Veikko Neuvonen I.K. Inhan jalanjäljillä ★

Virmailassa viihtyvä toimittajalegenda Veikko Neuvonen on jo vuosien ajan perehtynyt kansalliskuvaaja I.K. Inhaan, joka vietti kesän 1913 täysihoidossa Ratian talossa Mainiemellä kuvaten Padasjoen kumpuilevia maastoja. Neuvonen kokosi vuonna 2016 Inha-näyttelyn ja esitti kunnalle I.K. Inhan maisematietä Kellosalmen sillalle asti.

Veikko Neuvonen on koulutukseltaan biologi ja tullut tunnetuksi radiotoimittajana ja Yleisradion Luontoillan pitkäaikaisena juontajana. Neuvonen esitteli Olkkarilla muutamia Inhan ottamia kuvia Padasjoelta yli 100 vuotta sitten ja itseottamiaan tuoreempia kuvia samoista maisemista.

– Hän oli alkujaan Konrad Into Nyström, henkikirjoittajan poika Virroilta. Häntä pidetään valokuvaajana ja myös merkittävänä kirjailijana, mutta ennen kaikkea hän oli ahkera suomentaja, kertoi Neuvonen Olkkarin väelle tiistaina.

– Inha on Suomen valokuvauksen yksi merkittävimpiä ellei merkittävin hahmo 1900-luvun alussa. Hän on kuvannut maata laajasti Lappia lukuunottamatta, Vienan Karjalassa hän keräsi kansanrunouden viimeisiä rippeitä. Padasjoelta hän otti noin 200 kuvaa.

Tunnetuin teos on Finland i bilder – Suomi kuvissa, jonka kansikuva on Padasjoelta. Sen ensimmäisissä painoksissa oli luku Toiveiden mailla, joka sijoittuu Padasjokeen, mutta myöhemmissä painoksissa se on poistettu: se liittyy Inhan vaille vastakaikua jääneeseen nuoruudenrakkauteen, Kellosalmen huvila-asukas Aini Bonsdorffiin. Inha sai kirjasta valtion kirjallisuuspalkinnon.

– Palatessani jälleen noille vanhastaan tutuille seuduille vaeltelin ensin viikkoja sinne tänne metsissä ja vuorilla, syvissä laaksoissa, joita tämän mahtavan vesistön rannoilla on, ja kiipeilin takamaan korkeille kukkuloille, joilta on etäisiä näköaloja Päijänteen selille. Kaikkialla hävitystä ja raiskausta. Metsänhävitys etenee samaan tapaan kuin hirmumyrsky, maalailee Inha kirjassaan vuosisata sitten.

I.K. Inhan kuva Alijärven maisematiestä.

Tulevan presidentin kaveripiirissä

Lukioaikanaan Hämeenlinnassa Inha asui Jean Sibeliuksen perheen alivuokralaisena. Tuttavapiiriin kuului myös monia muita merkkimiehiä kuten Pekka Halonen ja P.E.Svinhufvud. Viimeksimainittu oli Inhan sekä mm. Werhon ja Saksalan kartanoiden isäntien sekä kirkkoherran, laamannin ja ruukinpatruunan kanssa perustamassa vuonna 1887 Suomen Matkailun Ystävien paikallisosastoa Padasjoelle. Inhalla oli purjevene Padasjoella.

I.K. opiskeli ensin Helsingin yliopistossa estetiikkaa ja historiaa, kunnes aloitti toisena lukuvuonna maantieteen, geologian ja kemian opinnot. Loppuaikoina Inha asusti lähes vuosikymmenen erakkona Lohjalla. Hän kuoli leukemiaan 1930 Helsingissä.
Inha oli ensimmäisiä luonnonsuojelijoita ennen kuin koko termiä luonnonsuojelu oli keksittykään.

– Itse en ole koskaan aikaisemmin nähnyt moista hävitystä metsissä kuin nyt.

Neuvonen antoi kiitosta Kellosalmen kyläyhdistykselle, joka on talkoilla raivannut Alijärven ja Kellosalmentien välisen rantamaiseman ja myös pitänyt sitä auki. Vuodesta 1998 Virmailassa viihtynyt Neuvonen toivoo kuitenkin, että maisematie jatkuisi Kelossille ja Siltapuistoon asti. Kyläyhdistyksen paikalla olleet edustajat kertoivat, että uudelle levähdysalueelle on tulossa ensi kesäksi Inha-infoa.

Ensi viikolla Olkkarissa puhuu kunnanjohtaja.

Scroll to Top