Esihistoriallisella asuinpaikalla Kasiniemessä Kyynäröjärven kankaalla kaivetaan jälleen elo–syyskuun vaihteessa. 31.8.–4.9. tapahtuva jatkokaivaus on avoin yleisölle.
Viikonlopun kaivaus lauantaista sunnuntaihin 31.8.–1.9. on Wellamo-opiston kurssi, jolle ilmoittautuminen alkaa 8.8. Maanantaista keskiviikkoon jaksolle 2.–4.9. ilmoittaudutaan sähköpostitse janne.soisalo@helsinki.fi. Mukaan voi tulla vaikka vain yhdeksi päiväksi.
Kohde on järven rannalla sijaitseva esihistoriallinen asuinpaikka, jolta on runsaasti löytöjä kampakeramiikasta rautakauteen. Wellamo-opisto on järjestänyt alueella vuosina 2022–2023 arkeologisia yleisökaivauksia. Asuinpaikka löydettiin Timo Sepänmaan tekemässä Padasjoen kunnan inventoinnissa vuonna 2003.
Vehkajärvi on Kokemäenjoen vesistön itäisiä latvajärviä. Sen yläpuolinen Lummenne ja sen alapuolella sijaitseva Vesijako-järvi ovat molemmat bifurkatiivisia järvialtaita. Ne laskevat osan vedestään Päijänteeseen ja niiden kautta Vehkajärvi on yhteydessä myös Kymijoen vesistöön. Vehkajärven pinta on ollut asuinpaikan kohdalla pitkään samalla tasolla lukuun ottamatta 1800–luvulla tehtyä järvenlaskua, jolloin sen pintaa alennettiin noin metrin verran.
Ikiaikaisen vesireitin varrella
Vehkajärven kautta on kulkenut Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöjen välinen vanha vesireitti, joten asuinpaikka on kautta historian sijainnut keskeisellä paikalla.
Kaivauksissa on paljastunut runsaasti löytöjä: saviastian paloja yhteensä 917 palaa, 10 kvartsikaavinta sekä kvartsipurasin ja -terä. Lisäksi alueelta löydettiin yksi liuske-esineen fragmentti, pii- ja sertti-iskoksia sekä piistä valmistetut nuolenkärki ja kaksi kaavinta. Luista tunnistettiin hauki ja hirvi.
Tutkijat haluavat saada selville, onko paikka aina ollut ainoastaan leiripaikka ja etappi pitkän vesireitin varrella vai onko paikalla ollut joskus pidempiaikaista asutusta. Koska Vehkajärvi on kirkasvetinen ja ranta matala, on suunnitteilla myös sukellustutkimuksia.