Uutuuselämäkerta ”Laukku-Leena, naiskulkurin tarina” julkistetaan perjantaina 18.10. Kauppakeskus Tuulosessa. Jämsäläisen toimittaja-kirjailija Päivi Ketolaisen kirja perustuu Leena Kiviharjun (1948–2021) matkapäiväkirjoihin.
Päivi Ketolainen on kirjoittanut aiemmin historiikkeja ja kyläkirjoja, mutta myös yhden romaanin ja lastenkirjan.
Padasjoellakin nyssyköitään tienviertä pitkin siirrellyt kiertolainen oli tuttu näky. Toisin kuin julkisuudessa ja jopa Wikipediassa on kerrottu, Laukku-Leena ei ollut kuitenkaan kotoisin Padasjoelta. Hän kyllä asui täällä jossakin vaiheessa ilmeisesti kuukauden verran kunnan osoittamassa vuokra-asunnossa, mutta veri veti takaisin tien päälle.
– Törmäsin itsekin tähän Padasjoki–syntymätietoon googletettuani Laukku-Leenaa. Todellisuudessa hän oli syntynyt Hyvinkäällä, kertoo Ketolainen.
– Kerran sitten suurin osa hänen laukuistaan jäätyi hankeen täällä Jämsässä ja Leena löytyi lopulta Sysmästä.
54-vuotiaana mierontielle
Kiertolaisen elämän Kiviharju aloitti 54-vuotiaana vuonna 2002 ja jatkoi sitä lähes elämänsä loppuun asti. Naiskulkurina hän on valtakunnallinen harvinaisuus ja aivan erityisen hänestä tekee se, että hän kuljetti mukanaan koko irtainta omaisuuttaan yöpyen taivasalla myös talvella.
Muovikasseja ja muita laukkuja saattoi olla mukana parhaimmillaan satakunta. Matkanteko oli varsin hidasta, kun hän siirsi aina muutaman pussukan kerrallaan muutamia kymmeniä metrejä eteenpäin ja palasi takaisin noutamaan lisää. Välillä joku tarjosi hänelle autokyydin.
– Hän ei ollut mikään tytönhupakko valitessaan liikkuvan elämäntavan. Päiväkirjatkaan eivät täysin anna vastausta siihen, mikä erikoiseen ratkaisuun johti. Hän oli selvästikin hyvin itsepäinen ihminen, eikä halunnut ottaa apua vastaan.
Ketolaisen mukaan Leena lähti liikkeelle täysin valmistautumattomana, olemattomalla varustuksella ja ilman kokemusta ulkoilmaelämästä. Vasta myöhemmin hän otti käyttöön esimerkiksi spriikeittimen, joka muodostui hänen tavaramerkikseen. Pesulla hän kävi järvessä tai yleisissä vessoissa: päiväkirjamerkintöjen mukaan tukka saattoi olla puolikin vuotta pesemättä.
Kuoli Sysmässä
Ennen vapaaehtoista kodittomuutta Kiviharju oli ollut neljän seinän sisällä viihtyvä lukutoukka. Hän oli opiskellut oikeustiedettä yliopistossa ja tehnyt töitäkin ennen kuin ryhtyi äitinsä omaishoitajaksi. Laukku-Leena sairasteli itsekin lähes 20 vuoden kiertolaisuuden jälkeen.
Laukku-Leena kuoli 73-vuotiaana Sysmässä, jossa oli asunut puolitoista vuotta. Saatuaan päiväkirjat käsiinsä Ketolainen huomasi, millainen aarre niihin sisältyykään:
– Eihän tuollaista elämäntarinaa voi jättää kertomatta.
Kirjan julkaisupaikaksi valikoitui Tuulonen, joka oli Laukku-Leenalle tärkeä tukikohta. Häme oli hänen mielialuettaan, mutta satunnaisesti hän kävi myös paljon pidemmällä aina Rovaniemeä myöten.
Uutuuskirja tuo selkoa salaperäisen kulkijan matkantekoon pitkin Suomen maanteitä. Sivuja kirjassa on 244.