Marita Logan palasi pari vuotta sitten synnyinkuntaansa vietettyään ulkomailla 40 vuotta. Neljää vierasta kieltä puhuva kauppatieteilijä teki pitkän uran pankkimaailmassa ja EU-komissiossa ennen asettumistaan eläkepäivikseen Syrjäntaakse.
Sipilän vanhan maatilan pihalla tulijaa tervehtii kaksi suomenlapinkoiraa, Samu ja Taru. Emäntä Marita Logan komentaa niitä englanniksi, sillä se on perheen kotikieli. Talouteen kuuluu myös kaksi kissaa.
– Päästyäni ylioppilaaksi Padasjoen lukiosta vuonna 1974 lähdin Helsinkiin, ensin kesätöihin ja sitten kauppakorkeakouluun. Kansallisosakepankin palveluksessa minut lähetettiin ensin Luxemburgiin ja sitten takaisin Helsinkiin: kävin Suomessa vain kääntymässä, sillä seuraava paikka oli Lontoossa ja sille tielle jäin.

Englannissa vierähti 14 vuotta. Skottilaisen miehensä Logan tapasi työn merkeissä Brysselissä ja rakastuivat USA:n Culpeperissa, mutta yhteinen koti oli lähes 26 vuotta Luxemburgissa. Muutto Suomeen oli Peterin idea.
– Jamie, Peterin poika kertoi minulle myöhemmin, että koska isä ei ollut terve ja hän tiesi lähtevänsä täältä ensin, hän halusi tuoda minut kotiin.
Padasjoella pariskunta oli jo viihtynyt joka kesä. Lomat oli vietetty Taruksella Maritan kotipaikan Lepolan lähellä olevassa kesämökissä.
– Aikaisemmin mökkimatka oli 2400 kilometriä ja kesti 48 tuntia, nyt 12 kilometrin mökkimatkan ajaa 12 minuutissa.
Miehensä kuoltua tammikuussa Logan on löytänyt mielekästä tekemistä maanpuolustusnaisten toiminnasta. Hän on osallistunut myös Luonnonystävien tapahtumiin, pöllöretken lisäksi käytynä on mm. piirin kokous Lammilla, jossa kauhisteltiin Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmia rakentaa 170 lomamökkiä Evon ja Niemisjärven alueelle.
– Otin esille Tornimäen tuulivoimahankkeen ja piiri lähettikin sitten 3½-sivuisen kirjelmän aiheesta Ely-keskukselle. Osallistuin myös Päijät-Hämeen liiton maakuntakaavan asukastilaisuuteen, jossa pidin pienen palopuheen Tornimäkeä vastaan. En vastusta tuulivoimaa sinänsä; Euroopassa on paljon tuulivoimaloita kaukana merellä, eivätkä ne ketään häiritse. Uusiutuvan energian tuottamiseksi sisämaassa kannatan kuitenkin ensisijaisesti muita ratkaisuja kuten aurinkovoimaa.
Loganit asennuttivat Sipilään aurinkopaneelit, varaavan akun ja laajakaistan. Maalämpö tuli viime vuonna. Vuonna 1972 valmistuneen talon katto uusittiin, samoin lähes kaikki lattiat. Seinä ja sisäkatot on maalattu, leivinuuni purettu ja monta kuormalavallista roinaa tyhjennetty nurkista.
– Remontteihin on uponnut rahaa kauppahinnan verran, mutta mielestäni se kannattaa niin kauan kuin pystyn asumaan tässä ja ajamaan autoa.
Pankkiirista EU:n tietoturvapäälliköksi
Marita Logan syntyi Helvilän perheen viidenneksi lapseksi lähes 70 vuotta sitten. Lapsuus nyystöläläisellä pientilalla oli idyllinen, eikä kaukokaipuu kaihertanut – maailmalle hän ajautui työn mukana.
Logan oli Lontoon Cityssä 90-luvun hulluina pankkivuosina tarkastuspäällikkönä. Ura rahoitusalalla sai jäädä, kun jatkuva matkustelu alkoi kyllästyttää. Työn ohessa Logan oli opiskellut tietoturvaa ja 1996 hän meni komission palvelukseen:
– Julkaisutoimistosta avautui tietoturvapäällikön paikka ja siellä olinkin sitten 21 vuotta. Työ oli erittäin haastavaa, mutta myös palkitsevaa, ja sain tehdä sitä hyvin itsenäisesti.
Logan kertoo vieläkin ajattelevansa englanniksi. Ranskaa ja saksaakin hän puhuu sujuvasti. Komissiossa vaatimuksena olikin, että äidinkielen lisäksi piti hallita yksi kieli äidinkielen veroisesti ja kaksi muuta niin, että niillä pärjää arjessa.
Perintöhuonekaluilla kalustetussa talossa vedettävät kellot moikuvat eriaikaisesti – ja kaikki erilaisilla äänillä. Loganilla on 10 vanhaa kelloa, lisäksi hän keräilee erikoisia lasipulloja ja kirjoja on karttunut niin, että vaikka hän lahjoitti Belgian suomalaiselle merimieskirkolle lähemmäs tuhat kirjaa, kirjahyllyt näyttävät siltä, ettei sieltä olisi mitään lähtenytkään.

Sisustukseen kuuluu myös kaksi näyttävää kirkkopaneelia, joissa on uskonnollisia kaiverruksia ja kuvia. Ne ovat perua Luxenburgin restauroijanaapurilta.
Padasjokelainen rakennusalan yrittäjä on juuri purkanut vanhan leivinuunin, hänkin sukua Loganille kuten moni muukin padasjokelainen: ovathan sukujuuret monen sukupolven ajalta syvällä Padasjoen mullassa.
– Kuulun sekä isän että äidin puolelta Wirmailan sukuun.