Marianne Julin voisi työnsä puolesta asua missä vain, mutta hän on valinnut asuinpaikakseen Padasjoen. Tyytyväisellä etätyöläisellä ei ole ikävä Helsingin liikenneruuhkia, jonoja ja melua, vaikka välillä pitää pääkaupungissa pistäytyäkin.
– Padasjoella on kaikki, mitä tarvitsen, ja vielä paljon enemmän.
Julinin talvikoti on kerrostalossa Keskustiellä ja kesällä hän viihtyy miehensä Juha-Pekka Määräsen kanssa mökillä Nyystölässä. JP on viettänyt kaikki elämänsä kesät Nyystölässä, jossa oli hänen mummolansa ja vuodesta 1997 alkaen kesämökki.
– Pappa ja äiti olivat syntyneet Padasjoella, ja yli 50 vuotta on tullut vietettyä kaikki vapaa-aika siellä. Työhön liittyvien asiakastapaamisten takia olen yleensä viikot Helsingissä, kertoo turva-alalla pitkään työskennellyt Määränen.
– Etätöitä teen Padasjoella aina kun mahdollista, kesällä toki enemmän. Puolen kilometrin päässä mökistä on myös omakotitontti, josta on jo puut kaadettu ja monenlaisia suunnitelmia mietitty.
Nyystölässä toimii kesäinen sukuyhteisö, sillä siellä on yhä enola ja serkkujen mökit. Suvulla oli vuosikymmeniä tapana kokoontua Kelventeellä: aikoinaan pystytettiin aina samaan kohtaan telttakylä, jossa oli sauna, olohuone ja makuuteltat erikseen.
Myös Julinilla on maaseututaustaa lapsuudestaan, jolloin hän vietti kesät äitinsä kotipaikassa Somerolla. Molemmat ovat kasvaneet Helsingissä. Julin tekee työkseen ohjelmistoja ohjelmistokäyttöönottoja Visma Aquila Oy:ssä, jonka tunnetuin tuote on koulumaailmasta tuttu Wilma.
Aamu alkaa näkymällä Nyystölästä: valvontakameran kuvaa katsomalla selviää, millainen on keli ja onko tontilla vieraillut metsäneläimiä.
Talviasunto kesäkauden pidentämiseksi
Julin etäili Padasjoella jo viime talven, jolloin hänellä oli pienempi keskusta-asunto vuokralla.
– Tarkoitus oli aluksi pidentää kesämökkikautta, mutta todettiinkin sitten että kämppä kävi pieneksi, kun oltiin Padasjoella niin paljon yhtä aikaa.
Kesäkuussa hän osti kaksion. Kaupat, ravintolat, kirjasto ja uimahalli ovat kaikki lähellä, ja jopa mökki on kävelymatkan päässä noin viiden kilometrin etäisyydellä.
Kun kaupungissa asuessa harrastukset olivat loppuneet kuin seinään, Padasjoella Julin jälleen aktivoitui. Hän yllättyi runsaasta harrastetarjonnasta, joka on vieläpä helposti saavutettavissa.
JP:n lempipuuhaa Nyystölässä ovat pihatyöt. Helsingissä hän remontoi omakotitaloaan ja tuunailee harrasteautojaan. Amerikanrautoja ja volkkareita on viety välillä myös näytille, kesällä käytiin ensimmäistä kertaa Aijakan ajoissa.
– Veneillään kun on kiva ilma ja käydään paikallisissa tapahtumissa. Monta tapahtumaa on tosin mennyt ohi, kun on saanut vasta jälkeenpäin lukea, miten kivaa eilen oli. Jos tapahtumasta kertoisi aikaisemmin, paikalle voisi tulla paljon enemmän ihmisiä.
Hartolassa kyläaktiivina toiminut Julin tunnistaa tiedottamisen vaikeudet. Ei riitä, että tapahtumasta tai palvelusta kerrotaan yhden kerran paikallisessa lehdessä, somessa tai kaupan seinällä.
– Sen, miten paljon täällä tapahtuu, näkyväksi tekeminen on se juttu, jolla saa asukkaat viihtymään ja myös uusia ihmisiä tulemaan Padasjoelle. Ei pidä olettaa, että kaikkihan tämän tietää tai älyää jostakin tiedon esiin kaivaa. Silläkin on suuri merkitys, miten uudet ihmiset otetaan vastaan.
Padasjoen kylissä Julin näkee lukemattomia mahdollisuuksia. Hartolan aikanaan hän toimi mm. Päijänne-Leaderin hallituksen puheenjohtajana ja oli politiikassakin mukana kunnanhallitusta myöten. Yhdistysaktiivi ei ole malttanut olla osallistumatta Padasjoellakaan, vaikka riskinä on että tulee vedetyksi moneen mukaan.
Välillä padasjokelaisten negatiivinen asenne kotikuntaa kohtaan ihmetyttää:
– Padasjoella puhutaan julkisesti siitä, ettei täällä ole ketään eikä mitään. Viime viikolla olin aamulla Helsingin keskustassa ja ihmettelin, missä kaikki autot ja ihmiset on. Ei Padasjoki poikkea muista tai ole mikään takapajula.
Kaikki eivät asu taajamassa, eikä kaikkea tarvitse kasata Keskustien varteen. Määränen ja Julin ovat ajelleet sivummallakin ja löytäneet Aijakan, Keinuhongan, TuoreTorin ja muut kyläkohteet. He eivät kaipaa mitään lisää Padasjoelle, vaan toivovat ennen kaikkea yleistä hengennostatusta: täällä kun on asiat pohjimmiltaan todella hyvin.
Pienillä asioilla saisi vielä näkyvää tasonnostoa aikaiseksi. Vinossa repsottavat kyltit tai pusikoiden valtaamat ojat eivät anna hyvää kuvaa ohikulkijalle ja vaikuttavat myös paikallisten viihtyvyyteen.
– Ei vaadi isoja investointeja, jos pitäisi huolta ettei tyhjän kiinteistön seinustalla rehota sammalia ja ruohoa. Tai tyhjään näyteikkunaan laitettaisiin jotakin muuta kuin jätesäkkejä. Onhan se ihan oikeasti iso asia, kasvaako liikenteenjakajassa roskaheinää vai kukkia.