Kappeliseurakunnalla uusi seurakuntamestari ja hautausmaatyöntekijä-suntio ★

Kappeliseurakunta sai uuden seurakuntamestarin, kun Paavo Frilander aloitti työnsä Padasjoella 8.4. Työparina hautaus- ja kiinteistöpalveluissa työskentelee Joonas Konivuori, jonka 50-prosenttinen hautausmaatyöntekijä-suntion pesti alkoi marraskuussa.

Paavo Frilander ja Joonas Konivuori käynnistelevät kevättöitä hautausmaalla.

Frilander ajoi muuttokuormansa viime viikonloppuna Ikaalisista, jossa hänellä oli viimeksi kausityöpaikka. Konivuori puolestaan asustaa metsän keskellä vanhalla sukutilallaan Kuhmoisissa, puolet ajasta 2,5–vuotiaiden kaksostensa kanssa.

– Puukkoisten kylältä on 25 kilometriä Kuhmoisten kirkonkylälle ja siitä vielä 30 km Padasjoelle, laskeskelee Konivuori työmatkaansa.

Frilander sen sijaan asettui toistaiseksi vuokralle kerrostaloasuntoon kirkonkylän keskustaan, josta on kilometrin verran matkaa kirkkoon, eikä paljoakaan sen enempää Pappilassa sijaitsevaan seurakuntatoimistoon tai hautausmaalle.

– Vasta asetun aloilleni, mutta myöhemmin on tarkoitus etsiä täältä vakituista asuntoa. Olen tullut jäädäkseni, kertoo Frilander.

– Padasjoki vaikuttaa todella mukavalta paikalta. Odotan innolla, että pääsen luontoon vaeltamaan.

Molemmat vanhemmat ovat pappeja

29–vuotias seurakuntamestari on Helsingistä kotoisin. Hänen molemmat vanhempansa ovat pappeja ja seurakunnan toiminta sitä kautta perin tuttua jo pienestä pitäen.

Konivuoren lapsuus kului aivan toisessa päässä Suomea. Hän syntyi Hämeenlinnassa, mutta muutti 4–vuotiaana äitinsä kanssa Lappiin, Enontekiön Hettaan. Hämeenlinnaan he palasivat pojan siirtyessä yläkouluun. Hollolan seurakunnassa hän aloitti vuonna 2017: kesätyö Kuhmoisten hautausmaalla sai jatkoa suntion tehtävillä.

Padasjoen ja Kuhmoisten hautausmaat ovat hyvin erilaisia. Meillä hautausmaalla näkee päästä päähän, pohjoisnaapurissa sen sijaan maasto on kumpuilevaa ja kappeli keskellä hautausmaata.

– Padasjoella osa vanhan puolen haudoista on niin lähekkäin, ettei hautaa pääse kaivamaan koneella. Kuhmoisissa ei tarvitse käsipelillä kaivaa.

35–vuotias Konivuori on tykästynyt työhönsä. Erityisesti hän pitää konehommista ja koneiden huoltamisesta.

Frilander on työskennellyt aiemmin Ikaalisten ja Munkkiniemen seurakunnissa, opiskeluaikana työkokemusta karttui myös työharjoittelusta Malmilta.

– Ajauduin alalle vapaaehtoistyön kautta. Huomasin pitäväni paljon suntion vaihtelevista hommista ja varusmiespalveluksen jälkeen hakeuduin alalle. Kilpailu paikoista on kovaa, joten olen todella onnellinen että tulin valituksi. Kyseessä on sitä paitsi ensimmäinen vakipaikkani.

Frilander on toiselta ammatiltaan lasinpuhaltaja. Alalla työllistyminen Suomessa on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, niinpä taiteellista puoltaan seurakuntamestari toteuttaa piirtämisharrastuksen kautta.

Hautausmaalla aletaan parhaillaan siivoilla talven jälkiä ja valmistautua kesäkauteen. Ryhmä kausityöntekijöitä tulee toukokuussa avuksi. Frilanderilla on ensi sunnuntaina ensimmäinen kirkkovuoro Padasjoella.

– Mukava tutustua seurakuntalaisiin. Yritän kohdata jokaisen avoimin mielin.

Scroll to Top