Halla-aho oli vaalisunnuntain ääniykkönen ★

Keskusvaalilautakunta laski perjantai-iltana presidentinvaalien 1154 lähetekuorta, jotka matkasivat Kuntalasta Hämeenlinnaan. Varsinaisen vaalipäivän ääniä tultiin noutamaan kirjastosta sunnuntai-iltana klo 21.35.

Postin ja vaalipiirin edustajan ääntenhakukierros alkoi sunnuntai-iltana Padasjoelta, jossa äänestyslippuja oli kertynyt yhteensä 577. Niistä suurimman potin keräsi Jussi Halla-aho, jota äänesti varsinaisena vaalipäivänä 181 padasjokelaista. Ennakkoäänestyksessä Halla-aho oli Padasjoella toiseksi suosituin Alexander Stubbin jälkeen.

Sunnuntaina Stubbille kertyi ääniä 142 ja kolmanneksi suurin äänisaalis oli Pekka Haavistolla (114).

– Jussi pärjäsi Hämeessä hyvin, sai eniten ääniä seitsemässä kunnassa vastaan Haaviston yhtä kuntaa. Harmi tietysti, ettei älykkäin ehdokas päässyt jatkoon, mutta kannatusprosentti oli hyvä kuitenkin, arvioi Padasjoen Perussuomalaisten puheenjohtaja Ilpo Siljander.

– Toisella kierroksella voittajasta ei liene epäselvyyttä, koska Kepun ja PS:n yli miljoona ääntä menee aikalailla Stubbin leiriin.

Elina Luukka, Leena Hopeela-Juvonen, Päivi Hoimela, Kati Yrttiaho ja Heikki Jaakkola. Ääntenlasku oli näissä vaaleissa helppoa, kun ehdokkaita oli vain yhdeksän.

Jonoakin oli

– Kaksi kertaa jono venyi niin pitkäksi, että sitä piti katkoa välillä. Puolenpäivän aikaan ja toisen kerran iltapäivällä oli ruuhkaisinta, muuten oli aika tasaista. Viimeinen tunti oli rauhallisin, kertaa vaalilautakunnan puheenjohtaja Päivi Hoimela sunnuntain kulkua.

– Vaalipäivä sujui tosi hyvin ilman mitään vastoinkäymisiä. Vaikka muutamat meistä teki yli kellon ympäri päivän äänestyspaikalla, aika ei tullut pitkäksi, kun äänestäjiä kävi niin tasaisesti.

Vaalilautakunnan jäsenistä osa vietti kirjastossa koko päivän aina aamusta iltamyöhään, osa vaihtui kesken päivän. Ylimääräistä työtä teetti keli: äänestäjät toivat jalkineissaan hiekoitussepeliä sisään ja sitä piti välillä lakaista pois lattioilta.

– Äänet saatiin sinetöityä kirjekuoreen jo klo 20.55, joten jouduimme odottamaan äänestyslippujen hakijoita. Toivottavasti kesäkuun eurovaaleissa ei ole ihan näin tiukka aikataulu äänten hakemisessa, sillä ääntenlaskenta vie varmasti enemmän aikaa, kun ehdokkaita on reilusti enemmän kuin näissä vaaleissa.

Hoimela jakaa kiitosta vaalitöihin osallistuneille:

– Paikalla olleet vaalitoimitsijat ansaitsevat kiitoksen sujuvasta yhteistyöstä. Nytkin tuli todettua se, että on aina etu, kun kokoonpanossa on sekä uusia ensikertalaisia oppimassa että useamman kerran konkareita.

Jotkut äänestäjät ihmettelivät sitä, ettei ehdokkaiden numeroita ollut etukäteen esillä, lehdistäkään eivät olleet löytäneet.

Kooste presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta numeroina. Kuvaa klikkaamalla saa taulukon isompana tarkasteltavaksi.
Scroll to Top