenkin pienessä päässäni ajatellut, että nykyisen lähetyskynttelikön paikalla olisi oiva tila lasten paikalle. Muutama penkki pois ja siihen samantyylinen paikka kuin suunnitelmassa oli takaosaan kaavailtu.

Kynttelikölle voisi keksiä sitten paremman paikan, ehkä jopa hiukan keskeisemmän, koska nyt se on siellä aika sivussa, eikä sitä nykyisestä paikasta välttämättä edes huomaa.

Nyt haastankin kaikkia kirkossakävijöitä, seurakuntalaisia ja muitakin kirkon käyttäjiä miettimään, mikä olisi hyvä ratkaisu kirkon muutostöiden kannalta? Vai onko tarpeen muuttaa vain lain vaatimalle tasolle?

Eikä pidä unohtaa seurakuntakodin tilannetta. Se on tällä hetkellä käyttökiellossa. Padasjoelle tarvitaan uusi seurakuntakoti.

Pappilasta tullaan luultavasti siirtämään toimistotilat johonkin toiseen paikkaan, ja hyvä niin, koska sekään ei ole millään tavalla esteetön. Ehkä ne saataisiin sijoitettua uuteen seurakuntakotiin? Kaikkea tätä kannattaa miettiä ja jos on hyviä ehdotuksia, kertokaa niistä kappelineuvoston jäsenille.

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille lukijoille rauhallista ja siunattua joulua sekä vielä parempaa uutta vuotta.  

Esa Pyykkö
Padasjoen kappelineuvoston varapj 

Scroll to Top