Barokkikonsertti kirkossa ★

Barokkiyhtye Galantina on viime vuosituhannella perustettu vanhan musiikin yhtye, joka soittaa täysbarokin musiikkia 4–25 hengen vahvuisilla kokoonpanoilla. Padasjoen kirkossa Galantina konsertoi sunnuntaina 21.7. klo 18.

Barokki aikakautena käsittää vuodet 1600–1750 ja sen tyyli oli mahtipontista ja koristeellista. Tämä näkyi rakentamisessa, kuvataiteissa, pukeutumisessa ja tietenkin myös musiikissa.

Kuten nykyäänkin, ei 300 vuotta sittenkään ollut orkestereilla tai yhtyeillä vakiokokoa ja musiikkia kirjoitettiin eri kokoisille soittajistoille. Padasjoelle Galantina saapuu 5–soittajaisena. Yhtyeen sellisti Anniina Saarikko on täältä lähtöisin.

Galantinan soittajisto koostuu musiikin ammattilaisista, opiskelijoista ja harrastajista. Erityistä kokoonpanolle on ollut harvinaisten barokkisoitinten kuten chalumeau–perheen, viola d’amoren ja paimenpillin käyttö.

Galantina on esiintynyt useiden kuorojen kanssa ja yhtyeen musiikkia on kuultu niin jumalanpalveluksissa kuin yksityisissä juhlissakin. Kotimaan lisäksi yhtye on konsertoinut Saksassa ja Italiassa.

Periodi-instrumenteilla soittava Galantinan kokoonpano: Martti Peippo huilut, Ester Sundström viulu, Johanna Honkanen-Mellberg viulu, Risto Kytö spinetti ja Anniina Saarikko sello.

300 vuotta vanhoja löytösävellyksiä

Galantina on esittänyt myös Suomessa vähemmän tunnettujen barokkisäveltäjien ohjelmistoa, jota on löydetty Keski-Euroopan alkuperäislähteistä. Kustantamattomia ja julkaisemattomia teoksia on kirjoitettu puhtaaksi ja siten Galantina on näin vuosien mittaan tullut esittäneeksi teoksia, joita ei varmasti olla kuultu 300 vuoteen. Kypsästä barokkista koostuva ohjelmisto on enimmäkseen Saksasta, Italiasta ja Ranskasta.

Iltakonsertin ohjelmassa kuullaan mm. Fransesco Mancinin, Georg Philipp Telemannin, Alessandro Scarlattin ja Jaques-Christophe Naudotin musiikkia 1700–luvulta.

Martti Peippo on ollut perustamassa Galantinaa 30 vuotta sitten. Vaikka yhtye ei aiemmin ole Padasjoella esiintynytkään, on Peippo soittanut barokkia Padasjoen kirkossa yhdessä silloisen Padasjoen kanttorin, Timo Kiiskisen kanssa.

Peippo on lahtelainen pitkän linjan muusikko, teatterimuusikko, sovittaja ja kapellimestari.


Muita kirkkokonsertteja tulossa vielä elokuussa ks. Kesälehden 2024 artikkeli: Galantina konsertoi Padasjoen kirkossa

Scroll to Top