Maakunnallisen matkailun alueorganisaatio Visit Lahden porukka poikkesi keväisellä kuntakiertueellaan Padasjoella torstaina 10.4. Tilaisuus keräsi mukavasti matkailualan yrittäjiä Keinuhongan tilalle Auttoisille. Matkailuillat järjestetään kevään aikana kaikissa Visit Lahden omistajakunnissa eli Padasjoen lisäksi Heinolassa, Hartolassa, Hollolassa, Iitissä, Asikkalassa, Sysmässä ja Lahdessa.

Visit Lahden matkailuillat ovat merkittävä osa Päijät-Hämeen maakunnallista matkailustrategian työstämistä. Jokaisessa kuntakohtaisessa matkailuillassa pidetään työpaja, jonka tuloksia hyödynnetään, kun maakunnan matkailustrategiaa luodaan vuosille 2025–2030. Toukokuun 12. päivä pidetään tilaisuus, jossa strategialuonnos esitellään.
Visit Lahden yhteistyökumppani Flowhouse Oy:n edustaja Kristian Sievers kertoi matkailuväelle, että Päijät-Hämeen matkailu on kilpailutermein ilmaistuna ”steady”.
– Rakenteet on kunnossa, vakaus on saavutettu, esimerkiksi rekisteröityjen yöpymisten määrä ovat samalla tasolla kuin 30 vuotta sitten, markkinaosuus on säilytetty, mutta varsinaista kasvua ei ole tapahtunut. Kotimaan matkailu on kehittynyt, mutta kansainvälisen matkailun suunta on ollut alaspäin. Sen sijaan alustatalouden kautta tulleiden rekisteröimättömien majoitusten kasvu on ollut Järvi-Suomen suurinta.

Kansainvälisten matkajärjestäjien keskuudessa Päijät-Häme tiedetään vahvana luontokohteena ja kestävän matkailun edelläkävijänä, mutta tunnettuus on huono.
– Ei oikein erottauduta, ei ole valmiiksi tuotteistettuja palveluja tarjonnassa. Nyt siitä tasaisesta hyvästä pitäisi lähteä nousuun ja vuodesta -28 vuodesta eteenpäin tavoitteena on kasvun voimistuminen. Tarvitaan investointeja majoitukseen, palveluihin ja palvelutarjontaan ja vetovoiman rakentamiseen. Pyritään ympärivuotisuuteen, kunniahimoiseen kasvuun ja kansainvälistymisen kiihdyttämiseen.
– Tätä ei tee kukaan yksin, vaan se vaatii sekä yksityisen että julkisen sektorin panostuksen koko maakunnassa.
Matkailu on yksi niistä elinkeinoista, joka luo elinvoimaa, palvelee myös asukkaita ja tuo matkailuyrityksen kautta merkittävät määrät liikevaihtoa Päijät-Hämeeseen.
Sieversin mukaan enemmän pitäisi tehdä yhteistyötä; myös yli kuntarajojen. Pitää tuntea muita matkailuyrittäjiä, jotta voi suositella ja ristiin myymään palveluja.
Alustuksen jälkeen väki jakautui kolmeen ryhmään miettimään haasteita ja esteitä, jotka vaikeuttavat Padasjoen matkailun kasvua sekä vahvimpia matkailullisia vetovoimia, jotka tukevat matkailua ja jotka vaikuttavat koko Päijät-Hämeen menestykseen. Listata piti myös toimenpiteitä, joilla tukea yrityksen kasvua ja kehitystä.
Padasjokelaisten työpajojen tulokset olivat pitkälti samanlaisia kuin alustuksessa jo mainittiin. Esille nostettiin mm. yhtenäinen markkinointi, tuotteistus, digitaalinen saavutettavuus ja elämyksellisten tuotteiden tarjonnan lisääminen yrityksille.
Näkyvyyttä lisää
Visit Lahden työntekijät esittäytyivät ja kertoivat oman vastuualueensa toiminnoista. Heidi Painilainen markkinointi- ja sisällöntuotantotiimistä antoi matkailuyrittäjille 10 vinkkiä parempaan näkyvyyteen.
– Asiakas ei enää soita minnekään, kohteet pitää olla digitaalisesti varattavissa ja tietoa pitää löytyä vähintään nettisivulta ja sosiaalisen median kanavista myös englannin kielellä, korosti Painilainen.
