Luonnonhoito tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, kun elinympäristöjä kunnostetaan ja niiden luontoarvoja lisätään.
Vesijako-järven ympäristössä tehtiin pari vuotta sitten laajahko vesienhoitohanke valtion Kemera-tuella. Valuma-alue on kooltaan noin 2300 hehtaaria. Tavoitteena oli vähentää metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta, ylläpitää järven hyvää vedenlaatua ja ennaltaehkäistä rehevöitymistä.
Erilaisia vesiensuojelutöitä tehtiin vaiheittain ympäri suurehkoa (16,5 km2) järveä parin vuoden aikana. Hankkeen toteutti MHY Päijät-Häme urakoitsijoineen yhteistyössä maanomistajien, Vesijako-järven suojeluyhdistyksen ja metsäkeskuksen kanssa.
Hankkeessa kaivettiin yhteensä 26 laskeutusallasta. Erityyppisiä pohjapatoja rakennettiin yhdeksän ja tulvatasanteita pelto- ja metsäalueille noin 200 metriä. Hankkeessa kaivettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa metsäalueelle sijoittuva noin 150 metrin pituinen tulvatasanne. Yleensä tulvatasanteet ovat pelloilla.
Nykyisellä Metka-kannustejärjestelmällä tuetaan mm. suometsien hoitoa ja lintuvesien kunnostamista sekä erilaisia luonnonhoitohankkeita ja ennnallistamistöitä. Helmi-ohjelmassa on myös mahdollista ympäristöjen ennallistaminen ja kunnostaminen.
Maanomistajille Metkan ja Helmi-ohjelman toimenpiteet ovat vapaaehtoisia. Määräaikainen metsän suojelu ympäristötuella on suosittua, koska omistus säilyy metsänomistajalla. Korvaus perustuu puuston arvoon.