Huhtikuun liikuntahaasteena frisbeegolf ★

Huhtikuussa fribaillaan. Kunnan liikuntahaasteena on frisbeegolf: mukavan rento, kaikenikäisille sopiva harrastus, jossa ulkonaliikkumisen ilo yhdistyy mielenkiintoiseen peliin.

Lajiin sisään pääsee vaikka kotipihassa harjoittelemalla puttauksia koriin. Kullasvuoresta löytyy kiitelty 18-väyläinen metsärata.

Ensimmäiset kierrokset on päästy radalla heittämään pääsiäisen pyhinä.

Ensimmäiseksi ei tarvitse lähteä ostamaan pelivälineitä itselleen, sillä frisbeegolf-kiekkosettejä saa lainattua kirjastosta kirjastokortilla. Kesäaikaan, juhannuksesta koulun alkuun, kiekkoja on lainattavissa myös Laivarannan infokojulta.

Kunnan hyvinvointipalvelut aikoo järjestää ainakin lapsille friba-tutustumista huhtikuun aikana.

PFG tutustuttaa ryhmiä lajiin

Padasjoella toimii frisbeegolf-seura, joka esittelee itsensä Facebook-sivuillaan seuraavasti: ”Toimitamme valettuja muovikiekkoja teräsketjuisiin himmeleihin. Vähillä heitoilla.”

Padasjoen Frisbeegolf ry pitää viikkokisat perinteisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun: aina torstaisin klo 18 tapahtuu startti Opistotalon takana olevan laavun luota.

– Heittäjien aktivoimiseksi ollaan suunniteltu valmennus– ja/tai lajiin tutustuttamistapahtumia. Yhdistyksellä on myös valmiudet järjestää esimerkiksi työporukoille tai muille ryhmille lajiopastusta tai vaikka kisakierroksia, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Janne Sandholm.

Uudet heittäjät ovat tervetulleita lajin pariin ja yhdistyksen jäseniksi.

– Viikkokisat on rento tapahtuma, jossa pääsee helposti lajiin ja sen sääntöihin sisälle. Aloittelijoita neuvotaan mielellään kaikkeen aiheeseen liittyvässä. Viikkokisoissa heitetään vain yksi kierros. Isommissa kisoissa heitetään usein useampia kierroksia ja jopa useampana päivänä.

Aktiiviharrastajia kuutisenkymmentä

Jäseniä on tällä hetkellä vajaa 30, aktiiviharrastajia vähintään tuplasti ja satunnaisia heittelijöitä monikertaisesti. Kullasvuoren radalla käyvät heittämässä välillä monet lajin kärkinimetkin.

Sandholmin mukaan laji sopii ihan kaikille ja kaikenikäisille. Maastossa tulee toki kyetä liikkumaan.

– Omat kiekot on kyllä hyvä olla, koska omien välineiden käyttäytymisen tunteminen on olennainen osa lajia ja siitä nauttimista. Ns. startersetillä pääsee hyvin alkuun, eikä kustannus ole kummoinen. Innon kasvaessa löytyy useimmilta paikallisilta aktiiviharrastajilta kaapeistaan läjäpäin tarpeettomiksi jääneitä kiekkoja, joista saa helposti tukea oman bägin kokoamiseen pikku­rahalla.

Kullasvuoren rata on kierrosreittinä jonkin verran vajaa kolme kilometriä. Sandholmin mukaan askelia tulee askelpituudesta ja heittotarkkuudesta riippuen useimmiten ihan sopivasti.

– Joitakin tuhansia joka tapauksessa.

Talven jäljiltä on vielä jonkin verran lunta ja jäätä, mutta innokkaimmat ovat jo käyneet kokeilemassa osumatarkkuuttaan. Kullasvuoren ns. alalenkki alkaa olla pelikunnossa ja koko rata hyvinkin parissa viikossa.

– Ratahan on tasoltaan varsin hyvin sopiva kaikenlaisille pelaajille ja sieltä saa elämyksiä, vaikka ei olisi aiemmin heittänyt heittoakaan.

Rataparannusten suunnittelu on jatkuva prosessi ja tällekin kaudelle jotakin tullaan tekemään.

Scroll to Top