Lahden seudulla on käytössään kansallinen tietovaranto Datahub-alusta, johon kannattaa syöttää yrityksensä tiedot.
– Jo tällä ilmaisella toimenpiteellä näkyvyys verkossa paranee ja omat palvelut nousevat näkyviin Visit Lahden verkkosivujen lisäksi kansainvälisille sivustoille.
Anu Kärkkäinen kertoi Lahti Convention Bureau -yksiköstä, joka on Visit Lahden alla toimiva itsenäinen organisaatio. Se on perustettu tämän vuoden alusta yliopistokaupungin kansainvälisen kongressitoiminnan pysyvän kasvun varmistamiseksi.
Arto Asikainen kansainvälisyystiimistä puolestaan kertoili Lahden seudun Sustainable Travel Finland -ohjelmasta. Ohjelma sisältää yrittäjälle 7 askeleen kestävän matkailun kehittämispolun. Yksi polun askeleista on sertifionti kolmannella osapuolella. Vuonna 2025 koko Lahden seutu saavuttaa Sustainable Travel Finland destinaatiostatuksen.
Kati Komulainen kertoi Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin tuomasta mahdollisuudesta matkailuyrittäjille. Ryhtymällä Geopark-kumppaniksi saa lisää yhteistyömahdollisuuksia, näkyvyyttä omalle toiminnalle sekä koko arvokkaalle Geopark-alueelle. Lisäksi on mahdollista saada tukea vastuullisuusviestintään ja oman toiminnan kehittämiseen.
– Unesco oli valmiiksi positiivisessa mielessä maailmanlaajuisesti tunnettu brändi. Käyttäkää sitä ihmeessä hyväksi kertomalla, että toimitte Unescon geopark -alueella. Salpausselkä Geopark -logoa pääsee markkinoinnissa käyttämään, kun täyttää meidän nettisivuiltamme löytyvän hakemuksen. Uskon, että kaikkien teidän toiminta täyttää kestävän matkailun kriteerit.
Logon käyttöoikeuden saaneet toimijat muodostavat alueellisen kestävän matkailun verkoston.
Minigolfrata satamaan
Lopuksi Maria Virtanen Padasjoen kunnasta kertoi matkailun ajankohtaisista asioista.
– Kesäksi satamaan tulee kaksi vuokrattavaa sähköautoa ja pyrimme saamaan sinne myös minigolfradan. Satamaan tulee myös neljä sähköautojen latausasemaa. Sähköautojen vuokraus tapahtuu Appin kautta ja ensisijaisesti olemme tässä ajatelleet veneilijöiden tarpeita, mutta ne ovat toki kenen tahansa lainattavissa.
Myös Päijänteen vesille pääsy helpottuu, sillä padasjokelainen Arttu Heinonen alkaa tehdä tilausristeilyjä Päijänteelle Alli-höyrylaivallaan ja lisäksi lahtelainen Mika Piiroinen aloittaa uuden venekyytipalvelun.
– Näiden uusien toimijoiden lisäksi Jorma Sainion Kulkee vetten halki järjestää reittiliikennettä Päijänteelle entiseen tapaan, samoin Päijänteen Vesitaksin palvelut ovat edelleen käytettävissä.
Myös opasteita parannetaan. Mainiemen sahalla on ensi kesänä peräti seitsemän musiikkitapahtumaa ja lisäksi sitä on varattu syntymäpäivien sekä uutuuksien kuten pop-up saunatapahtuman pitopaikaksi.
Ensi kesän matkailuteemana on postikortti ja matkailun infopisteeseen satamaan onkin tulossa postikortteja, joilla voi lähettää terveisensä Padasjoelta.
Kotiseututalolle on tulossa Aikaikkunoita Padasjoelta –näyttely sekä elokuussa 100 vuotta täyttävän Padasjoen VPK:n näyttely. Niemistöntien varrella sijaitsevaan Arboretumiin on tulossa hyvinvointimetsä.
– Kalainsaaren mökki on edelleen vuokrattavissa. Metsähallitus rakentaa Isohiekalle suuren keittokatoksen ja Lietsaareen rakennetaan laavu OP-Järvi-Hämeen lahjoitusrahalla.