Kuka on Johan Dieckmann? ★

Aamulehdessä oli sunnuntaina 16.6. mielenkiintoinen artikkeli padasjokelaisesta kartanonomistajasta. Johan Dieckmann on lisäksi elintarvikejätti Saarioisten suurin osakkeenomistaja.

– Kuka on Johan Dieckmann? Se on ollut avainkysymys alusta saakka. Hän ei esiinny lehtien palstoilla eikä hänestä ole juurikaan valokuvia. Ei löydy tutkintoja ja titteleitä, ei tietoa työurasta eikä patsastelua julkisuudessa, kirjoitetaan jutussa.

82-vuotias nyystöläläinen syntyi aviottomana lapsena Helsingissä. Isä kuitenkin huolehti äidistä ja pojasta: Aukusti Asko-Avoniuksen kuoltua Johan oli nuori insinööri ja sai yllätyksekseen osansa perinnöstä.

– Asko-Avonius halusi auttaa kaikkia lapsiaan elämässä eteenpäin. Avioliitossa syntyneet poika ja tyttäret, leski sekä veljen lapset saivat suureksi kasvaneesta yritysryppäästä Askon ja Upon, kolmelle avioliiton ulkopuoliselle lapselleen hän jätti Saarioisen kartanon.

Dieckmannin Maria-tytär oli viime vuosikymmenen puoliväliin asti merkittävä Saarioisten omistaja, mutta lahjoitti sittemmin omistuksensa sukulaisille. Osingoilla hän ansaitsee vuosittain noin miljoona euroa. Jutussa Dieckmann paljastaa, että hän on testamentannut osuutensa myös sukulaisille. Hänen sukuhaaransa on sammumassa, sillä lapsenlapsia ei ole. Karjanpitoa Verhossa hän kutsuu harrastuksekseen. Hän osti Verhon kartanon vuonna 1985 Olli Kivekkäältä, joka seitsemän omistusvuotensa aikana purki kartanon huonokuntoisen päärakennuksen. Konsuli Kivekäs oli kenkätehtailija Emil Aaltosen tyttärenpoika.

– Vaikka vaimo on kuollut jo kymmenkunta vuotta sitten ja välit tyttäreen viileät, Dieckmann katsoo elämää sinuina itsensä kanssa.  


Aamulehden alkuperäinen juttu (vain tilaajille) löytyy tästä linkistä: https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/art-2000010385143.html

Scroll to Top