Hyvä on akalla olo. On turva kelkas. Enni Id 120 vuotta –juhlanäyttelyn nimi on suora lainaus naivistitaiteilijan maalauksesta, jossa huivipäinen naishahmo kiskoo pönäkkää ukkoa kelkalla. Tämä taulu ja monta muuta on tulossa näytteille Kotiseututalolle heinäkuussa.
Lions Club Padasjoen järjestämä kaksiviikkoinen juhlanäyttely avautuu yleisölle maanantaina 1.7. Iso osa näyttelyn töistä, noin 20 taulua, on peräisin Olli-Pekka Luukon ja Sami Liukkosen yksityiskokoelmasta. Muutamalta muultakin yksityishenkilöltä on tulossa töitä, joita ei aiemmin ole julkisuudessa nähty; lisäksi kaiken kansan nähtäville tuodaan kouluilla olevat kaksi suurta taulua.
– Osa juhlanäyttelyyn tulevista töistä on ollut talvella naivistinäyttelyssä Iittalassa, kertoo Olli-Pekka Luukko.

Enni Idin taide sai valtakunnallista mediahuomiota osakseen pari vuotta sitten, kun Luukon ja Liukkosen mökkiprojektia Auttoisilla seurattiin Grand Designs Finland –sarjan ensiosassa. Huvilan oleskelutilan seinä on täynnä padasjokelaistaiteilijan värikylläisiä töitä.
Helsingin kodissa uutta kotimaista
– Keräämme Helsingin kotiin tuoretta taidetta. Taide on arjen ilo silmälle ja mielelle. Samalla voi tukea hienoja suomalaisia taiteilijoita. Meillä on esimerkiksi Jasmin Anoschkinin, Reima Nevalaisen, Veera Kuljun, Riku Mäkisen, Melina Paakkosen, Kim Somervuoren ja Ilari Hautamäen töitä. Taide uudistuu koko ajan ja tällä hetkellä se tuntuu rentoutuvan, tulee lisää iloa ja värejä.
Luukko sanoo, että on ollut tosi kiva tuoda Enniä takaisin Padasjoelle.
– Olen lapsena kerran tavannut hänet, kun lähdin isän mukana viemään hänelle polttopuita, ja huoneeni seinällä oli yksi hänen tauluistaan. Koulussa kuvaamataidon opettaja Terttu Mäkijärvi kertoi Ennistä ja näytti videon, jossa oli Ennin haastattelu, muistelee kirkonkylällä kasvanut Luukko.
– Ja hauska yhteensattuma on sekin, että juhlanäyttelypaikka on vanha teknisen työn luokka, jossa olen aikanaan tehnyt puutöitä.
Idea näyttelystä tuli Jukka-isältä, joka on ollut vuosia aktiivisesti LC–toiminnassa. Taidetta innokkaasti keräävä pariskunta antaa mielellään taulunsa muidenkin ihailtaviksi:
– Taide on tehty katseltavaksi. Ennin taide on aika jakavaa, siitä joko tykätään tai sitten ei, tietää Liukkonen.
Idin aihepiiri oli laaja. Sovinnaiseen linjaan kuuluivat kissat, jotka ovat muodostuneet hänen tavaramerkikseen, mutta myös perinnetyöt, historia ja uskonto ovat innostaneet itseoppinutta taiteilijaa. Omintakeisinta Enniä ovat nyljetyt pirut, joilla on kumpaisenkin sukupuolen genitaalit.
Enni Idin (1904–1992) kauttaaltaan maalauksin koristeltu kotimökki Seitniemellä on avoinna yleisölle kesäsunnuntaisin ja juhlanäyttelyn aikaan joka päivä.