Lyhdyt tulisi kerätä pois haudoilta äitienpäiväksi ★

Pitkän talven viimein päätyttyä moni suuntaa kulkunsa hautausmaalle, etenkin kun äitienpäivä on ensi viikonloppuna. Kirkkoneuvosto on juuri hyväksynyt uudet ohjeet hautausmailla kävijöille.

Sanomattakin lienee kaikille selvää, että hautausmaalla käyttäydytään hillitysti ilman meteliä. Uutta on se, että irralliset koriste-esineet kuten lyhdyt ja enkelipatsaat suositellaan poistamaan äitienpäivään mennessä.

– Ethän säilytä hautamuistomerkin takana lyhtyjä, kukkamaljakoita tai työvälineitä. Ylimääräiset tavarat haittaavat hautausmaan hoitotöitä ja menevät helposti rikki esimerkiksi nurmikkoa leikatessa, todetaan ohjeissa.

– Lyhdyt pysyvät siisteinä ja niiden käyttöikä pitenee, kun ne viedään kesäksi pois. Kaikki irralliset koriste-esineet ovat omaisten vastuulla, eikä seurakunta vastaa niistä. Hoitokauden alkaessa haudoilla olevat lyhdyt siirretään kukkapesään odottamaan poisvientiä. Hoitohaudoilta lyhdyt siirretään pois erikseen ilmoitettuun paikkaan odottamaan poisvientiä.

Lyhdyt kerättiin pari vuotta sitten haudoilta. Omansa voi käydä noutamassa pois.

Toisin sanoen ne haudat, jotka ovat omaisten itsensä hoidossa, saavat pitää lyhtynsä. Kovasti yleistyneissä lyhdyissä näkeekin yhä useammin led–kynttilöitä, jotka syttyvät hämäräkytkimellä – myös kesäaikaan. Näin ei synny myöskään paloriskiä: metsäpalovaroituksen aikana kynttilöiden polttaminen haudoilla ei ole sallittua.

Omat kukkamaljakot ja lyhdyt kannattaa nimetä. Leikkokukkien maljakkoina seurakunta kehottaa käyttämään ainoastaan muovisia kukka-suppiloita, joita voi myös lainata seurakunnalta. Helposti hajoavat lasipurkit poistetaan.

– Huomioithan että moottoriajoneuvoliikenne ja pysäköinti ovat sallittuja vain niille erikseen osoitetuilla alueilla. Muilla alueilla moottoriajoneuvoa saa käyttää vain vainajan, hautamuistomerkin tai liikuntarajoitteisen henkilön kuljettamiseen taikka välittömään huoltoajoon.

Ja toisin kuin kyltit Padasjoen hautausmaan porteilla kertovat, koirien ulkoiluttaminen hautausmaalla on sallittua. Järjestyslaissa hautausmaa määritellään yleiseksi paikaksi, jonne koiran voi tuoda kytkettynä. Laki on ollut voimassa jo vuodesta 2003 asti.

Scroll to Top