Euroopan saavutettavin järvialue kiinnostaa ulkoliikkujia ★

Visit Lahden kuntakierroksella Padasjoel­le kuultiin ajankohtaiset uutiset kotimaisilta ja kansainvälisiltä matkailumarkkinoilta. Lisäksi jaossa oli tietoa kesäkauden myynninedistämistoimista. Samansisältöiset matkailuillat pidettiin kaikissa Lahden seutu – Lahti Region Oy:n omistajakunnissa.

Padasjoen matkailuyrittäjiä osallistui 20.3. infotilaisuuteen, jossa Visit Lahden asian­tuntijat kertoivat viime vuoden tuloksista ja tulevan kesän matkailutoiminnasta.

Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsmanilla oli mainioita uutisia matkailuväelle:

– Meidän alueelle jäi viime vuonna matkailun majoitustuloa ennätykselliset viitisenkymmentä miljoonaa euroa. Kasvua on noin 25 % vuoteen 2022, totesi Forsman.

– Meillä on huikeita juttuja ympäri aluetta, kyse on vain siitä, miten saamme tietoa välitettyä potentiaalisille asiakkaille. Erikoiskohteet kuten Keinuhongan glamping kiinnostavat yhä enemmän.

Kaikki majoitusvaraukset eivät tilastoihin päädy, sillä moni varaa paikan suoraan yritykseltä, eikä varaus mene erilaisten alustojen kuten AirBnB:n kautta. Rekisteröimätöntä majoitusmyyntiä oli Padasjoella viime vuonna runsaan 338 000 euron edestä ja rekisteröimättömiä majoitusvuorokausia oli 5503.

– Syksy oli teillä tilastojen valossa yllättävän hyvä, kun taas heinäkuu jäi odotettua vaisummaksi.

Kansalliset ja kansainväliset tapahtumat ovat koko alueelle tärkeitä: suurtapahtumien kuten viime kesän triathlonin osallistujista riittää vieraita Padasjoelle asti. Päijänteen ympäriajo oli juuri ja Päijännepurjehdus palaa Padasjoelle parin vuoden tauon jälkeen.

Vuoden 2024 painopisteet liittyvät Lahden seudulla urheilu-, vesistö- ja ruokamatkailun kehittämiseen sekä pienen hiilijalanjäljen jättävän lähimatkailun edistämiseen. Salpausselkä UNESCO Global Geopark tarjoaa upeat puitteet veden muovaamassa maisemassa. Seudun matkailua leimaa ympärivuotinen päivämatkailu, jonka mahdollistaa erinomainen sijainti: myös vapaa-ajan asutus ja mökkikauden pidentyminen näkyy alueella. Uusi viihdekylpylä avautuu Vierumäelle loppuvuodesta.

Sorateillä kasvavaa pyöräilyliikennettä

Kovassa nosteessa oleva pyöräily on tuonut Padasjoellekin lisää matkailupalveluiden käyttäjiä. Gravel-harrastajat ovat rankanneet Suomen soratiet jopa Euroopan parhaiksi. Myös polkujuoksumahdollisuudet ovat etenkin Taruksen ja Evon retkeilyalueilla erinomaiset.

Kesäkuussa avautuva Lahden historiallinen museo tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua Päijät-Hämeen menneisyyteen. Padasjokikin on mukana, sillä Mainiemen sahayhteisö on osa päänäyttelyä.

Vuonna 2023 Visit Lahden sosiaalisen median julkaisuja katsottiin lähes 10 miljoonaa kertaa. Matkailupalvelut on koottu verkkosivuille, lisäksi kahdesti vuodessa ilmestyy matkailijan Guide–esite suomen ja englannin kielillä. Järvi-Suomi –peli lanseerataan huhtikuussa.

Päijät-Hämeen matkailua kehitetään ajatuksella, jonka mukaan Lahden seutu on Euroopan houkuttelevin ja saavutettavin järvialue.

Kasarilla kesään

Padasjoen kesästä kertoi matkailuvastaava Maria Virtanen. Kunta tuottaa kasariteemaisen kesätapahtumien sarjan, joka alkaa näyttelyllä Kotiseututalolla 29.5.–23.6. ja päättyy Dingon keikkaan Sahan Valoissa 31.8.

– Satamassa on meneillään ravintolan sisäremontti ja vesilain mukainen lupa on laitettu vireille uusista laitureista.

Kalainsaaren mökin vuokrasopimus on päättynyt ja uudesta 10–vuotisesta sopimuksesta on jo neuvoteltu.

Scroll to Top