4H–yhdistyksen vastuuhenkilö vaihtuu ★

Padasjoen 4H–yhdistyksessä vetovastuu vaihtuu kesällä, kun Salla Lindqvist palaa hoitovapaalta toiminnanjohtajaksi. Yhdistyksen taloutta rasittaakin kahden vastuuhenkilön jonkin aikaa kestävä samanaikaisuus.

Uusi 80 000 euron Kotiseututalo 4H-yrityskasvatuksen tukikohtana –hanke pääsee täyteen vauhtiin heti, kun ELY-keskuksen rahoitus toteutuu. Rahoilla hankitaan välineistöä ja hygieniapassit kahvilanpitäjille.

– Alun perin piti palkata hanketyöntekijä, mutta nyt on säästösyistä päädytty siihen, että toiminnanjohtaja toimii ainakin tänä ensimmäisenä hankevuonna myös hankepäällikkönä, kertoi toiminnanjohtaja Katri Suntela yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa.

Kotiseututalo toimii ensi kesänkin nuorten 4H–yrittäjien kahvilana sekä ympärivuotisena yhdistysten ja yritysten ko­koustilana. 4H-nuoret toimivat myös heinäkuisen Enni Id –näyttelyn lipunmyyjinä Kotiseututalolla.

Yli 200 jäsentä

Yhdistyksellä on huikeat 170 nuorisojäsentä. Määrää voi suhteuttaa siihen, että alakoululla oppilaita on noin 100 ja yläkoulussa 70. Aikuisjäseniä on 45.

– Jäsenmäärä on silti vielä kasvatettavissa. Jo nyt meillä on ulkopaikkakuntalaisia jäsenistössä ja sieltä voisi olla enemmänkin tulijoita esimerkiksi kesäleirien kautta, arvioi Suntela.

Yhteistoimintaa on paljon. 4H järjestää yhdessä seurakunnan ja kunnan kanssa kahvituksia keskiviikkoisin Pappilanmäen­ koululla, Kullasvuoren koululla toiminnanjohtaja on ollut mukana Päijänne–teemapäivissä mm. mato-ongintaa opettamassa. Toukokuussa 4H yhdessä Vanhempainyhdistyksen kanssa vie alakoululaisia Kelventeelle, 4H-kerhonohjaajat pääsevät kevätretkelle TuoreTorille Vesijaolle. Työelämäkoulutuksena oli jo tammikuussa Ajokortti työelämään, uusia 4H-yrittäjiä koulutetaan vielä tänä keväänä. 4H-yrittäjiä on nyt 13.

Kierrätyskeskuksen aukioloaikoja on supistettu johtuen siitä, että kesä­sesongin ulkopuolella on kovin hiljaista. Kiertis on yhä yksi nuorten kesätyöpaikoista, lisäksi 4H-nuoria työllistyy entiseen tapaan vanhusten ulkoilutukseen ja Makasiinimuseon kahvilaan. Säkkikeräys on taas touko-heinäkuussa.

Diplomi 14 kerholaiselle

Hallituksen erovuoroisteen jäsenten (Suvi Ahola ja Jussi Salonen) tilalle valittiin Anssi Perälä ja Laura Matilainen. Vuoden 4H-kerholaisena palkittiin Anni Rantanen. Kaikkia kerhonohjaajia ei tällä kertaa palkittu, hehän saavat palkan työstään ja määrä on sen verran suuri (28), että summa olisi tehnyt turhan ison loven yhdistyksen kassaan.

Kokouksessa Kotiseututalolla olivat palkittavista 4H-yrittäjät ja myös kerhonohjaajina toimivat Piitu Niemelä, Meeri Taipale ja Anni Rantanen, jonka käsityötuotteita on ollut paikallisissa kaupoissa ja markkinoilla myynnissä.

Diplomi esimerkillisestä toiminnastaan kerhoissa jaettiin neljälletoista: metsäsalapoliisikerhosta Mila Heistola, palloilukerhosta Leo Hakulinen, liikuntakerhosta Freddy Salonen, liikunta- ja leikkikerhosta Helmi Helleri, yleiskerhosta Eveliina Virtanen, heppakerhosta Aada Järvinen, kädentaito- ja kuviskerhosta Valtteri Suntela, puukerhosta Elin Nieminen, leikki- ja pelikerhosta Maria Nuutinen, sählykerhosta Joni Moisio, safkasankarit-kokkikerhosta Emilia Perälä, pihapelikerhosta Ninja Niemelä, futiskerhosta Oiva Ruuti ja käsityökerhosta Elli Rantanen.

Syksyllä on tarkoitus vuoden tauon jälkeen käynnistää jälleen koulumummo- ja -vaaritoiminta. Alakoululle toivotaan vapaaehtoisia aikuisia olemaan läsnä lapsille oppi- ja välitunneilla sekä osallistumaan apukäsinä oman kiinnostuksensa mukaan liikunta-, käsityö-, kuvaamataito- yms. tunneille.

Nuorille liksaa yli 11 000

Tulevana kesänä 4H järjestää jälleen heppaleirin Maakeskessä Keskimaan tallilla ja kesäkuussa jalkapalloleirin, jonka tukikohta on Kotiseututalo.

Kerhoja oli viime vuonna 25 ja niissä käyntejä 2373, mikä on yli 500 enemmän kuin edellisvuonna. Nuorille maksettiin palkkoja ja palkkioita yhteensä yli 11 300 euroa, pari tonnia edellisvuotta enemmän. 4H:n työllistämien nuorten lukumäärä oli 41.

Scroll to Top