Vilkkuvalon arvoitus ★

Kesäasukas, oletko ihmetellyt, mikä mahtaa olla tuttuun mökkimaisemaan ilmestynyt kirkkaana vilkkuva valo? Veneilijä, veikö kirkonkylän suunnalla näkyvä valoilmiö huomion Padasjoenselällä purjehtiessasi? Vakiasukas, pohditko itseksesi, onko välkyntää luvassa enemmänkin?

Ei, kyseessä ei ole uusi matkapuhelinverkon tukimasto eikä majakka, ja kyllä, jos huonosti käy, valoja on tulossa lisää. Vilkkuvaloin varustettu torni on näet Padasjoen Tornimäelle kaavaillun tuulivoimalaitoksen tuulenmittaustorni.

Kotisi, kesämökkisi tai veneilyreittisi sijainnista riippuu, millä suunnalla tornin välkyntä on öitäsi valaissut. Mikä tahansa sijaintisi onkin, jos valo näkyy kotisi ikkunaan tai mökkirantaasi, sinne näkyvät tulevaisuudessa myös Tornimäelle sommitellut kuusi valtavaa tuulimyllyä omine vilkkuvaloineen — jos suunnitelma toteutuu.

Tuulenmittaustorni auttaa hahmottamaan, miten tuulivoimalaitos muuttaisi tuttua maisemaa. Mittaustornin huipulla oleva valo vilkkuu noin 190 metrin korkeudessa. Tuulimyllyjen napakorkeus asettuisi siitä 10 metriä ylemmäksi, ja napoihin kiinnittyvät turbiinien lavat viuhuisivat vielä 100 metriä ylempänä, 300 metrin korkeudessa. (Kyllä, tuulivoimalat olisivat jättimäisiä, tuplasti Tampereen Näsinneulan korkuisia.)

Jokainen voi nyt mielessään asettaa yksinäisenä vilkkuvan tornin paikalle kuusi yli sata metriä korkeammalle kohoavaa massiivista tuulimyllyä. Pienipiirteinen suomalainen maalais- ja järvimaisema ei olisi jättimyllyjen tultua enää ennallaan. Jos yksinäisen tuulenmittaustornin vilkkuvalo on jo näyttänyt silmiisi häiritsevältä, voit kertoa häiritsevyyden kuudella ja lisätä kirkkaiden vilkkuvalojen joukkoon vielä punaisia varoitusvaloja, ja tiedät, miltä maisema näyttäisi, mikäli voimalaitossuunnitelma toteutuisi.

Padasjoen päättäjät, pystymme varmasti parempaan kuin maiseman tuhoamiseen pilkkahinnasta. Vaihtoehtoja on onneksi olemassa.

Padasjoella ei tuule

Scroll to Top