Padasjoen Lions Club on suunnitellut Enni Idin maalausten näyttelyä liki 50 vuotta ★

Sunnuntaina 30.6. avattiin Enni Idin 120-vuotisjuhlanäyttely Kotiseututalolla. Näyttelyn järjestämisestä vastasi Padasjoen Lions Club. Esillä on 54 teosta ja näyttely on avoinna 14.7. saakka. Lipputulot käytetään hyväntekeväisyyteen.

Sami Liukkonen ja Olli-Pekka Luukko avajaisissa Kotiseututalolla.

Lions Club avasi näyttelyn yksityistilaisuudella, johon oli kutsuttu Lions Clubin näyttelystä vastannut toimikunta ja muita näyttelyn mahdollistaneita sidosryhmiä. Leijonien Jukka Luukko kertoi avajaispuheessaan Enni Idin ja Padasjoen Lions Clubin yhteisestä historiasta.

Tammikuussa 1975 on ensimmäistä kertaa klubin kokouksessa esitetty, että Enni Idille tulisi järjestää taidenäyttely. Näyttelyn järjestämiseen suhtauduttiin myöntävästi, mutta asiasta todettiin, ettei se ole vielä valmis päätettäväksi.

Luukon mukaan Kalevi Nurminen valtuutettiin tällöin tiedustelemaan näyttelyn järjestämiseen tarvittavia yksityiskohtia.

Kalevin ja Ennin silloisista keskusteluista sai alkunsa Ennin ja Leijonien­ välinen ystävyys ja monivuotinen yhteistyö. Ennin taiteen tunnettuus levisi kuntarajojen yli, jolloin Enni palkittiin marraskuussa 1976 Padasjoki-palkinnolla.

Jukka Luukko kertoi Leijonien perustaneen vuonna 1977 Enni Id -rahaston.

Veli Markus Lehto perusteli ehdotustaan sillä, että Enni Id on Padasjoen­ tunnetuin taiteilija ja erittäin runsaasti avustanut Leijonia leikkipuisto­hankkeessa mm. lahjoittamalla tauluja arpajaisiin. Tänään 47 vuotta myöhemmin Enni Idin rahastossa on yli 10 000 euroa.

Järjestelyistä vastanneita Lions Clubin jäseniä tutkailemassa työnsä tuloksia.

Iso osa yksityishenkilöiltä

Juhlanäyttelyä varten naivistitaiteijan tauluja on kerätty taiteilijakodista Seitniemeltä, Pitokärjestä sekä yksityishenkilöiltä. Myös koululta saatiin lainaksi kaksi suurempikokoista Ennin taulua.

Suurin osa näyttelyn maalauksista tuli kuitenkin kesäasukkailta Olli-Pekka Luukolta ja Sami Liukkoselta. Auttoisten mökilleen Olli-Pekka ja Sami ovat keräilleet vuosien­ saatossa paljon nimenomaan Enni Idin taidetta.

– Ennin taiteessa puhuttelee hänen hieno ilmaisunsa. Pidän siitä, kuinka hän kuvaa elinpiiriään ja värimaailmakin miellyttää silmää, kertoo Liukkonen.

Scroll to Top