Veneilijät mukaan sataman kehittämiseen ★

Veneilijät oli ensimmäistä kertaa kutsuttu kevätkauden satamainfoon. Kuntalassa ja linjoilla olikin mukavasti veneväkeä kuulemassa uusien yrittäjien tervehdyksen. Lisäksi tilaisuudessa esittäytyi uusi satamamestari Hannu Hartman.

Satamamestari Hannu Hartman sekä uudet yrittäjät Milla Ylinampa ja Poolo Huttunen Kuntalassa viime viikolla pidetyssä satamainfossa.

Poolo Huttunen ja Milla Ylinampa yhdistävät ensimmäisessä yhteisessä yrityksessään ravintola- ja matkailualan vankat kokemuksensa. Satamayrittäjäpari halusi infotilaisuuden kautta tutustua Padasjoen kausipaikkalaisiin ja rakentaa yhteistyötä paikallisten veneilijöiden kanssa.

– Olen ollut pursiseuran ravintolapäällikkönä 10 vuotta ja tiedän, millaista on työskennellä tällaisen yhteisön kanssa, joka on samassa yhteydessä kuin ravintola. Olette meille tärkeä yhteistyötaho ja mukana rakentamassa satamaa kohti kunnan visiota, vakuutti Huttunen.

– Meillä on selkeä työnjako kunnan kanssa. Me yrittäjinä huolehdimme siitä, että palvelu satamassa pelaa, ja kunta taas pitää paikat kunnossa. Teemme kaikkemme, että satamasta tulee entistä viihtyisämpi. Upea paikkahan se on jo nyt.

Bistrotyyppinen ravintola

Ravintola pysyy bistromaisena, joskin ravintolamaisempaan suuntaan mennään pöytiintarjoilun myötä. Ovet aukeavat vappuaattona ja helatorstain avajaiskarnevaaleissa soppatykistä tarjotaan 500 ensimmäiselle keitot. Keittolinjalla mennään toukokuu, kesäkuussa otetaan käyttöön a`la carte –listat.

Aukioloajoista ei enää tarvitse valittaa, sillä kesä–elokuussa satamaravintola avaa joka päivä aamuyhdeksältä, jolloin on tarjolla aamiaista parin tunnin ajan.

Matkailuvastaava Maria Virtanen kävi esityksessään läpi kunnan kesätoimintoja satamassa. Matkailuinfo avautuu jälleen konttiin juhannusviikolla ja palvelee turisteja koulun alkuun asti. Päijännepurjehduksen bileilta järjestetään yhteistyössä Palaksen kanssa. Kalainsaaren mökki satamaa vastapäätä on vuokrattavissa jatkossakin.

Uusi polttoainemittari

Tekninen johtaja Jouni Turunen esitteli sataman muutostöitä. Kalasatamassa tehdään rakennusten päivitystä: sisäpuolen remontti on jo alkanut ja ulkopuolisetkin työt lähiaikoina.

– Siellä uusitaan vesikatto ja lattiapinnat, maalataan seinät ja tehdään led-valaistus.

Varsinaisen sataman puolellakin tapahtuu. Ravintolaremontti on meneillään, samoin laiturien A, B ja C kansien uusinta. Seuraavaksi ryhdytään uusimaan laituritekniikkaa, vesi- ja sähköpisteitä.

Uusi, kelluva aallonvaimenninlaituri on tulossa syksyllä uusimman aallonmurtajan päähän. 60+60 metriä pitkän ja neljä metriä leveän laiturin asentaminen on sen verran iso projekti, ettei se ensi kesäksi ehdi. Työlistalla on myös vanhojen kelluvien laiturien uudelleenankkurointi. Samalla välit mitoitetaan toimiviksi.

– Huhtikuun aikana polttoainejakelumittari letkustoineen uusitaan.

Tankkauspiste on tarkoitus siirtää syksyllä ravintolan vierestä aallonmurtajalaiturille, jolloin polttoainetta pääsee ottamaan aiempaa sujuvammin. Kun vanhat säiliöt ravintolan kupeesta poistetaan, avautuu tilaa mahdolliselle laajennukselle myöhemmin. Suunnittelu jatkuu syksyllä, toiveissa on saada satama-alueelle mm. uusi sauna.

Lukitus muuttuu sähköiseksi

Sataman lukitus uusitaan kevään aikana. Sekä ravintola että muut rakennukset ja portit laitureille saavat uudet, mobiilihallittavat lukot. Avainten sijasta jatkossa käytetään siis puhelinta.

– Veneilijöille lähetetään tästä vielä erikseen ohjeet, lupasi IT-asiantuntija Markku Lahtinen.

– Venepaikkaa kohti saa kaksi sähköistä avainta, lisämaksusta enemmänkin.

Lukitusmuutos on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Abloy-avaimia on jaettu vuosikymmenten aikana iso määrä, eivätkä läheskään kaikki ole palautuneet kuntaan. Sähkölukon käyttöä pystytään valvomaan.

Jätepiste aidataan ja porttiin käy sama mobiiliavain. Lajittelu otetaan samalla käyttöön.

Satamamestari Padasjoelta

Yrittäjäkaksikon osaamista laituripuolella täydentää satamamestariksi lupautunut veneilykonkari Hannu Hartman. Padasjoella asuva Hartman on kokenut valtameripurjehtija, joka vuosina 1995–2000 toimi itsekin Padasjoen satamassa yrittäjänä.

– Olen satamassa toukokuusta syyskuuhun. En kuitenkaan joka päivä, enkä kahdeksasta viiteen, kertoi Hartman.

– Aika monta satamaa olen nähnyt ympäri maapalloa ja todennut, että veneilijöiden tarpeet on samanlaiset kaikkialla. Pitää olla turvallinen satama, hyvä kiinnittyä sinne ja tieto palveluista. Nyt meillä on täällä palvelut sellaisessa mallissa, että uskallan sanoa ettei ole Padasjoella koskaan aiemmin ollut.

Se on paljon sanottu, sillä Hartmanin satama-aikana Padasjoki valittiin Vuoden 2000 vierasvenesatamaksi.

Satamaa kesällä 2000. Arkistokuva.

Edellinen yrittäjä myi kausipaikoiksi myös vierasvenepaikkoja. Ne on nyt palautettu vierasvenepaikoiksi ja poissiirtyneille veneille on löydetty uudet paikat.

– Tietyt kategoriat on täynnä ja jonoakin on.

Satamamestari ennakoi jo Päijännepurjehduksen ruuhkia ja pyysi veneilijöitä ilmoittamaan, jos jo nyt on tiedossa, että paikka olisi tapahtumavieraiden käytettävissä. Hartman oli tyytyväinen, että uudelle G-laiturille tulee paikkoja myös isoille veneille.

Lopuksi käytiin vilkasta keskustelua liittyen veneiden kiinnittymiseen ja muihin käytännön asioihin. Satamamestarilla on pitkä kokemus myös veneenkäsittelykoulutuksesta ja jos halukkuutta ilmenee, uusia veneenomistajia voidaan kouluttaa Padasjoellakin.

Lisää Hannu Hartmanista artikkelissa: Hartmanista uusi satamamestari


Scroll to Top