Koulun itsenäisyyspäivää vietettiin jo tiistaina 5.12. ★

Yhtenäiskoulu otti varaslähdön itsenäisyyspäivän juhlintaan, sillä edellisvuosien tapaan koulun juhlallisuudet pidettiin jo 5.12. Kullasvuoren ja Pappilanmäen oppilaat aloittivat tiistaiaamun klo 8.15 kirkon pihalla.

Padasjoen Lions Clubin edustajat olivat aamuvarhain käyneet sytyttämässä ja viemässä kynttilän joka haudalle. Lukion opiskelijakunta vei seppeleen muistomerkille koulun kunniakäynnillä.

Koulun itsenäisyysjuhla alkoi kunniakäynnillä sankarihautausmaalla, jonka jälkeen kouluväki siirtyi kirkon sisätiloihin juhlahartauteen. Ohjelmassa oli Veteraaniviestin luovutuksen lisäksi musiikkiesityksiä.

Lipunkantaja Mikko Syrjä, lippuairueessa Jenni Karlakari ja Ville Häme.
Padasjoen Sotaveteraanien pj Hannu Tukia puhui kirkossa.

Kirkosta Pappilan­mäen joukot siirtyivät kotiluokkiin, joissa kisailtiin Itsenäisyyden Suomeen liittyvässä kahoot-tietovisassa luokanvalvojan johdolla. Kullasvuoren väki puolestaan kokoontui vuonna 1967 istutetun Kotikuusen juurella kirkon jälkeen, mukana oli myös veteraanien edustaja. Neljäs luokkka kertoi Kotikuusen historiaa ja laulettiin ”Kotimaani ompi Suomi”.

Yläkoulun juhlaruokailuun saapuivat myös kutsuvieraat Padasjoen ainoan sotaveteraanin johdolla.

Kutsuvieraat ruokajonossa.

Juhla ei synny ilman muita

Pappilanmäen koululla nostettiin malja itsenäisen Suomen kunniaksi. Rehtori Pirjo Ala-Hemmilä listasi puheessaan juhlantekijöitä.

– Tunnelmaa kohottaa se, että teemme jotakin arjesta poikkeavaa. Kokoontuminen yhdessä ja yhteen tekee yleensä juhlasta juhlan, totesi Ala-Hemmilä.

– Yksi kauneimmista elämänohjeista on kysymys itsellensä: mitä tulee tilaan, kun minä saavun paikalle?

Malja itsenäisyydelle. Vasemmalla toisena 98-vuotias sotaveteraani Viljo Pastila.

Rehtori totesi kunkin meistä tekevän eri mittakaavassa asioita toisten hyväksi: joukossamme on niitä, joiden hyvät teot ovat mittaamattoman arvokkaita ja niitä, joilla hyvät teot vielä odottavat tuloaan.

Ala-Hemmilä huomautti, että Suomelle on nyt ehkä tärkeämpää kuin monena vuonna aikaisemmin olla enemmän osa muiden valtioiden joukkoa.

– Tilanteet vaihtelevat, niin ihmisillä kuin valtioillakin. Jos vaihtelu johtuu ulkopuolisista olosuhteista, emme voi niihin paljoakaan vaikuttaa. Kaikkein vaikeimmissakin tilanteissa auttaa, kun teemme edes jotakin.

Luottamusta rehtori piti jopa voimista vahvimpana: luottamus talouteen vahvistaa taloutta, luottamus omaan osaamiseen vahvistaa osaamista, luottamus ystävään vahvistaa ystävyyttä. Joka päivä valitsemme, rakennammeko vai hajotammeko luottamusta.

Scroll to Top