Selvityspyyntö ei johda toimenpiteisiin ★

Kirkkoneuvosto äänesti viime viikolla Essi Niemisen selvityksestä. Padasjoen kappeliseurakunnan puheenjohtajan toiminta katsottiin ”vakavasti moitittavaksi”, selvityspyyntö ei kuitenkaan johda muihin toimenpiteisiin.

Kirkkoneuvosto merkitsi Essi Niemisen selvitykset tiedoksi, mutta katsoi, etteivät kyseiset selvitykset olleet tyydyttäviä:

”Vastauksissaan Essi Nieminen jättää kertomatta oleellisia asioita tapahtuneesta tai vähättelee toimintansa merkitystä.”

Päätöksen mukaan Hollolan seurakunta pyrkii toteuttamaan mahdollisimman hyvää seurakuntaelämää seurakunnan jokaisella alueella. Tämän hetken vaikeassa tilanteessa seurakuntaelämää on syytä pyrkiä kehittämään rakentavalla ja positiivisella tavalla. Siihen toimintaan kirkkoneuvosto kutsuu nyt myös Essi Niemistä.

Kokouksessa Esa Kähkönen teki esityksen, että neuvosto merkitsee Niemisen antaman lisäselvityksen tiedoksi ja jatkaa erimielisyyksien selvittämistä, Raine Anttonen kannatti. Kirkkoherran pohjaesitys tuli valituksi äänin 10–2, jolloin Kähkönen jätti eriävän mielipiteen: sen mukaan Niemisen toimittama selvitys on riittävä ja olennaista on selvittää erimielisyydet, jotta tilanteeseen saadaan sovinnollinen ratkaisu.

Essi Nieminen kertoo, että oli kaksi tuntia jäävättynä käytävällä, kun kirkkoneuvosto käsitteli pykälää.

– Puheenjohtaja sanoi että oli äänestetty, mutta ei suostunut kertomaan mistä. Minulle kerrottiin, että saan lukea tiedon pöytäkirjasta, joka on nähtävissä seuraavalla viikolla.

Nieminen ihmettelee, mitä ovat kertomatta jätetyt oleelliset asiat.

– Toimintani on merkityksellistä niille Padas­joen seurakunnan jäsenille, jotka ovat valinneet minut edustamaan  ja pitämään huolta Padasjoen kappeliseurakunnan toimintamahdollisuuksista. Tämäkö on vakavasti moitittavaa toimintaa? Esa Kähkösen ehdotus olisi ollut ammattimainen tapa edetä asian selvittelyssä.

Epävirallinen käynti

Lisäselvityksessään Nieminen korostaa käyneensä Asikkalassa epävirallisissa keskusteluissa. Kyse ei ollut neuvotteluista, eikä keskustelusta tehty muistiota tai pöytäkirjaa.

– Padasjoen kappeliseurakuntalaiset ovat olleet huolissaan kappeliseurakuntansa alasajosta. Pyyntöjä on tullut selvityksestä, olisiko mahdollista hakea eroa Hollolan seurakunnasta, perusteli Nieminen pykälän liitteessä.

– Kesäkuussa 2024 kirkkoherra Timo Huttunen kehotti minua tuomaan eroaloitteen seuraavaan kokoukseen, jossa Padas­joen kappeliseurakunta hakisi eroa Hollolan seurakunnasta. Tämän kehotuksen hän toisti kolmesti keskustelumme aikana. Yllätyin, että ero voisi olla sittenkin mahdollista, kun kirkkoherra itse näin kehotti hakemaan. Toinen asia, mikä myös vaikutti aloitteen selvittämiseen, oli syksyllä 2024 toistuvasti pyydetty keskustelu kirkkoherran kanssa, jota en koskaan pyynnöistä huolimatta saanut.

