Teologian ja tieteen näkökulmia ★

Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti Pekka Särkiö on yhdessä tietokirjailija Markus Hotakaisen kanssa julkaissut kirjan Kun aurinko seisahtui. Siinä tarkastellaan Raamatun luonnonmullistuksia teologian ja tieteen valossa.

Kirjan esittelytekstissä kerrotaan, että yli 3000 vuotta sitten Aurinko ”pysyi aloillaan” taivaalla, kunnes israelilaiset olivat voittaneet Gibeonissa käydyn taistelun amorilaisia vastaan. Mitä tuolloin oikein tapahtui? Sillä on mahdotonta, että Maan pyörimisliike pysähtyisi ja Aurinko olisi liikkumatta taivaankannella. Mikä aiheutti vedenpaisumuksen? Ja mikä oli joulun tähti?

Tarkastelun lähtökohtana on, että vanhat tekstit kuvaavat todellisia ilmiöitä, mutta tavalla, joka oli aikalaisille ymmärrettävä. Poikkitieteellisen yhteistyön taustalla on tekijöiden vankka asiantuntemus omilla aloillaan ja pitkä ystävyys, joka sai alkunsa luokkatoveruudesta espoolaislukiossa.

Särkiö on aiemmin kirjoittanut kirjan varusmiespalveluksestaan kylmän sodan aikana sekä Kulkijan rukous –nimisen teoksen.

Scroll to Top