Tammikuun liikuntahaasteena talviliikunta ★

Jo useampana vuonna on kunta heittänyt tammikuussa jonkin liikuntaan liittyvän haasteen, nyt hyvinvointipalvelut haastaa kuntalaisia liikkumaan ja tutustumaan uusiin lajeihin vuoden 2024 jokaisena kuukautena. Tammikuun teemana on tietysti talviliikunta: hiihto, luistelu, pulkkailu jne.

Kunnan uusi liikuntahaaste kohtasi haasteen heti alkuunsa, kun vuodenvaihteen kovaksi äitynyt pakkanen piti ihmiset pirteissään. Heti uudenvuodenpäivänä oli nimittäin kutsuttu lapsiperheitä ulkoilutreffeille Ahjolaan.

– Meitä ei kovin montaa uskaltautunut paikalle, sen verran rapsakka oli keli, naurahtaa liikuntakoordinaattori Mari Engberg.

– Tarkoitus oli laittaa ensimmäiset tuotepalkinnot jo jakoon. Seuraavaa tapahtumaa ei ole vielä lyöty lukkoon, loppiaisena hiihtosuunnistuksen kanssa ei haluta päällekkäin järjestää muuta, mutta kannattaa pistää seurantaan kunnan some-kanavat.

Engberg työkavereineen ideoi joulun alla vuoden 2024 jokaiselle kuukaudelle oman liikuntateeman ja kuukausittain jotakin teemaan liittyvää ohjelmaa. Tammikuun teemana on siis talviliikunta. Tammikuun aikana hyvinvointipalvelut esittelee myös kunnan latureitistöä ja luistelumahdollisuuksia.

– Mietimme tammikuulle haastekisaa tai teemaa, mutta tuntui, että hyviä ideoita olisi enemmänkin, joten päätimme laajentaa haastetta koko vuodelle. Pyrimme miettimään haasteiden teemat sellaisiksi, että mahdollisimman laajalla joukolla kuntalaisia olisi mahdollista osallistua niihin. Tammikuussa haluamme kannustaa kuntalaisia ulkoilemaan; kaivamaan sukset ja luistimet esille, ja lähtemään lasten tai lastenlasten kanssa pulkkamäkeen.

Haastevuotta varten on Instagramiin luotu profiili nimeltään liikkuvapadasjoki24, johon tiedotus ja kuvat haastevuoden varrelta keskitetään. Jokaisen kuukauden haasteesta tiedotetaan toki myös kunnan muissa sosiaalisen me­dian kanavissa ja Padasjoen Sanomissa.

Vuoden varrella jaetaan tapahtumissa pikkupalkintoja aktiivisille osallistujille ja #liikkuvapadasjoki–tunnisteen käytöstä sosiaalisessa mediassa.

Jäälle ei vielä menemistä

Haastevuoden alussa kaikki kunnan latureitit ovat hiihdettävissä lukuunottamatta jääreittejä. Kirkonkylän kaksi luistelukaukaloa ovat jo pitkään olleet käytössä ja nyt on sivukylien kaukaloillekin ajettu vettä ja jäädytys aloitettu.

– Luistimia teroitetaan Nuokulla. Lapsille palvelu on ilmainen, aikuisilta veloitetaan vitonen per pari. Kannattaa ottaa huomioon, että teroitus ei välttämättä onnistu saman tien, mainitsee Engberg.

– Nuokulta voi myös käydä lainaamassa lumikenkiä.

Latutilannetiedotusta kannattaa seurata. Uutuutena on kunnan nettisivuille laitettu latureittien yhteyteen nyt myös lenkin lähtöpisteen ja parkkipaikan osoite.

Kullasvuoressa on 1, 2, 3 ja 5 kilometrin hiihtoväylät sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotyylillä. Siellä kelpaa hiihdellä myös iltaisin ja aamuvarhaisella, sillä pururadan varressa on valaistus.

Tasaisempaa menoa on tarjolla peltolenkeillä. Uimahallin peltolenkki on myös koiralatu, lenkkiä on mahdollisuus jatkaa Saksalan pellolle ja edelleen Makasiinimuseon, hautaus­maan ja ”putsarin” pelloilla: viimeksimainituissa on myös luistelubaana.

Ilmoilassa, Syrjäntakana, Nyystolässä, Maakeskessä ja Arrakoskella on myös kunnan tekemät peltolenkit perinteisen hiihtäjille. Lisäksi monissa kylissä on omien aktiivien tekemiä latuja: ainakin Kasiniemessä, Nyystölässä, Maakeskessä ja Vesijaolla kannattaa käydä kurkkaamassa myös kyläyhdistysten Facebook–sivuja ja tietoja kylien omista laduista.

Somessa on kohistu latuja pilaavista kävelijöistä ja tottahan se on, kävelyä varten on runsaasti muutakin väylää, miksi suotta mennä tuhoamaan vaivalla tehdyt suksiliikkujien harvat menopaikat. Talvipolkuja on Kullasvuoressa maisematorneille Opistotalon takaa ja Päijänteentien puolelta.

Padasjoen ainoa virallinen pulkkamäki sijaitsee Ahjolassa. Paikka on erinomainen siksikin, että autot saa parkkiin viereen.

Kirkonkylällä pääsee jo lyhyen tarpomisen jälkeen laavutulille Luukonhaassa, jonne johtaa viitoitettu polku Karl Fieandtin kujalta. 1,5 km päässä satamasta on Kalainsaaren keittokatos ja Kirkkolammin nuotiopaikka sijaitsee Liikennepuiston ja uimarannan vieressä. Lapsille ja nuorille kunta järjestää tänäkin keväänä lätkä- ja luistelukerhoja.

Hiihdon sarjakisat alkavat ensi viikolla.

Scroll to Top