HiusKulma sulkee ovensa ★

Yli 45 vuotta kampaamoalalla, josta pientä vaille 25 vuotta yrittäjänä. Anna-Leena Ahonen sulkee perinteikkään padasjokelaisyrityksen oven hyvillä mielin, joskin pientä haikeutta eläkkeellejäämiseen tuo se, ettei jatkajaa etsinnästä huolimatta löytynyt.

– Lämmin kiitos kaikille asiakkaille näistä vuosista. 14.12. on viimeinen työpäivä, sen jälkeen on kalenteri ihan tyhjä, iloitsee Ansku-nimellä tunnettu yrittäjä.

– Eläkeikä tuli tänä syksynä täyteen ja ensimmäinen eläkekin jo kilahti tilille joulukuun alussa. Monta eväsleipää on tullut voideltua silmät ristissä, mutta pian voi ottaa aamut kaikessa rauhassa.

Viimeiset työpäivät ovat työntäyteisiä. Uskolliset kanta-asiakkaat haluavat vielä viimeisen kerran leikkauttaa hiuksensa tai laitattaa permanentin, ja tukanlaiton ohessa pitää tehdä monenlaista yritystoiminnan lopettamiseen liittyvää.

– Osan huonekaluista ja välineistä olen saanut myytyä nettikirppiksellä, osan lahjoitan pois.

Moni asia on alalla muuttunut sen jälkeen, kun Ahonen aloitti opinnot Lahdessa vuonna 1976. Miehille tehtiin minivogueita ja parranajoja oli jokapäiväisesti. Kesätöissä hän oli Padasjoella Karikankaalla, joka sekin on lopettanut, ja myöhemmin muutaman vuoden töissä Hiussopissa. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli Lahdessa, kunnes muutti perheineen Padasjoelle 1986.

– Yhden talven olin täällä kukkakaupassakin.

Pitkä työura katkesi kahteen kertaan, kun Ansku saattoi maailmaan kaksi tytärtä. Vuosien saatossa Padasjoki on hiljentynyt ja koronapandemia tyrehdytti toiminnan tykkänään. Silloin riitti ylimääräisiä vapaita, kun normaalisti lomaa tuli pidettyä pari viikkoa syksyisin. Kesä on parturillekin kaikkein kiireisintä aikaa vapaa-ajan asukkaiden ansiosta.

Asiakaskunta on ikääntynyt kampaajansa mukana. Eräskin tokaisi kuultuaan lopetusaikeista, että hän ei enää muualle mene, kotoa löytyy kyllä hiustenleikkuukone.

Tuoreelta eläkeläiseltä on tietysti pakko kysyä, että mitä suunnitelmia hänellä on eläkepäiville.

– Yksi tuttu herrasmies sanoi mielestäni osuvasti, että kun sinulta kuitenkin udellaan, mitä meinaat tehdä, niin sano että ”oleilen”. Se oli hyvin sanottu!

Puuhaa riittää kotonurkissakin, Ahonen asuu Aksunsa ja Sulo-kissan kanssa Hietarannassa omakotitalossa. Välillä lapset ja lapsenlapset, eka- ja tokaluokkalainen, käyvät ilahduttamassa. Harrastuksiin kuuluu lenkkeily ja Kellosalmen kylätoiminnassa mukana oleminen: jo usea­na kesänä Ahonen on ollut apuna Enni Idin Taiteijakodin kahvion pidossa. Eläkeliiton jäsenkin hän ollut jo kaksi vuotta ja osallistunut hauskoille retkille.

Syntyisin hän Ennin naapurista Seitniemeltä. kahdeksanlapsisen perheen kuopus matkusti välillä isän mopon tarakalla Kellosalmen lossille, jonka kopissa piti päivystää öisinkin siltä varalta, että jonkun tarvitsisi päästä Virmailan saaresta mantereen puolelle.

Monitoimitalon molemmista päädyistä ovat nyt parturiliikkeet lopettaneet. Ennen Ahosta parturina toimi Maria Rantanen, jonka eläköityessä Ahonen aloitti oman yrittäjäuransa.
Scroll to Top