Padasjokelaiset retkellä Ratiperällä ★

Padasjokelaisille tarjoutui tilaisuus päästä tutustumaan käytössä olevaan tuulivoimapuistoon Jämijärvelle, kun tuulivoimayhtiö ABO Wind järjesti kaikille kuntalaisille avoimen retken lauantaina 4.11. Retkellä tutustuttiin tuulivoimapuiston toimintaan, kuulosteltiin ääniä eri etäisyyksiltä ja päästiin kurkkaamaan myös voimalan sisätiloihin.

Marraskuinen sää ei latistanut tunnelmaa, kun parikymmentä padasjokelaista ja toinen bussillinen orimattilalaisia pakkautuivat kyytiin ABO Windin järjestämälle retkelle Ratiperän tuulivoimapuistoon. Tuulivoima-alue on ollut toiminnassa vuodesta 2017 ja siellä on yhdeksän Nordexin N131 –mallista voimalaa. Yhteensä voimaloiden nimellisteho on 27 megawattia.

Kuva: ABO Wind Oy

Retki osui historialliseen päivään: kyseisenä päivänä tehtiin Suomen kaik­kien aikojen tuulivoimatuotannon ennätys ja voimalat pyörivät täydellä teholla, kun bussi saavutti määränpään puolen päivän aikoihin.

Etelä-Suomessa tuulivoimapuistot ovat hyvin harvassa, joten lähimpään ABO Windin rakentamaan puistoon kertyi matkaa kolme tuntia yhteen suuntaan.

– Päijät-Häme on yksi eteläisimmistä alueista, joissa on edellytyksiä rakentaa tuulivoimaa. Mitä lähempänä kulutusta energiantuotanto on, sen parempi tehokkuuden kannalta. Siksi Päijät-Häme on meille erittäin kiinnostava alue, toteaa projektijohtaja Kalle Greis.

Menomatkalla ohjelmassa oli tutustumista Padasjoella käynnissä olevaan Tornimäen tuulivoimahankkeeseen. Greis kertasi hankkeen perustietoja ja matkan aikana käsiteltiin monia kyytiläisten kysymyksiä. He saivat osallistua myös leikkimieliseen tuulivoimabingoon, josta saattoi voittaa palkinnoksi marjastusämpärin, jos onnistui bongaamaan rivistön tuulivoimasanoja abolaisten puheesta.

Paikan päällä rakennuspäällikkö Patrick Muhonen ja käytön johtaja Tapio Siljamäki avasivat yleisölle tuulivoimapuiston rakentamisen vaiheita ja voimaloiden toimintaa.

Busseissa retkeä kommentoitiin mm. seuraavasti: ”Ääntäkään ei kuulunut myllyistä, mutta hyvää kahvia keitätte ja pulla oli hyvää.”

Muita kommentteja olivat positiivinen yllättyminen voimaloiden äänitasosta sekä kaivatun lisätiedon ja tarkennusten saaminen.

Scroll to Top