MCBYE–projekti alkoi Tallinnassa Kick-off –konferenssilla ★

Syksyinen Tallinna isännöi kansainvälisen yrittäjyyskasvatusprojektin CBYE (Central Baltic Young Entrepreneurs) aloitustapahtumaa ja konferenssia 23.–25.10. Tapahtumaan oli saapunut kansallisten Nuori Yrittäjyys/Junior Achievement–toimistojen kutsumana noin 90 opiskelijaa ja 15 opettajaa Suomesta, Virosta ja Latviasta. Lisäksi mukana oli 7 ukrainalaista nuorta yrittäjää. 

CBYE on Itämeren alueen ekologiseen ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen painottuva sekä kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteisiin pohjautuva projekti, joka alkoi syyskuussa 2023. Padasjoen lukio on yksi neljästä projektiin mukaan kutsutusta suomalaislukiosta.

– Lukiomme on jo aiemmin osallistunut NY:n kansainvälisiin CBEwB-, ESCFE- ja GOALS-projekteihin. Tämä uusi kolmivuotinen Interreg Central Baltic –hankerahoituksen projekti on luonteva jatkumo edellisille projekteille ja vahvistaa Padasjoen lukion aktiivisista yrittäjyyskasvatustoimintaa, sanoo projektin ohjaavana opettajana toimiva ja kunnan yrittäjyyskasvatuksesta vastaava Marjuska Tikkala. 

– Joka lukuvuosi projektiin pääsee Padasjoelta mukaan korkeintaan kuusi opiskelijaa. Opiskelijat toimivat lukuvuoden aikana NYT/JA Vuosi Yrittäjänä –ohjelmalla pyörivissä kansainvälisissä nuorten yrityksissä ja osallistuvat projektitapaamisiin, yrittäjyyskonferensseihin ja nuorten yrittäjien messuille ainakin Suomessa, Virossa ja Latviassa.

Opintomatkoja tulee olemaan lukuvuoden aikana useita.

Tallinnassa Padasjoen lukiota edustivat Eveliina Pykälistö ja Henna Ylikorpi yrityksellään The Burning Roses NYT/JA, jonka liikeideana on valmistaa kestävän kehityksen mukaisia sytykeruusuja kierrätysmateriaa­lista.

Tapahtumassa nuoret pääsivät ryhmäytymään ja tekemään erilaisia yrittäjyysasennetta vahvistavia tehtäviä kansainvälisissä tiimeissä. Päivien aikana kuultiin myös asiantuntijaluentoja mm. hyvästä johtajuudesta sekä tulevaisuuden työelämävahvuuksista ja ennakkoluulojen tunnistamisesta. Lisäksi kisattiin kaupunkisuunnistuksessa. Henna pääsi tutustumaan Viron Punaisen Ristin toimintaan ja Eveliina Sokos Hotel Virun asiakaspalveluun.

Seuraava projektitapaaminen on Tallinnassa helmikuussa, jolloin nuoret yrittäjät myyvät tuotteitaan myyntimessuilla kauppakeskus Rocca al Maressa.

– Sitä ennen he pyörittävät yrityk­siään omissa maissaan, tapaavat toisiaan projektin etätapaamisissa ja tekevät markkinatutkimusta siitä, miten oman yrityksen liikeidea toimisi muissa hankemaissa.

Scroll to Top