Tofustalla uusia tuotteita paikallisesta härkäpavusta ★

Tofusta on vuoden kehittelyprosessin jälkeen julkistanut neljä uutta tuotetta. Valmistusraaka-aineena on lähellä tuotettu härkäpapu. Uutustuotteita ovat härkäpapupala, -kuutio, -pihvit ja -pyörykät. 

Ville Front ja Riikka Rouvala maistattamassa Habaa.

– Viime viikolla esittelimme ikään kuin lähtölaukauksena tuotteitamme lähi-K-marketissa. Hiihtolomaviikolla on tarkoitus tuoda Ruokapataan jälleen tuotteitamme myyntiin, myös uutuustuotteita. Noin vuosi sitten alkoi Helsingin yliopiston ja Lahden ammattikorkeakoulun kasvisruokaan liittyvä hanke, jossa Tofustan Jouni Partonen on mukana.

– Maaliskuussa pidettiin toimintaamme liittyvä työpaja, johon osallistui parikymmentä asiantuntijaa ja tutkijaa. Tämän pohjalta aloimme kehittämään härkäpaputuotteita.

K-kauppias Ville Frontin kautta löytyi paikallinen härkäpaputuottaja Marjalan tilan isäntä Jarmo Lahtinen.

– Saamme siis aivan vierestä raaka-aineen. Jarmo on ollut alusta asti tuotekehittelyssä mukana. Monta pannukakkua ehdimme tässä yhdessä tehdä, ennen kuin reseptit osuivat kohdilleen. Tofusta sai myös Business Finlandilta tukea kehitystyöhön. Konsulttitoimiston avulla kehiteltiin varsin mainio visuaalinen ilme: tuotteen etikettiin asetellut härkäpavut tuovat kiistatta mieleen Käärijän kuuluisat vihreät hihat. Nyt edessä olisi markkinointivaihe, jotta tuotteet saataisiin ison yleisön tietoisuuteen.

Härkäpapu muistuttaa tofua, vaikka hiukan eri lailla valmistetaankin. Sitä myös käytetään tofun tapaan, tosin sitä ei voi murentaa. Se ruskistetaan ja lisätään melkein valmiiseen ruokaan.

Jounin vaimo Päivi Partonen on lopettanut parturi-kampaajana toimimisen ja työskentelee nyt kokopäiväisesti tofutehtaalla. Riikka Rouvala on palkattu vastaamaan markkinointipuolesta. 

– Työväkeä on vaikea saada. Väenvähyyttä paikkaamaan hommasimme friteerauslinjan, jossa tuotteet menevät hihnalla keittimeen ja nousevat automaattisesti ylös.

Vaikka härkäpaputuotteiden markkinointi on vasta alkamassa, on tofutehtaan kuudes vuosi lähtenyt hyvin käyntiin.

– Alkuvuoden aikana myynti Keskolle on kasvanut 30 % ja liikevaihto kaksinkertaistunut. Eurot ovat aika pieniä vielä, mutta ehkä tästä pääsee vihdoin palkan itselleen nostamaan.  Tehtaanmyymälä on tarkoitus aukaista tehtaan tiloihin Teollisuustielle juhannusviikolla.

– Samalla valmistetaan ja myydään viime kesän tapaan grilliruokaa, vaikkakin tarkoitus on panostaa enemmän tofu-annoksiin.

Scroll to Top