Lindqvist palasi 4H-toiminnanjohtajaksi ★

Padasjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja vaihtui viime viikolla, kun kolme vuotta vanhempainvapaalla ollut Salla Lindqvist palasi työhön. Lindqvist ehti päivittää tietojaan ajan tasalle muutaman päivän ajan yhdessä sijaisuutta hoitaneen Katri Suntelan kanssa. Perustyö on pysynyt samana, mutta paljon on 4H–toiminnassakin muuttunut vuosien varrella.

Silloisista 4H-kerholaisista on kasvanut kerhonohjaajia ja 4H-yrittäjiä, nuoria, jotka moikkailevat kauppojen kulmilla. Pieni miettimishetki kuluu ennen kuin tunnistan, nauraa Lindqvist.

Katri Suntela ja Salla Lindqvist Kuntalassa sijaitsevassa 4H-toimistossa. Toiminnanjohtajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite säilyvät samana vaikka henkilö vaihtuu.

Maakeskessä asusteleva Lindqvist valittiin 4H-neuvojan äitiysloman sijaiseksi vuonna 1997. Vakituinen työsuhde alkoi 2001.

Työnkuva on muuttunut siitä paljon: 4H-neuvojana pidin itse kerhoja, nykyään nuoret toimivat kerhonohjaajina. Työnimikkeen muututtua 4H-toiminnanjohtajaksi työnkuva alkoi muuttua nykyisempään suuntaan.

Sekä Suntela että Lindqvist kehuvat 4H-liittoa, joka pysynyt hyvin ajan tasalla. Enää ei riitä, että jäsenluettelot tai toimintasuunnitelmat kirjoitetaan paperille ja mapitetaan.

Kirjaaminen ja raportointi on edelleen iso osa työtämme, sillä 4H:n ylläpitämä nuorisotoiminta on pitkälti riippuvainen valtion­osuuksista. Rahaa ei tipu, jos ei ole näyttöä toiminnan vaikuttavuudesta. Liitto on taistelut isoja valtionavun leikkauksia vastaan ja on pystynyt antamaan selvää näyttöä mihin rahaa tarvitaan.

Liitto jyvittää valtion avun yhdistyksille sen mukaan kuinka paljon yhdistyksellä on jäsenmaksun maksaneita jäseniä. Tämän sekä vakuutusten vuoksi on tärkeää, että kaikki kerholaiset ja kerhonohjaajat maksavat jäsenmaksun.

Lindqvist hyppäsi ruoriin kesken kesän kiivaimman leirisuman.

Futisleirihän oli oikea menestys. Heppaleiriä pidettin alkuviikko Keskimaan tallilla Maakeskessä. Tulossa ovat vielä kalastus- ja metsäsalapoliisipäivät, joihin mahtuu mukaan vielä, toteaa Lindqvist

Kotiseututalon kahvilahanke pääsi pyörähtämään virallisesti käyntiin vasta toukokuulla kuin rahoitus varmistui.

Uusia ideoita on ja niitä aletaan toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Ensimmäisen kesän jälkeen pystyy kotiseututalon kahvilahankkeen tavoitteitakin tarkistamaan, kun näkee, mikä toimii ja mikä ei.

Uutta on tänä kesänä on se, että 4H-Kierrätyskeskus avoinna myös maanantaisin klo 10–14.

Syyskuun alusta käynnistyvät taas 4H-kerhot.

Uusia kerhonohjaajia taas tarvitaan ja varsinkin aikuisohjaajia. Esimerkiksi perheenäidille aikuisohjaajana toimiminen voisi olla kivaa vaihtelua, vinkkaa Lindqvist.

Työ 4H-toiminnanjohtajana ollut opettavaista

Katri Suntela kehuu, että työ 4H-toiminnanjohtajana on ollut paras työ, mikä hänellä on ikinä ollut.

Olen nauttinut työnteosta ja työn itsenäisyydestä. Ei ole ollut yhtään aamua, jolloin olisi ollut vastenmielistä tulla töihin.

Suntela kertoo, että kun hän aloitti 4H-työn hän ei tuntenut kylän nuoria lainkaan. Nyt liki kaikki kylän lapset ja nuoret ovat ainakin kasvoilta tuttuja.

Olen kokenut tärkeäksi nuorten ohjaamisen oikealle elämänpolulle, opettaa heille työelämätaitoja ja opettaa ottamaan vastuuta omasta elämästään.

Olen yrittänyt painottaa, että kannattaa tehdä nuorena kesätöitä täällä Padasjoella, kun käytännössä kaikille halukkaille joku kesätyö löytyy, vaikka se ei ehkä unelmaduuni olisikaan. Jokaisesta työkokemuksesta on myöhemmin hyötyä, etenkin kun töitä lähtee hakemaan isommilta paikkakunnilta.

Suntela kertoo oppineensa 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana valtavasti.

Kun aloitin työn, en ollut itse ollut ikinä mukana minkäänlaisessa yhdistystoiminnassa. Jouduin opettelemaan kaiken alusta kokoustekniikasta alkaen.

Suntela kiittelee että, Padasjoella on ollut todella mukava työskennellä ja yhteistyö kaikkien eri tahojen kanssa on sujunut hyvin. Kiireisen kevään ja alkukesän jälkeen Suntela jättäytyy kesälomalle.

Scroll to Top