Onko Padasjoki liikuntamyönteinen kunta? ★

Padasjoki on tullut tutuksi vuosien mittaan hyvinkin urheilullisista saavutuksista, on ollut Arvo Hilli, Urpo Korhonen, Matti Niemi, Juuso Pykälistö, Erja Kaskimäki, Virtasen veljekset jne…tässä muutamia mainitakseni.  Monta kovaa urheilijaa on edustanut Padasjokea tai saanut kipinän urheiluun Padasjoelta. Jopa nyt osa heidän lapsistaan urheilee maailman huippujen kanssa tai kuuluu Suomen maajoukkueeseen.

Aikoinaan oli kilpailuita jossa erittäin runsas osanotto, esim. yu, hiihto, pöytätennis, maastojuoksut ja olipa jopa aikoinaan Maakeskessa ns. Linnavuoren mäkikisat jonne osallistujia tuli ympäri maata. Kaikkia näitä tapahtumia yhdisti talkoohenki ja talkoolaiset. Maailma on muuttunut tältä osin merkittävästi.

Lasten ja nuorten vanhemmat eivät ole nykyään niin innokkaita olemaan esim. toimitsijatehtävissä tai lumettamassa latuja jne… Nykyään vaaditaan, että kaupunki/kunta tai seurat hoitavat palkallisten kanssa kaikki tämän mitä ennen on tehty talkoilla. 

Padasjoella on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja urheilla ja sitä myöden nousta vaikka maajoukkueurheilijaksi edustamaan Suomea ylpeänä. 

Tämä kuitenkin vaatii myös kunnalta panostusta, että suorituspaikat ovat sellaisessa kunnossa että jopa kilpailutason harjoitukset onnistuvat vuoden jokaisena päivänä.

Padasjoella on esim. hyvä kuntosali/seniorisali, jossa voimavälineet riittävät nousta lajin huipulle ja senhän myös Padasjokelaiset voimanaiset ovat näyttäneet. 

Aikoinaan myös Matti Niemi teki harjoituksia Padasjoen urheilukentällä ja ponnisti sieltä aina maajoukkue-edustajaksi. 

Padasjoella pitää myös antaa mahdollisuus kaikille eri lajeille, jos täällä harrastajia/säännöllisesti harjoittelevia löytyy. 

Hiihtolatujen kunto ei ole muutamaan vuoteen ollut sillä tasolla mitä hiihtoharjoittelu vaatisi, valitettavasti. 

Tosiasia on se, että ne ihmiset jotka latujen kunnosta ja ajamisesta päättävät, eivät itse kyseistä lajia harrasta tai eivät tiedä lajin vaativuutta.

Padasjoen Yritykselle on hankittu ”latukissa”, jossa yksityinen rahoitus oli mukana, kiitos siitä rahoittajalle. Latukissa ei tee autuaaksi, jos sille ei löydy talkoohenkeä ajamaan vaikka niin mainostettiin. 

Tänä talvena ladut ovat olleet täysin ajamatta monta kertaa!! Käsittämätöntä, kun kuitenkin lunta riittää! On se ihmeellistä miten tuokin on mahdollista, että latuja ei hoideta? 

Eikö kuntalaisten, nuorten, jotka hiihtävät kilpaa ja aktiiviharrastajien mahdollisuus harrastaa lajia kiinnosta? Erittäin hyvä tapa pitää itsestään huolta talvella on hiihtäminen, jota moni täälläkin asuva haluaisi harrastaaa. Nyt se mahdollisuus on viety aivan minimiin!

Pelkästään latukissalla ajaminen ei edes riitä latujen kunnostukseen. Padasjoella on kenttienhoitaja, jonka vastuulla Padasjoen latuverkoston hoitaminen kuuluu. Kullasvuoren latupohjien kunto on laskettu surkeaksi ja kaikki kivet ja juurakot on taas päästetty esiin, mitä Yrityksen talkooväki on aikanaan peittänyt, että mahdollisimman vähällä lumella hiihtäminen onnistuisi.

Kesällä Kullasvuori on ahkerassa käytössä frisbeenheittäjille ja he ovatkin  pitäneet sen osaltaan hyvässä kunnossa sekä monet maisematornilla käyvät ihmiset.

Nykyään latupohjia ei ole tasoitettu, jolloin se vaatii erittäin paljon lunta, että sinne saadaan hyvät ja toimivat ladut ja vielä enemmän lunta, että latukissalla pystyy ajamaan.

Kenttienhoitajan tehtävään kuuluisi ajaa ladut joka päivä niin, että siellä ladut pysyvät kunnossa jokainen päivä ja harjoittelu onnistuisi! Kysyin asiaa naapurikuntien samaa työtä tekeviltä, niin vastaus oli: ladut ajetaan talvella jokaikinen päivä, eivät muuten pysy kunnossa. Ne ajetaan niin kauan kuin lunta riittää!

Allekirjoittanut kantaa vastuun kirjoittamisestaan ja on valmis keskustelemaan, miten latuja pitäisi kunnostaa jos se nähdään tarpeelliseksi. Toivon, että Padasjoen lahjakkaat nuoret pääsisivät harrastamaan myös hiihtoa niin kuin muilla paikkakunnilla pääsee.

Terveisin

Jari Nieminen

Scroll to Top