Nuoret ja entiset nuoret lakeuksilla rasteilla★

Maailman suurin suunnistusviestitapahtuma, Jukolan viesti, kisattiin viime viikonloppuna Kauhavalla. Kauas on tultu histo­rian ensimmäisestä Jukolasta, joka juostiin Helsingissä vuonna 1949. Tuolloin mukana oli 41 joukkuetta.

Kauhavan Lakia-Jukolaan oli ilmoittautunut 1649 jussijoukkuetta ja 1421 venlajoukkuetta eli yhteensä huimat 17227 suunnistajaa. Päijät-Rastista Pohjanmaan lakeuksille suuntasi 18 suunnistajaa: 2 joukkuetta Jukolan viestiin ja yksi Venlojen viestiin. Kisakeskuksena toimi Kauhavan lentokenttä, jossa puitteet olivat erinomaiset.
– Järjestäjät olivat mitä ilmeisimmin pyrkineet noudattamaan paikallista sanontaa: ”Hyvää yritetähän, mutta priimaa pukkaa tulemahan.” Kauhavalla sijaitsi aikanaan Ilmavoimien Lentosotakoulu ja historiaan kunnioitettiin hienolla tavalla, kun lauantai-iltana klo 20 Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks suoritti kisakeskuksen yllä esittelylennon, kertoo suunnistusseuran puheenjohtaja Marika Liikola.

Päijät-Rastin Venlat: Tessa Tähtinen, Riikka Pelkonen, Marika Liikola ja Katri Mäntylä.

Päijät-Rastin Jukola-projekti oli saanut alkunsa jo viime vuoden puolella, kun ilmoille oli heitetty leikkimielinen haaste nuorten ja ns. entisten nuorten välille. Ykkösjoukkueen keski-ikä olikin vain karvan yli 20 vuotta, kun taas kakkosjoukkue koostui todellisista konkareista.
Nuorisojoukkueen jäsenet olivat yhtä jäsentä vaille kaikki seuran omia kasvatteja, jotka lapsuudessa ja nuoruudessa ovat suunnistaneet enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Myös konkarijoukkueen jäsenet olivat kaikki entisiä tai nykyisiä padasjokelaisia tai Padasjoella/Päijät-Rastissa vaikuttaneita aktiiveja. Kisakeskuksen teltta-alueella muisteltiinkin vilkkaasti menneitä Jukolan viestejä ja sattumuksia.

Venlojen viestissä Päijät-Rasti oli liikkeellä tutulla joukkueella: Tessa Tähtinen, Riikka Pelkonen, Marika Liikola ja Katri Mäntylä. Joukkueen epävirallisena tavoitteena on yleensä ollut puolenvälin paremmalle puolelle sijoittuminen ja mielellään myös edellisen vuoden sijoituksen parantaminen. Tänä vuonna molemmat tavoitteet täyttyivät, kun maalissa sijoitukseksi kirjattiin 552. Edellisvuoden sijoitus parani noin 150 pykälää. Toisella osuudella suunnistanut Riikka Pelkonen nauttii vuodesta toiseen tapahtumasta:
Metsässä on rento ja iloinen tunnelma suunnistajien kesken.

Ankkuriosuuden juossut Katri Mäntylä ajautui aikanaan Päijät-Rastin suunnistustoimintaan, kun kävi Padasjoella lu­kion silloisella hiihtovalmennuslinjalla.
On kiva juosta porukassa, jossa voi ottaa rennosti ja nauttia Jukolan tunnelmasta ilman suurempia paineita, nykyisin Joensuussa asuva Mäntylä toteaa.

Nuorisojoukkueessa suunnistivat Mikaela Karjalainen, Niko Kallioinen, Eemeli Perälä, Miska Tähtinen, Jaakko Maaranen, Mikko Piira ja Akseli Karjalainen. Konkarijoukkueen kokoonpano oli: Pasi Nieminen, Vesa Tähtinen, Heikki Tanhua, Heikki Pelkonen, Esko Jussila, Ilpo Märkjärvi ja Sampo Keskinen.

Nuorisojoukkueen avausosuudella viestiä vei Mikaela Karjalainen, jolla on monen vuoden kokemus Venlojen viestistä, mutta Jukolan viestiin Mikaela osallistui nyt ensimmäistä kertaa:
Jukola oli hieno kokemus ja oli mahtavaa päästä kokemaan aloitusosuuden taika. Oma suoritukseni oli vähän sellaista letkassa lönköttelyä, mutta ehdinpähän ainakin nauttimaan maastosta täysin siemauksin. Kokemuksen kruunasi legendaarinen itkumuuri, jonne joutuu kisan jälkeen, jos leimantarkistuksessa on jotain epäselvää. Emit-korttini eli väline, jolla rastilla leimataan, oli ilmeisesti hyytynyt kesken matkan eivätkä kaikki leimat olleet rekisteröityneet kortille. Onneksi olin kiinnittänyt korttiin pahvisen tarkistusliuskan ja sen perusteella pystyttiin tarkistamaan, että olin käynyt kaikilla oikeilla rasteilla.

Akseli Karjalainen, Miska Tähtinen, Mikaela Karjalainen, Eemeli Perälä, Jaakko Maaranen ja Niko Kallioinen. Kuvassa keskellä tarkkasilmäiset voivat havaita Mikko Piiran, joka kerää teltassa vaaka-asennossa voimia tulevaa suunnistusurakkaansa varten.

Avausosuudesta alkaen nuoriso oli hivenen konkareita edellä, eikä nuoriso etumatkastaan viestin edetessäkään luopunut. Nuorisojoukkueen ankkuri Akseli Karjalainen toi joukkueensa maaliin hienosti sijalla 719 ja konkareiden Sampo Keskinen ankkuroi joukkueen sijalle 918.
Suunnistuskansa on nyt jättänyt Pohjanmaan lakeudet taakseen ja ensi vuonna Jukolan viestissä on luvassa taas jotain aivan muuta, kun karavaani suuntaa Mikkeliin.
– Ainakin nousumetrejä tullee olemaan reippaasti enemmän kuin tämän vuoden Jukolassa. Silloin nähdään myös, hakevatko Päijät-Rastin konkarit revanssia nuorisoporukasta. ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”, totesi muuan edesmennyt mäkihyppylegendakin.

Scroll to Top