Nuokulta ennestään tuttu Laura Matikainen jatkaa työtään padasjokelaisten lasten ja nuorten parissa yhteisöohjaajana. Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi 20 000 euroa avustusta kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävään nuorisotyöhön sekä yhteisölliseen toimintaan. Avustusta myönnettäessä otettiin huomioon suunnitellun toiminnan sisältö ja laatu, tarve, realistisuus ja nuorten osallisuus.
Särsjärveltä alakuviikosta 3.–4.-luokkalaisten yökoulusta tavoitettu Matikainen kertoo, että hän työskentelee kaksi päivää viikossa alakoululla ja toiset kaksi yläkoululla.
Yhteisöohjaajan tärkein tehtävä on olla kouluilla helposti kohdattavissa, ja olla lapsille ja nuorille turvallinen aikuinen, jolle on helppo tulla puhumaan.
– Kynnys on vedetty niin alas kuin vain voi vetää: minulle voi tulla puhumaan ihan kaikesta, ei siis tarvitse olla mikään kriisi päällä, voi tulla juttelemaan vaikka perheen uudesta koiranpennusta tai isoveljen muutosta. Minulle voi puhua kipeistäkin asioista, sillä minulla on vaitiolovelvollisuus. Esimerkiksi riitatilanteissa en koskaan paljasta, mistä olen tietoni saanut.
Lauralle voi esittää toiveita siitä, minkälaista toimintaa haluaisi nuorille järjestettävän. Viime perjantain Flow Park -reissu oli yksi toteutunut toive.
Yhteisöohjaajalle voi tulla juttelemaan välitunnilla tai tarvittaessa varata pidemmän ajan. Myös huoltajat matalalla kynnyksellä voivat ottaa Matikaiseen yhteyttä, jos joku asia askarruttaa.
– Mitään kriteeristöä ei ole, mikä pitäisi täyttää, että voi tulla tapaamaan. Toimin tavallaan hankalammissa ja enemmän apua vaativissa asioissa tyyliin ”kuraattorin tai koulupsykologin odotushuone”. Minun luo pääsee puhumaan asioistaan nopealla aikataululla.
– Lisäksi mulle kuuluu niin sanottu Nuokun tyttötyö eli tyttöjen illat sekä tyttöjen kunto- ja liikuntasalivuorot. Ja muutenkin olen Nuokulla apuna ja yhtenä aikuisena mukana esimerkiksi retkillä. Engbergin Marin kanssa pidämme ylimääräisiä liikuntatunteja alakoululla, lisäksi voin tilapäisesti mennä tunnille avustamaan opettajia koulunkäynnin ohjaajia, jos oppitunneilla on haasteita, listaa Matikainen.
Liikuntatuokioita ja rentoutushetkiä
Välitunneille yhteisöavustaja on järjestänyt liikuntahetkiä isommille oppilaille ja pienemmille rentoutushetkiä ilman kännykkää.
– Minut on otettu molemmilla kouluilla todella hyvin vastaan. Tällaiselle toiminnalle on suuri tarve, joten ollaan jo puhuttu, että jatkorahoitusta yhteisöohjaajan palkkaamiseksi haetaan. Tarkoituksena olisikin, että yhteisöohjaaja olisi useamman vuoden juttu, jotta voin kulkea lasten mukana heidän kasvaessaan aikuisiksi.
Matikainen sanoo, että puuhaa on alusta asti riittänyt.
– Tykkään todella paljon työskennellä lasten ja nuorten parissa. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että pääsen tutustumaan kaikenikäisiin lapsiin ja nuoriin. Padasjoella on huikeita lapsia ja nuoria. Täällä ikäryhmät ovat niin pieniä, että voi sanoa, että tunnemme jokaisen kouluikäisen. Niinpä asioihin pystytään puuttumaan nopeasti.