Padasjoen kouluissa ruoan maku kohdillaan ★

Padasjoella valmistetaan todella maittavaa kouluruokaa. Tämä tuli todistettua THL:n joka toinen vuosi tehtävän kouluterveyskyselyn tulosten perusteella.

Padasjoki jäi vain täpärästi mitalisijojen ulkopuolelle, ollen upeasti neljännellä sijalla ruoan maistuvuudessa 291 peruskoulun joukossa. Hintavertailussa sija oli 64. Päivittäinen kouluruoka-annos valtakunnallisen vertailun mukaan maksoi 4,67 euroa/oppilas. Tähän lukuun lasketaan raaka-aineiden lisäksi muun muassa ruokaa valmistavan henkilökunnan palkat ja tilavuokrat. Kyselyyn osallistuivat Padasjoelta Kullasvuoren 5. ja 6. –luokkalaiset sekä Pappilanmäen koulun 7.–9. –luokkalaiset.

Koko valtakunnan tasolla koululaisten tyytyväisyys kouluruokaan on laskenut, vain alle 40 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista pitää kouluruokaa maukkaana. Moni jättää kouluruoan kokonaan välistä ja nappaa lähikaupasta jotain mutusteltavaa. Yleensä ottaen nuoret kaipaavat kouluihin enemmän yksinkertaisia perusruokia, kuten perunamuusia ja lihapullia tai spagettia ja jauhelihakastiketta.

Alakoululaiset pitävät perusruoasta

Kullasvuoren koulun ruokapalveluvastaava Eeva Jussila kertoo, että alakoululla perusruokia syödään hyvin. Hävikkiä on aika vähän ja esimerkiksi ylijääneet keitot menevät ukrainalaisille.

– Jauheliha ja spagetti, pinaattiletut, nakkikastike ja perunat sekä puurot, luettelee Jussila alakoululaisten lempiruokia.  

Huoltajien toiveesta oppilaille valmistetaan kasvisruokaa. Kuuden viikon kiertävässä ruokalistassa kaikille yhteisiä kasvisruokapäiviä puuropäivät mukaan lu­kien on kolme-neljä.

Jussila ja Pappilanmäen koulun ruokapalveluvastaava ovat suunnitelleet ruokalistan vuorovuosin, nyt tosin sama hyväksi havaittu lista on käytössä toista vuotta peräkkäin.

Alakoulun keittiössä valmistetaan noin 170 suoritetta päivässä, joihin noin 140 lounaan lisäksi kuuluvat syksyllä Kullasvuoren koululle muuttaneiden eskarilaisten puuroaamiainen ja välipalat sekä iltapäiväkerholaisten välipalat.

– Rahaa raaka-aineisiin on teoriassa 1,25 euroa/oppilas, mutta käytännössä sitä on alle euron per henkilö, koska koulun aikuisille, joita on tällä hetkellä noin 20, ei ole budjetoitu omaa ruokarahaa. Lisäksi iltapäiväkerhon välipaloillekaan ei ole erikseen budejettia.

Yläkoululla maistuvat puurot ja pastat

Pappilanmäen koulun ruokapalveluvastaava Kirsti Aarto, kertoo, että yläkoululaisten lempiruokia ovat muun muassa uunimakkara, pastat ja broilerruuat. Myös puurot ovat suosittuja. Perunamuusia on melkein joka viikko tarjolla.

– Koululaiset saavat esittää toiveita ruuista. Otamme ne mahdollisuuksien rajoissa huomioon.

Aarto sanoo, että on vaikea sanoa tarkasti, kuinka moni jättää syömättä.

– Suurin osa oppilaista käy kyllä syömässä. Asiaan vaikuttaa se, mitä ruokaa meillä on tarjolla ja mitä ruokaa kotitaloustunneilla valmistetaan.

Kasvisruokaa on yläkoululla saatavana joka päivä sitä haluaville.  Ruokaa ei Kirsti Aarron mukaan jää kauheasti hävikkiin.

–Teemme osan ruuasta pienempiin vuokiin, jotka voi pakastaa tai lämmittää seuraavana päivänä.
Lopun tarjolla olleen ruuan hakee seurakunta ja jakaa tarvitsijoille.

Aarto kertoo, että ruoan­valmistukseen budjetoitua rahamäärää on pikkuisen nostettu, mutta kyllä hintavertailua silti tarvitsee tehdä ja joissain ruuissa on määrärajoitukset.

Scroll to Top