Koululaisten liikuntatestituloksissa ei kehumista ★

Peruskoulun viides- ja kahdeksasluokkalaisten poikien fyysinen toimintakyky on parantunut valtakunnallisesti ja tytöillä useita vuosia kestänyt fyysisen toimintakyvyn heikentyminen näyttää tasaantuneen. Juuri julkaistujen Move!-mittaustulosten mukaan tiheämmin asutuilla kaupunkiseuduilla lasten ja nuorten toimintakyky on selkeästi parempi kuin harvaan asutuilla aluei­lla.

Fyysisen toimintakyvyn mittaukset koostuvat kuudesta osios­ta, jotka mittaavat kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja. Valtakunnallisesti reilulla 38 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla.

Padasjoella fyysinen toimintakyky on heikko 67 prosentilla kahdeksasluokkalaisista.

– Eihän se yllätys ole, myöntää liikunnanopettaja Anne Lahtinen.

– Syitä on tietysti monenlaisia. Suurimpia on luontaisen liikkumisen väheneminen, luontaisen liikunnan tavat opitaan jo hyvin nuorena. Moni kirkonkylälläkin asuva kuskataan kouluun ja kortti-ikäisistä monet kulkevat mönkkäreillä ja mopoilla.

Lahtinen toivoisi lasten ja nuorten keksivän kivaa tekemistä myös ilman kännykkää. Huonoja testituloksia selittää myös luovuttaminen:

– Testissä on helppo lopettaa kesken, jos tuntuu vähän ikävältä. Sitten jos on vaikka kiva sählypeli meneillään, ei niin huomaa jos hengästyy ja hikoilee.

Scroll to Top