TE-toimistojen toiminta loppuu 31.12.2024 ja työllisyyden viranomaistyö siirtyy 1.1.2025 alkaen työllisyysalueille.
Anne Tapaila
työllisyysaluejohtaja
Työllisyysalueet ovat yhden tai useamman kunnan muodostamia toimielimiä. Vuoden 2025 alusta Päijät-Hämeessä toimii kaksi työvoimaviranomaista: Päijät-Hämeen työvoimapalvelut ja Lahden työllisyyspalvelut.
Päijät-Hämeen työllisyysalueen muodostavat vastuukunta Hollolan johdolla Asikkala, Hartola, Heinola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.
Työllisyysalueiden syntymisen myötä kuntien on mahdollista suunnitella entistä vaikuttavampia palveluja juuri oman alueensa tarpeisiin. Paikallisuus tuo työvoimapalveluihin ketteryyttä, jonka lisäksi palvelut tulevat konkreettisesti lähemmäksi asiakkaita.Päijät-Hämeen työllisyysalue tuottaa uutena viranomaisena asiakaspalveluja lähipalveluna Padasjoella Hollolan aluetoimistosta niin, että asiantuntijat tulevat paikan päälle tapaamaan asiakkaita aina tarvittaessa. Työvoimaviranomainen tekee tiivistä yhteistyötä Padasjoen kunnan työllisyyspalvelujen kanssa, niin henkilö- kuin yritysasiakkaiden osalta.
Päijät-Hämeen työllisyysalue koostuu hämäläisistä maaseutumaisista kunnista ja kaupungeista laajalla alueella. Pitkiä välimatkoja ajatellen perustamme kolme aluetoimistoa (Heinola, Hollola ja Orimattila), joista viranomaispalveluja tuotetaan kaikkiin kuntiin lähipalveluna.
Koko Päijät-Hämeen maakunnan erityisenä haasteena on aikaisempien vuosikymmenien tuottama rakennetyöttömyys sekä työnhakijoiden matala koulutustaso. Päijät-Hämeen työllisyysalueen etuna tulee olemaan tiivis yhteistyö omistajakuntien toimijoiden kanssa, mikä on uutta verrattuna aikaisempaan, kun valtio tuotti työvoimapalvelut. Myös koko maakunnan yhteinen elinvoimayhtiö on valtava etu Lahden kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi. Alueen koulutustoimijoiden kanssa toki teemme myös yhteistyötä osaamisen kehittämisen osalta.
Kohta kaksi vuotta jatkunut työvoimapalvelujen siirron valmistelutyö on sujunut hyvässä yhteistyössä kuntien työllisyyspalvelujen toimijoiden kanssa. Valmistelutyötä tekemässä on ollut osaava kolmen hengen valmistelutiimi itseni lisäksi. Syksyn aikana olemme saaneet jo vahvistusta viestintään ja hallintoon. Nyt vuodenvaihteen lähestyessä valmistumme erityisesti valtiolta tulevan henkilöstön siirtoon, joita luotsaamaan tulevat neljä palvelupäällikköä aloittavat virassa muutaman viikon päästä. Paljon on tekemistä, mutta luottavaisesti menemme kohti vuodenvaihdetta.
Olen itse toiminut Hollolan kunnalla työllisyyspäällikön virassa yli 8 vuotta, ja työllisyysaluejohtajana aloitin rekrytointiprosessin jälkeen kuluvan vuoden huhtikuussa. Aikaisempaa työkokemusta minulla on ravintola- ja matkailualalta, ja mm. Lempäälän kunnan elinkeinoyhtiöstä Ideaparkin alkuvaiheelta ja Hämeen ELY-keskuksesta projektitöistä. Korkeakouluopintoja olen suorittanut niin Etelä-Ruotsissa kuin kotimaassa.
Padasjoki resonoi minulle kauniina vesistöjen ympäröimänä kuntana, jollaisesta olen kotoisin Etelä-Savosta. Vietän nykyisin vapaa-aikani Saimaan rannalla Juvan ja Puumalan rajaseuduilla asuttani muutaman vuosikymmenen Kanta-Hämeen puolella maaseudulla, ja nyt Lahden keskustakodissa. Kolme aikuista lastani ovat jo maailmalla, joten vapaa-aikani kuluu metsänhoidossa ja pienissä rakennuspuuhissa. Ajatuksia tuuletan kirjojen, elokuvien ja talviuinnin avulla.