Tuomas Taipale on viettänyt lapsuutensa kesät Padasjoella ★

Kuhmoisten uusi kappalainen Tuomas Taipale kävi esittäytymässä padasjokelaisille. Taipale asuu Jämsän Kaipolassa, vaimo Pirjo työskentelee Jämsän kristillisen kansanopiston suuratalousesimiehenä ja lapsia on 15, joista vanhin 25-vuotias ja nuorin yhden vuoden ja kaksi kuukautta.

Viisi vanhinta lasta asuu jo omillaan. Lapsenlapsiakin on jo kaksi, joista vanhempi 5-vuotias. Taipaleen mielipuuhaa on kodin ja talon hoitamisen lisäksi kävelylenkit, uiminen, musiikki ja lukeminen, aiemmin myös joukkuepelit.

Taipale valmistui vuonna 2000 kanttoriksi ja vuonna 2003 tietotekniikan diplomi-insinööriksi. Hän työskenteli vuodesta 1999 lähtien tietoliikenneteollisuudessa, pääosin Nokian palveluksessa asiantuntija- ja projektivastuutehtävissä vuoteen 2010 asti, jolloin siirtyi Jämsän kr. kansanopiston palvelukseen.

– Siellä sitten työskentelin koulutus- ja viestintäpäällikön tehtävässä Kuhmoisten kappalaiseksi siirtymiseen asti. Kävin välillä (vuonna 2019) puoli vuotta Kinnulassa seurakuntapastorina ja (2021–2022) Ranuan kr. kansanopiston rehtorin sijaisena, kertoo Taipale.

– Mm. aineenopettajan opinnot, rehtoriopinnot ja lähiesimiestutkinnon olen tehnyt työurani ohessa. Teologiaa innostuin opiskelemaan erilaisten elämänkoettelemusten kautta. Myös se, että Jämsän kansanopistossa tuli mahdolliseksi suorittaa teologian perus- ja aineopinnot avoimen yliopiston opintoina, innostivat jatkamaan näitä opintoja. Valmistuin teologian­ maisteriksi työn ohessa 2018, ja sain pappisvihkimyksen 2019.

Syntyjään Taipale on Tampereelta, jossa vanhemmat tekivät opettajina elämäntyönsä. Padasjoki oli kuitenkin tärkeä paikka lapsuudesta asti:

– Isäni syntymäkoti on Padasjoen Virmailassa ja jo edesmenneen äitini syntymäkoti oli Lahdessa. Lapsuudessa vietimme kesäaikoja Virmailassa mummin ja isän tädin asuttamissa isäni lapsuuden kodissa ja syntymäkodissa, ja mummin muutettua myöhemmin Padas­joen keskustaan, myös siellä vierailimme.

Monet mustikkamatkat ja varhaislapsuuden perunannostomatkat ovat jääneet mieleen samoin kuin myös kesälomapäivät eväineen Päijänteen Hietasaaressa ja Kelventeellä. Isän syntymäkoti Virmailan kansakoulun vieressä on ollut 90–luvulta asti lapsuudenperheen lomapaikkana lähinnä kesäaikaan.

– Kun Kuhmoisten kappalaisen virka avautui haettavaksi viime keväänä, vahvistui tunne, että tuo voisi olla Taivaan Isän minulle tarkoittama työtehtävä. Työtehtävä, jossa voisin palvella kaikenikäisiä ja erilaisissa elämänvaiheissa olevia ihmisiä. Minut on otettu hyvin vastaan ja olen iloinnut avoimuudesta ja innokkuudesta olla mukana vapaaehtoistyössä. Haluan yhä enemmän tavoittaa ja tulla tavoitetuksi matalalla kynnyksellä, näin pikkuhiljaa tutustun yhä enempi seurakuntaan ja seurakuntalaisiin.    

Scroll to Top