”Näen Padasjoella oikeasti mahdollisuuksia” ★

Padasjoella on tällä hetkellä Suomen varmaankin tunnetuin kunnanjohtaja: entinen ministerismies ehti toimia 22,5 vuotta kansanedustajana ennen paluutaan kuntakentälle. Juha Rehula oli ollut kuusi kuukautta ja yhden päivän kunnanjohtajan määräaikaisessa virassa Padasjoella lähettäes­sään hakemuksen vakivirkaan.

Pahvi-Juha on eduskuntavaalien perua. Seinällä komeilevista entisistä kunnanjohtajista pari muutakin on sosionomeja, joka vastaa nykyoppiarvoltaan hallintotieteiden kandidaattia.

– Hain ihan oikeasti tätä virkaa, väänsin kunnon hakemuksen. Ei ollut mikään läpihuutojuttu, että ehdolle lähdin, mutta kyllä tähän lupa on kotoa, myhäilee hollolalainen.

Haastattelussa Rehulalla oli kolme pointtia: 160 lapselle terve ja turvallinen kouluyhteisö, lähitulevaisuudessa meillä on Sisä-Suomen paras satama ja Luonnonlaki vuodelta 1993 päivitetään.

Rehula ei ole luvannut olla virassa eläkkeeseen asti. Muutto ei myöskään ole vaihtoehto, joskin poikamiesboksin kunnanjohtaja saattaa Padasjoelta hankkia. Valintaraati ei kuitenkaan muutosta kysynyt, vaikka Rehula oli siihen valmistautunut.

Työmatkan kulkeminen ei ole autoa mielellään ajavalle ongelma. Kesäkelillä kotoa Kuntalaan hurauttaa kolmessa vartissa, talvella aikaa menee 52–54 minuuttia.

Muutoinkin Rehulalla on selvät suunnitelmat tulevan varalle:

– Jos homma menee hakaukseen, minä lähden. En ole hakemassa täältä sulkaa hattuuni. Motiivi löytyy siitä, että näen täällä oikeasti mahdollisuuksia. Ihmistyyppinä koen kuuluvani siihen joukkoon, että jos jossakin on ongelma, se ratkaistaan.

Curlingia kortteliliigassa

Rehulan Johanna-puoliso työskentelee tullin ylitarkastajana, lapsia on kaksi. Tytär on 26-vuotias lastentarhanopettaja ja 22-vuotias poika vielä miettii ammatinvalintaa.

Rehula tunnetaan innokkaana penkkiurheilijana. Raviharrastus on jäänyt vähemmälle sen jälkeen, kun hyvä ystävä kuoli vuosikymmen sitten, mutta curling on pysynyt ohjelmassa jo yli 20 vuotta. Kunnanjohtajamme pelaa Lahden kortteliliigaa joukkueessa Peräkylän pojat.

– Curling on laji, jota ei koskaan kokonaan opi, aina voi tehdä paremmin.

Rehula on ollut jo monta kautta joukkueen ensimmäisen kiven heittäjä. Kunnan ylimmän viranhaltijan voi bongata myös hiihtoladulta.

– Uimahalliinkin on kutsuttu tervetulleeksi myös asiakkaana; siinä on suuri vaara, että minut uimahallin saunan lauteilla lähiviikkoina nähdään.

Kesämökin talkkarina toimiminen on yhä mieluisampi rooli. Vaimon omistamassa Saimaan saaresta on tullut tärkeä paikka, eikä kahden tunnin ja 10 minuutin ajomatka ole estänyt talonmiestä ajamasta lauantaina saunanlämmitykseen ja sunnuntaina pois. Mökillä on hyvä kuunnella hiljaisuutta laiturinnokassa, norppakin on näyttäytynyt.

Hollolassa Rehulat asuvat nykyisin asuntoyh­tiössä. Omakotitaloa muistuttava asumismuoto on erillistaloa huolettomampi. Neljä huonetta tulivat tarpeeseen, kun kummatkin tekivät etätöitä korona-aikana.

Vaimonsa Rehula tapasi koulussa, johon hänen ei koskaan pitänyt mennä: kauppaopistossa, jonne isä pakotti. Johanna on Lahdessa syntynyt, mutta isän työ vei perhettä niin, että peruskoulun hän kävi Oulussa, lukion Kuusankoskella ennen paluuta Lahteen. Vaimo laulaa edelleen kuorossa, kun isäntä puolestaan lauleskelee ”mieluummin kuin hyvin” urku auki.

– Olen siinä iässä, että autossa soi Aito iskelmä.

Pukkilassakin kahteen otteeseen

Kauppaopistosta pääs­tyään Rehula oli harjoittelijana Hollolan kunnalla ja osastosihteerin viransijaisena Hausjärvellä. Sosionomiksi hän opiskeli Tampereella, jossa työskenteli myös harjoittelijana yliopistolla. Valkealan kunta sai Rehulasta vs. kunnankamreerin puoleksitoista vuodeksi, sitten oli puolisen vuotta kestävä pesti professori Aimo Ryynäsen tutkimusapulaisena vapaakuntakokeilua koskevassa selvityksessä. Oman yrityksen nimissä Rehula teki hallinnon ja talouden konsulttitöitä useassa kunnassa. Pukkilassa hän oli vs. kunnansihteeri 29 vuotta sitten ja kunnanjohtaja 2020–2021.
Rehula oli töissä Padasjoella jo vuonna 1996, huhtikuusta joulukuuhun. Taloussihteerin tehtävät laajenivat virkanimikkeen muuttuessa hallinnon toimialajohtajaksi. Täältä hän ponnisti eduskuntaan, jossa keskeisimpiä tehtäviä oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuus. Kansanedustajaksi Rehula on valittu parhaimmillaan 6400 ihmisen kannatuksella. Elokuussa 2023 Rehula tuli päättäjien pyynnöstä Padasjoelle, oltuaan viimeksi Suomen Farmasialiiton va toiminnanjohtajan tehtävässä.

– Starttia helpotti täällä se, että tunsin ihmiset ja alueen jo valmiiksi.

Verkostoja on edelleen valtakunnan johtoon asti. Entisessä elämässä ja nykyisessä elämänvaiheessa Rehula näkee paljon samaa – yhdellä isolla erolla, ja se on mittakaava.

– Tämä on astetta konkreettisempaa niin hyvässä kuin pahassa.

Scroll to Top