Nieminen otti yhteyttä Mikkelin tuomiokapituliin joulukuussa 2024, kysyäkseen olisiko kappeliero mahdollista. Sähköpostissaan hän kertoi padasjokelaisten toivomuksesta liittyä Asikkalan kanssa yhteen.

– Me ”Hollolan hallintoon tyytymättömät” henkilöt päätimme vapaa-ajallemme lähteä käymään Asikkalan puolella kahvittelemassa. Halusimme keskustella ulkopuolisen tahon kanssa ja tietää, millaisia ajatuksia heillä herää kokemuksistamme. Keskustelut olivat epävirallisia ja lähinnä sielunhoidollisia. Asikkalan seurakunnan ihmisillä tuntui olevan ymmärrystä tilannettamme kohtaan, vaikka asia olikin heidän mielestään täysin Hollolan seurakunnan ja Padasjoen sisäinen kysymys.

Maaliskuussa Hannu Tukia ilman luottamusihmisen mandaattia kutsui keskusteluiltaan asiasta kiinnostuneita. Sen jälkeen on kerätty nimiä adressiin, jossa kannatetaan eron selvittämistä Hollolasta.

– Ennen keskusteluiltaa Timo Huttunen soitti minulle ja kertoi, että luottamusihmiset haluavat erottaa minut tehtävästäni. Kun kysyin mikä on syy, kirkkoherra kertoi lakimiesasessorin kanssa etsivänsä sopivaa kohtaa. Ihmettelin itsekseni, miten kirkkoherra voi erottaa luottamusihmisen. Kerroin, että tämä erottamiseni aiheuttaisi valtavan tunteen Padasjoella, josta kirkkoherra Timo Huttunen oli samaa mieltä. Tulisi mainehaitta Hollolalle. Jäin puhelumme jälkeen siihen uskoon, että tämä oli vain jonkinlaista pelottelua.
Mutta muutaman viikon päästä tuli kirkkoneuvoston esityslista, jossa oli salaiseksi merkitty pykälä.

– Pykälä toi valtavan ahdistuksen minulle. Koin, että esittelijänä toiminut kirkkoherra oli tehnyt sen tunteella. Pykälässä oleva kirkkolaki (9:4), johon esittelijä viittaa, ei kohdannut tekstiä. Tämän varmistin vielä kirkkohallituksen juristilta.

Pykälässä oli Niemisen mielestä paljon selvittämistä virkamiehen käytökseen liittyen, joten hän päätyi tekemään siitä tutkintapyynnön poliisille.

– Koska kirkkoneuvosto meni tämän pykälän taakse kokouksessa 25.3.2025, tarkoittaa se, että Hollolan hallinto ei nähnyt pykälässä mitään väärää. Ihmettelen päätöstä hyväksyä tällainen pykälä, joka on laadittu virheellisesti, ja jossa on selvä ajojahti minua kohtaan.

Nieminen pitää kummallisena, että eroaloitteen selvittelystä on noussut tällainen kohu.

– Se kertoo mielestäni sen, ettei Hollolan seurakunnassa saa tuoda omia mielipiteitä julki, mikäli ne eroavat joidenkin viranhaltijoiden näkemyksistä. Eikä aloitetta voi pohjustaa, vaikka Hollolan kirkkoherralta on siihen erikseen pyyntö.

Kohu pisti suunnitelmat uusiksi. Tarkoitus oli adressin purkamisen jälkeen käsitellä eroaloite Padasjoen johtokunnan huhtikuun kokouksessa, jossa yhdessä olisi päätetty hyväksyä tai hylätä aloitteen eteneminen.

– Olen yllättynyt, että kaiken kokemani jälkeen Hollolan kirkkoneuvosto toimii niin kuin tuomioistuin.

Tulehtunutta tilannetta on pyritty ratkomaan työryhmässä, lisäksi järjestetään seurakuntailta kirkossa 24.4. ja piispa tulee tapaamaan kappeliseurakunnan johtokuntaa 21.5.

Scroll to Top