Padasjokelaisten seurakunta ★

Padasjoella on ollut kirkko noin 600 vuotta. Ensimmäinen oli tiettävästi Maakeskessä keskellä kylää Rasvalan talossa, joka oli kruunun virkatalo, eikä siksi ollut verovelvollinen. Sitten rakennettiin pappila nykyisen kuivaamon taakse. Siellä käytiin rippikoulua ainakin 1920–luvulla.

Vuonna 1550 väkiluku koko hallintopitäjässä oli 2116, Padasjoen osuus 1042 ja Kuhmoisten 533. Nykyisen kirkon paikalla oli jo 1400–luvun puolivälin tienoilla kiviseinäinen pienoiskirkko eli myöhemmän puukirkon sakasti. (Padasjoen historia, Uuno Pulkkila 1947).

Vähän yli 1000 asukkaan Padasjoella on ollut kaksi pappilaa ja kaksi pappia noin 600 vuotta. Maakeskessä oli pappila vielä 1930-luvulla. Padasjoelle rakennettiin kirkko 1928, siunauskappeli 50-luvulla, seurakuntatalo 60-luvulla ja Särsjärven leirikeskus 80-luvulla.

Tehtiin vielä isot remontit seurakuntatalossa ja kirkossa. Seurakunnan talous oli kunnossa.

Pappilassa on seurakunnan virasto, kappalaisen ja viranhaltioiden työhuoneet ja kokoustila. Niitä tarvitaan. Sei­nien kanssa.

Hollola on myymässä Padasjoen arvokasta pappilaa. Pappilan vanhasta navetasta on ajateltu juhlataloa, mutta se idea taitaa kaatua parkkipaikkojen puuttumiseen.

Onhan useimmilla kylilläkin kylätalot. Kai seurakuntakin pystyy muutamaa kiinteistöä ylläpitämään. Seurakunnalla on yhä Padasjoella mittava metsäomaisuus ja arvokkaita rantatontteja, joista osa Päijänteellä.

Kun liitosta ruvettiin ajamaan, ei muita vaihtoehtoja edes kartoitettu, esimerkiksi Lahdessa on seurakuntayhtymä. Sanottiin, että on pakko liittyä Hollolan seurakuntaan. Muuten ei voida turvata seurakunnan ydintoimintojen toteuttamista. 

Kysyin Hollolan seurakunnan talouspäälliköltä vuonna 2016, paljonko seurakuntien yhdistymisestä tulee säästöjä. Hän vastasi, että ei tule säästöjä. Tulee kuluja. 

Seurakuntakodin tontti on niin hyvällä ja keskeisellä paikalla, että se pitäisi olla kaikkien yhteisessä käytössä. Jos tontille tulee minimökkejä tms. niin maan voisi vuokrata. Se olisi hyvä olla seurakunnalla varalla, kun ajat muuttuvat.

Pekka Pastila kirjoitti tässä lehdessä, että 18.3. pidetyssä seurakuntaillassa todistettiin, että Padasjoen kappeliseurakunta on Hollolan seurakunnan huonoin lenkki. Apostoli Paavali kirjoittaa, että Jumala on heikoissa väkevä.

Siteeraan laulun sanoja.

”Lintu pieni, lintuseni, lennä koko maailmaan. Kerro meiltä terveisiä, kerro että täällä rukoillaan ja uskotaan Jumalaan.”

Paula Kemppilä

Scroll to Top