Kellosalmelainen lokakuski Tauno Tuominen sai Padasjoen Palvelija -palkinnon ★

Jo 18 vuotta virallisesti eläkkeellä ollut, mutta yhä edelleen loka-säiliötä traktorinsa kanssa kuljettava Tauno Tuominen sai tämän vuoden Padasjoen palvelija -palkinnon. Padasjoen Lions Clubin presidentti Mikko Toivonen kertoi, että palkinnolla on pitkä perinne ja sen on saanut työssään tai muulla toiminnoillaan padasjokelaisia itseään säästämättä palvellut henkilö.

Vuonna 1973 loka-auton ajon aloittanut Tuominen täyttää ensi vuonna 80 vuotta.

– Maatalousyhtymä on poikieni Askon ja Arin nimissä, mutta yhtään kuormaa eivät ole jätteenpuhdistamolle ajaneet. Joskus kun asiasta tuli puhe totesivat vain, että meillä käytetään vanhat loppuun ensin, naurahtaa Tuominen.

Pojista Ari vastaa Pajulan tilan korjaamotoiminnasta.

– Askon kanssa puuhastellaan kaikenlaista, kertoo myös polttopuita myyvä Padasjoen Palvelija.

Pajulan tilan miehiltä onnistuvat myös moottorisahatyöt ja puunkaadot, traktorityöt aurauksineen sekä mökkitalkkarityöt. Tilalta myydään sahatavaraa ja kotikanalan munia.

Pari ensimmäistä vuotta, ennen Padasjoen jätevedenpuhdistamon valmistumista, lietteet ajettiin metsään tai pellolle. Jos asiakkaalta ei omaa löytynyt, Tuominen tyhjensi kuorman omille mailleen. Ikävin muisto tuolta ajalta on se, kun ympäristökeskus haastoi Tuomisen oikeuteen. 

– Hovioikeudessa vaativat minulta kymmenien tuhansien suuruista korvaus­ta. Kiperästä tilanteesta minut pelasti silloinen ympäristösihteeri Armi Tukia, joka todisti, että metsään tai pellolle ajaminen on Padasjoen käytäntö, niin kuin monen muunkin kunnan siihen aikaan, eikä kunnalla ole esittää muuta paikkaa kuormien tyhjentämiseen. Ja niin vältyin sakoilta.

Vaikka palkinnon saanut eläkeläinen ei olekaan jäänyt keinutuoliin istumaan, on hän sentään hiukan vähentänyt ajoja.

– En aja enää liukkaalla kelillä, sen verran olen tullut varovaiseksi. Traktorikaan ei tule Mainiemen mäkeä ylös liukkaalla. Traktori ja säiliö sisältöineen painaa yhteensä 13 tonnia, kertoo viisitonnisella Fordilla aloittanut Tuominen.

Kunniakirja ja taulu

Liki kahdeksankymppinen Padasjoen Palvelija on ikäänsä nähden hyvässä kunnossa.

– Lääkärissä en ole käynyt kuin tapaturmien takia. Luulen, että olen näin hyvässä kunnossa sen vuoksi, kun en ole jäänyt istumaan sinne kiikkustuoliin, vaan olen tehnyt töitä edelleen.

Kunniakirjan lisäksi Padasjoen Palvelija sai palkinnoksi paikallisen taiteilijan, Anja Santalahden maalauksen.

Scroll to Top