Kasiniemen taidenäyttelyssä Jari Junnon abstraktit maalaukset ympäröivät Leena Salmelan värikylläisiä maisemavalokuvia. Kokonaisuutta täydensi Junnon Jorma-veljen metallityökukat ikkunalla.

Leena Salmelan tuhansista valokuvista valikoituivat ehkä kauneimmat Kasiniemi-otokset näyttelyyn Kokkopirtille.
– Siinähän meni talvi kivasti, plarasin kuvia. Yritin valkata eri vuoden- ja vuorokaudenaikoja ja tunnistettavia paikkoja.
Salmelalla on ollut aiemminkin Kasiniemessä näyttely, sen sijaan Junnolle näyttely on ensimmäinen koskaan. Ikänsä ravintola-alalla ollut Junno on kyllä koristanut kolme ravintolaa omalla taiteellaan ja maalannut suoraan seinäänkin. Maalauksia on mennyt kaupaksi, lainaksi ja lahjaksi, mutta Leenan kysyttyä mukaan näyttelykumppaniksi tauluja löytyi esillepantavaksi.
– Nämä on muutaman vuoden takaa. Olen maalannut nytkin, mutta ne on keskeneräisiä.

Junno asui kymmenen vuotta Helsingissä miehensä kanssa ja vietti kesiä Kasiniemessä, kunnes vuosi sitten asettui vakituisesti kylälle.
– Ostettiin talo, jossa nyt viettelen eläkepäiviä. On ihanaa kuunnella linnunlaulua ja tehdä mitä lystää. En ole päivääkään kaivannut työelämää.
Taiteilijat ovat parhaita ystäviä keskenään. Heitä yhdistää kasiniemeläisyyden lisäksi myös se, että molemmat ovat lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta.
Salmela kohnannut Kasiniemen läpikotaisin
Salmela on asunut Oulussa, jossa meni naimisiin nykyisen puolisonsa kanssa vuonna 1969. Puolison myötä hän muutti Helsinkiin ja myöhemmin Göteborgiin. Ruotsista tie vei Turkuun, jossa koti oli 35 vuotta, ennen kuin Salmela muutti miehensä kanssa Padasjoelle 20 vuotta sitten. Haussa oli paikka järven läheltä ja sellainen löytyi netin välityksellä Kasiniemen vanhasta kyläkaupasta. Salmelan yli 80-vuotias aviopuoliso on Kasiniemen marjanpoimijakuuluisuus.
Oulussa pukuompelijaksi opiskellut Salmela teki pukuompelutöitä reilut 10 vuotta, jonka ohessa kävi Turun iltaoppikoulussa sekä keskikoulun että lukion ja pääsi ylioppilaaksi 35-vuotiaana vuonna 1983. Lapsi kävi peruskoulun ekaa luokkaa, kun Salmela kävi lukion viimeistä.
Terveydenhoito-opinnot eivät olleet oma juttu, joten hän vaihtoi metsäoppilaitokseen, jonka jälkeen Salmela päätyi Turun kaupungille sahatyönjohtajaksi. Sahan lopetettua hän työskenteli Turun suomenkielisen työväenopiston opistoihteerinä lähes 13 vuotta, eli lähes eläköitymiseen saakka.
Salmelan valokuvia on ollut aikaisemmin näyttelyssä Turussa, Padasjoen kirjastossa ja kerran myös kotona kahvila KasiWirrassa. Kulkutautiseksi itseään kuvaava Salmela matkustaa aina, kun talous sallii. Kyllästyttyään pitkiin lentoihin päätyi Euroopan kiertelemiseen, viime vuosina mieluiten rakastamaansa Italiaan.
– Kukaan Kasiniemen alkuperäisasukas on tuskin kohnannut Kasiniemeä niin tarkkaan kuin minä 20 vuoden aikana. Ja tuskin myöskään kohnannut maailmalla yhtä paljon; en silti tunnustaudu turistiksi, olen omatoimimatkailijanainen.
Junno avaa karaokekauden juhannuksena
Junno aloittaa Kasiniemen karaokekauden jälleen juhannuksena valtakunnan pienimmällä karaokekioskilla.
Hän ehti 40-vuotisen uransa aikana toimia sekä yrittäjänä että ravintola- tai vuoropäällikkönä. Levi on pohjoisin ja Helsinki viimeisin paikkakunta. Puolisolla työelämää on edessä vielä 15 vuotta: hän työskentelee Helsingin kaupungilla, mutta kirjat ovat toistaiseksi vielä Tampereella, jossa pariskunnan talo on myynnissä.
– Kotona värkkäilen kaikenlaista, tykkään tehdä puusta myös taidetta. Kesäterassi on seuraava projekti.
Maalaamisesta Junno toteaa, että se vaatii inspiraation. Näyttelyssä on esillä kaksi teosta, joiden yhteinen nimi on kihlat: ne Junno teki rakastuneena. Tummanpuhuva kuva kämmenenjälkineen kuvastaa suruaikaa läheisen poismenon johdosta.
– Nämä sain päivässä valmiiksi. Valuin hikeä, olo oli tyhjä: olin purkanut niihin kaiken.
Peruskoulun päättötodistuksessa kuvaamataito ja musiikki olivat kymppejä, muut vitosta ja kutosta. Laulamisesta tykkäävä Junno on esiintynyt häissä ja merkkipäivillä.
–Ensimmäinen kesä uudessa kodissa on edessä, kiva istuttaa ja rakennella kaikenlaista. Se on sellainen loppuiän projekti.
Junnolla on miehensä kanssa yhteensä kahdeksan aikuista lasta ja kuusi lastenlasta, joille on nyt tilaa tarpeeksi. Kasiniemeen hän päätyi miehensä mukana mökkeilemään 15 vuotta sitten. Kotona viihtyvä taiteilija on osallistunut vuosittain Vesijaon Nakukymppiin ja tuli viime vuonna kuvatuksi alastomana iltapäivälehtiinkin.
Näyttely on avoinna pääsiäisviikonlopun lisäksi 26.–27.4. klo 12–16.